Zonnewarmtesystemen leren installeren en in werking stellen
Vanuit de praktijk
Bij InstallatieWerk Den Bosch en bij GEAS Energiewacht in Enschede zijn practicumlokalen gerealiseerd. In deze lokalen leren installateurs en monteurs met verschillende varianten van zonnewarmtesystemen om te gaan. Het practicumlokaal bij InstallatieWerk werd door OTIB-directeur Bea Berndsen geopend (zie foto’s). Zij benadrukte hierbij de meerwaarde van de aanpak van BDA. “Vanuit vakmanschap weet BDA Opleidingen in samenwerking met InstallatieWerk, GEAS en de fabrikanten nieuw vakmanschap te bevorderen. Dat is mooi om te zien. Het geeft een impuls aan de vakmensen van morgen en biedt nieuwe kansen voor de branche. Ik ben trots op iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd.”
Het is precies wat ook GEAS Energiewacht dreef om mee te werken. Marco Lammers van GEAS: “Kennisdeling is van essentieel belang binnen de branche. Met deze cursus zetten we ook in dat perspectief een belangrijke stap vooruit. We hebben samen deze cursus mogelijk gemaakt. Hét schoolvoorbeeld hoe we de ontwikkeling van vakmanschap moeten stimuleren. Dat was voor ons ook direct het argument om mee te doen en ook een practicumlocatie ter beschikking te stellen.”
Enkele feiten op een rijEen vijfde van de in Nederland opgewekte zonne-energie komt nu nog van zonnecollectoren die vooral warm tapwater opwekken. De productie stijgt (ca. 5-10% per jaar) en betreft veelal zonneboilers bij particulieren. Het aandeel zonnestroom stijgt veel sterker, omdat hier de afgelopen jaren een verdubbeling per jaar werd gerealiseerd. Door weinig nieuwbouw is de groei bij zonnewarmte de laatste jaren lager dan verwacht. Projecten met voldoende oppervlak (2016 > 200 m2) komen in aanmerking voor subsidie voor duurzame energie (SDE). Door het opnemen in de SDE worden de projecten steeds groter en zijn er nu zelfs publieke zwembaden die met de zon worden verwarmd. Maar ook woningcomplexen zoals Het Breed in Amsterdam-Noord zijn uitgerust met zonnecollectoren die 1.200 woningen voorzien van warm tapwater. |
Verschillende varianten
Wat het practicumlokaal voor zonnewarmtesystemen in Den Bosch bijzonder maakt, is het feit dat de installateur/monteur hier ingevoerd wordt in verschillende varianten van zonnewarmtesystemen. Van toepassing voor de Nederlandse markt zijn met name de drukgevulde systemen en de terug- of leegloopsystemen. Van beide systeemtypen worden meerdere varianten op de markt gebracht.
Zowel van het leegloopsysteem als van het drukgevulde systeem zijn in het nieuwe practicumlokaal twee varianten aanwezig, zodat de installateur/monteur van de meest toegepaste systemen kennis opdoet. Kennis van verschillende systemen is belangrijk om de installatie op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen en maximaal renderend te laten zijn.
Impuls vakmanschap
Vakmensen uit de installatiebranche die een volgende stap willen zetten in hun duurzame vakmanschap krijgen met de cursus het installeren, inbedrijfstellen en onderhouden van zonnewarmtesystemen onder de knie. Ook kunnen zij de klant goed informeren, want daar is behoefte aan. Marco Lammers: “Door deze samenwerking brengen we de verschillende invalshoeken bij elkaar. We kunnen de klant centraal stellen doordat we weten waar we over praten. En we kunnen adviseren, installeren en het onderhoud verzorgen.” Marcel van der Heijden van Dutch Solar Systems kan dit alleen maar bevestigen: “ De installatiebranche moet niet bang zijn om nieuwe kansen op te pakken. De klant wil het. Europa vraagt het. Dus laten we de vakmensen opleiden en recht doen aan de vraag die er ligt.”