Winnaars aan het woord

Winnaar Topcoach 2016 MKB, Remco van Doveren

Winnaar Groot bedrijf Jan Baaijens

De verkiezing tot Topcoach van het jaar 2016 heeft veel losgemaakt bij de bedrijven Paree en Van Doveren. Topcoaches Remco van Doveren en Jan Baaijens zijn vervuld met trots over hun leerlingen die voor de nominatie en uiteindelijke prijs hebben gezorgd. Een gesprek met twee inspirerende vakmensen over begeleiding, talent en veranderingen in de branche.

Het zijn beiden topcoaches, maar tegelijkertijd is het verschil groot. Remco van Doveren is een jonge ondernemer van 26 jaar, eigenaar van een relatief klein bedrijf en begeleidt drie jonge talenten. Jan Baaijens is een ervaren vakman bij een groot bedrijf en al 16 jaar topcoach. Hij coördineert 30 werkplekken in zijn bedrijf. Maar wat hen beiden een Topcoach maakt en hen bindt is de enorme bevlogenheid en hun inlevingsvermogen. Als Topcoaches delen zij dezelfde visie: nooit denken dat iemand het niet kan, altijd vertrouwen houden en continu blijven coachen.

Overwinning

Van Doveren is trots op zijn team. De jongens waarmee hij iedere dag aan de slag mag gaan, hebben hem genomineerd als Topcoach. “Deze prijs is daarom echt voor het hele team. Zij maken het mogelijk dat we als bedrijf zo hard kunnen groeien, vakwerk kunnen neerzetten. Het is bijzonder dat we in zo’n korte tijd de nominatie en zelfs de titel hebben gekregen.” Ook Baaijens kan het bijna niet geloven: “Deze titel is de drijfveer om door te blijven gaan met coachen en begeleiden; om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor het vak.”

Motiveren en ondersteunen

Het coachen van jonge mensen biedt uitdagingen, zeker als niet iedereen de potentie van de leerlingen ziet. Juist als iemand zegt, ‘Dit is een lastige leerling’, wordt Remco enthousiast: “Die jongens moeten gewoon hun opleiding afmaken, maar soms is de motivatie lastig te vinden na een volle werkweek. Mijn uitdaging is ervoor te zorgen dat zij de motivatie vinden. En dat doe je op verschillende manieren. Met humor en betrokkenheid.” Ook Baaijens ziet die uitdaging. Hij volgde zelf een opleiding in de avonduren en weet dat het zwaar kan zijn. “Daarom gaan bij mij altijd de leerlingen voor. Als er een probleem is, een vraag of als er behoefte aan advies is, kunnen ze altijd bij mij terecht.” Baaijens weet als geen ander hoe belangrijk dat advies is. Als jong talent werd hij voor de leeuwen gegooid en ging hij, zonder begeleider, op pad. “Het enige wat we afspraken was dat ik tussen 15 en 16 uur een telefooncel opzocht om te horen wat mijn opdracht voor de volgende dag was. Een goede leerschool, maar met begeleiding had ik mijn kwaliteiten sneller en beter kunnen ontwikkelen.”

Besteding van de prijs

De Topcoaches van het jaar 2016 hebben beide een cheque gekregen van €2.500,-. Beide heren hebben al een bestemming voor de prijs gevonden. Baaijens zou graag een smartboard willen voor de lessen in zijn bedrijf. Maar eigenlijk wil hij ook nieuwe tools aanschaffen voor de basisschool waar hij techniekcoach is. Dus dat wordt kiezen. Van Doveren vindt de werkdruk binnen de branche best hoog. En dat mag best wel eens benoemd worden. Het is daarom belangrijk dat het plezierig blijft. Daarom gaat hij van de prijs uit eten en op stap met zijn collega’s. Daarnaast wordt de prijs ook ingezet voor verdere opleidingen.

Blijvend ontwikkelen

Baaijens biedt zijn leerlingen direct een contract aan. Dat is belangrijk. “Zo spreek je elkaar direct als collega’s aan en niet als begeleider richting leerlingen.” Hij heeft als echte techneut bij de begeleiding van leerlingen veel geleerd over de beste manier van communiceren. “Mijn eigen leertraject!” Ook Van Doveren spreekt liever niet over leerlingen, maar over collega’s. De ontwikkeling als medewerker en collega staat immers centraal. “Iedereen die andere mensen laat ontwikkelen, die leergierig is en die openstaat voor verandering is voor mij een Topcoach. Dus dat kan iedereen zijn. Het gesprek wordt even stilgelegd. “Sorry,” aldus Van Doveren, “ik moet even iets aan mijn collega vertellen.” We zijn toeschouwer van de kracht van coaching. Rustig wordt er een heldere uitleg gegeven van de werkzaamheden. En wat de risico’s zijn als hij het anders doet.

School als partner

Van Doveren is er op gebrand om nieuw talent de branche in te laten stromen én te houden. De eerste twee leerling-collega’s in het bedrijf hadden het pittig op school. “Deze mannen vonden het lastig om naast een volle werkweek gemotiveerd te blijven. Maar als je ergens aan begint, moet je het ook afronden. En dat betekent dat het contact met school van groot belang is. We moeten elkaar blijven informeren. Zodat ik aan de koffietafel kan zeggen: hoe gaat het met je opdracht? Heb je nog meer informatie nodig? Wil je er samen even naar kijken?” Baaijens heeft ook nauw contact met de scholen en bezoekt iedere week een ROC. Hij ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal, organiseert ouderavonden en geeft voorlichting aan nieuwe aanwas. Daarnaast zitten iedere derde woensdag van de maand alle nieuwe vakmensen van het bedrijf bij hem in de klas. Om ervaringen te delen en om elkaar te helpen bij wat er niet goed gaat.

Bezoek de TopCoach-Dag

Tijdens de TopCoach-Dag wordt er aandacht besteed aan de coachende vaardigheden van de praktijk- en werkbegeleiders om jongeren van nu (nog) beter en succesvoller te begeleiden.
Kennismaken met praktische, coachende vaardigheden die direct in de praktijk toegepast kunnen worden en het delen van kennis en ervaring met collega’s uit het vak zijn onderwerpen die aanbod komen. Er zijn verschillende opties in het land:
- 17 januari - AFAS stadion, Stadionweg 1, 1812 AZ Alkmaar
- 31 januari - Philips stadion, Frederiklaan 10, 5616 NH Eindhoven
- 7 februari - Omnisport, De Voorwaarts 55, 7321 MA Apeldoorn

Voor meer informatie kunt u terecht op:
www.topcoachvanhetjaar.nl/topcoach-dag

Kansen verzilveren

Baaijens speelt in zijn begeleiding in op veranderingen in de branche maar kijkt daarbij ook naar de kansen die er voor een ieder liggen. Zo vertelt hij over een jongen die na twee jaar bij het bedrijf nog niet echt zijn plek had gevonden. Anderen hadden eigenlijk al de hoop opgegeven, maar hij bleef in de vakman geloven. Waarom? Hij herkende zichzelf in deze jongen. Het werd een zoektocht naar het passende profiel. “De specialisatie glasvezeltechniek bleek een gouden greep. De jongen werkt nog steeds bij ons bedrijf, is kampioen geworden tijdens de Nederlandse Vakkanjerwedstrijden én mocht naar São Paulo om deel te nemen aan de Worldskills Network Cabling. Je moeten vertrouwen hebben in talent en in jongeren, je moet willen zien wat ze kunnen en waarmee je ze kunt helpen. De beweging en de verandering in de branche gaan namelijk snel. Stilstaan is niet mogelijk en als coach moet je jezelf en anderen blijven ontwikkelen.”

Zelf ook niet stilstaan

Van Doveren is het hiermee eens: “Het mooie aan de branche is namelijk dat een bedrijf nooit stilstaat. Je moet jezelf als vakman continu aanpakken. Daarom is het voor ons een voorwaarde dat je ieder jaar een opleiding volgt.” Dit geldt natuurlijk ook voor de Topcoach zelf, zo sluit hij af. “Maandag staat alweer de volgende cursus gepland en begin dit jaar heb ik ook opleidingen gevolgd.” 

Geef een reactie