Weer aan het werk

50-PLUSSERS BETALEN ZICH TERUG

Voor veel technische installatiebedrijven is het vinden van nieuwe vakmensen een lastige opgave. Het aanbod is klein, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Onder 50-plussers bevindt zich echter een grote groep potentiële vakmensen die met veel passie aan de slag willen. Mensen met levens- en werkervaring die gemotiveerd zijn om een volgende stap in hun leven en werk te zetten.

Toch liggen er nog veel drempels. Vraag en aanbod sluiten niet altijd goed aan op de arbeidsmarkt. Dat ondervond ook Gilbert Walker (57). Na een lange weg is hij sinds eind vorig jaar aan de slag bij Energiewacht. En dat na een lange tijd onzekerheid. Hij is blij maar ook Alie Bos, HR-manager Energiewacht.

Ervaring

Gilbert Walker komt met zijn bus aanrijden op het hoofdkantoor van Energiewacht in Heemstede. De bus is piekfijn geordend, Walker weet feilloos welk onderdeel hij waar kan vinden. Walker lachend: “Je kunt natuurlijk niet met lege handen bij een klant aankomen.” Tijdens het zomerse warme weer is het werk best pittig. “De plekken waar slimme meters geïnstalleerd moeten worden, liggen soms pal in de zon. En dat is best een uitdaging met deze tempraturen”. Maar klagen hoor je Walker niet snel. De Amsterdammer werkt al zijn leven lang met plezier in de techniek. “Als pietje precies”, aldus Walker met knipoog. Maar na een collectief ontslag in 2004 was er geen vaste baan meer voor hem. Een lange weg met tijdelijke contracten, afwijzingen en frustratie volgde.

Hart voor techniek

Toen hij nog jong was, was het al duidelijk dat Walker talent had voor techniek. Na de middelbare school startte hij op de LTS en de MTS. Toen zijn zoon werd geboren stopte hij vroegtijdig met school en ging aan het werk. In de daaropvolgende jaren bouwde Walker een schat aan werkervaring op. Walker straalt als hij praat over zijn tijd bij de spuitgieterij. “Het is prachtig om met die matrijzen bezig te zijn. Je ziet direct de resultaten”. Ook werkte hij jarenlang met veel plezier in de emballage-industrie. Van uitvoerder groeide hij door tot plaatsvervangend leidinggevende. “Het bedrijf waar ik werkte zorgde voor zijn mensen en investeerde in talent. Ik heb meerdere opleidingen kunnen volgen, om door te kunnen groeien”, aldus Walker.

Stress en slapeloze nachten

Helaas volgende er een collectieve ontslagronde bij het bedrijf. Na jarenlang in vaste dienst te werken, volgde er een periode met tijdelijke contracten. “Ik wilde niet thuis zitten. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt. En de rekeningen thuis moeten ook betaald worden.” De uitzendbureaus waren lovend over zijn werk, maar toch werden contracten niet verlengd. Walker pakte iedere mogelijkheid aan, zelf als dit betekende dat hij alleen parttime kon werken. Voor een opleiding was bij het UWV geen budget, ondanks dat Walker stond te springen om nieuwe kansen aan te pakken. “Het is frustrerend. Je levert kwaliteit, maar vanwege je leeftijd wordt er niet in je geïnvesteerd.”
Voor Walker werd het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs als hij een tijdelijk contract had. “Er werd zelfs verwacht dat ik voor klussen mijn eigen auto gebruikte en dat voor een minimumuurloon. Je gaat natuurlijk niet zeuren, want je hebt immers werk.” Thuis namen de stress en slapeloze nachten toe. Zijn gezondheid holde achteruit. De maat was vol toen Walker aan de kant werd gezet op het moment dat zijn auto ermee op hield. Het enthousiasme om te werken viel weg. “Als het UWV een nieuwe vacature aandroeg, kon je er donder op zeggen dat er een afwijzing volgde vanwege mijn leeftijd. En ja hoor, twee maanden later kwam er een telefoontje dat ik het nét niet geworden was. Of je hoorde niks meer.”

Heft in eigen handen

Walker wilde niet meer afhankelijk zijn van anderen en nam zelf het initiatief. Hij zette zijn netwerk in en kwam in contact met Talent4Service. Na een prettig kennismakingsgesprek ging het snel. “Nu was een opleiding wél mogelijk.” Walker wilde zo snel mogelijk aan de slag, want het werd moeilijker om het hoofd boven water te houden. Tijdens de stage bij Energiewacht was er ‘de klik’ en vanaf oktober kon hij fulltime aan de slag. Een opluchting, waardoor Walker weer gemotiveerd en met plezier naar zijn werk ging. Klanttevredenheid staat bij hem voorop. “Ik houd ervan voor mensen te werken en maak graag een praatje. Maar ik wil er wel zeker van zijn dat ik ook in één keer klussen kan klaren. Mensen hebben weinig aan een gezellige monteur die niet levert”.

Altijd plek

Het verhaal van Gilbert Walker is herkenbaar voor Alie Bos, HR-manager bij Energiewacht. “Er zit een stigma op het aannemen van 50-plussers. Bedrijven zijn terughoudend om écht te investeren in deze vakmensen. Dit terwijl je ziet dat de motivatie en ervaring zich dubbel en dwars terugbetaald.” Bos is helder. Bij Energiewacht is iedereen die wil werken, van harte welkom. Maar het is volgens Bos niet eenvoudig om deze talenten te vinden. “Zelfs voor een relatief groot bedrijf kost het veel tijd om in gesprek te gaan met gemeenten en het UWV. Daarom werken wij met Talent4Service. Die kunnen eenvoudig de juiste match maken tussen werknemer en werkgever.”

Koester het goud

Bos heeft een heldere boodschap voor bedrijven: “Met deze mensen heb je goud in je handen. Nodig ze uit voor een gesprek en investeer in hun talent. Mensen kunnen al met een korte opleiding instromen als monteur”, aldus Bos. “Vervolgens blijven wij kijken waar er kansen liggen die passen bij hun talent.” Bos heeft haar bedrijf zien groeien van 160 naar een kleine 500 man. “Het is belangrijk om een goede mix aan mensen te hebben. Met alleen starters red je het niet als bedrijf.”

Eindelijk rust

Het werken bij Energiewacht geeft rust en voldoening voor Walker. Er zijn fijne collega’s en er is een prettige sfeer. Maar belangrijk nog, rekeningen kunnen weer zonder zorgen worden betaald. “Ik moet nog een aantal jaar werken, dus het is fijn om te weten waar ik aan toe ben. Dit bedrijf zorgt goed voor mij.” Hij ambieert geen functie meer als leidinggevende, maar wil vooral goed voor zichzelf blijven zorgen. En… zijn jongere collega’s tips en advies te geven. Zijn advies aan andere 50-plussers? Walker: “Doorzetten! Zet je netwerk in en blijf in jezelf geloven. Je moet voor jezelf opkomen om te zorgen voor een goede werkplek 

Op zoek naar vaktalent?

Om de instroom van nieuw vaktalent in de technische installatiebranche te bevorderen is OTIB, in samenwerking met Talent4Service, een regionaal project gestart. ‘Weer aan het Werk’ biedt 50-plussers met interesse in techniek de kans om in Brabant een baan in de technische installatiebranche te vinden. OTIB nodigt Noord-Brabantse technische installatiebedrijven die op zoek zijn naar gemotiveerd vaktalent én willen bijdragen aan het bieden van (nieuw) perspectief voor 50-plussers met interesse in techniek uit om aan dit project deel te nemen. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met het Steunpunt Arbeidsmarktmobiliteit via 0800-6061 of via steunpunt@otib.nl.
Meer projectinformatie is te vinden op www.weeraanhetwerk.nl.