Villa los van gas
AKOESTISCHE SCHERMEN
Zijn vader was aannemer, zijn oom aircospecialist. Buf Vaumont volgde zijn gevoel en koos zelf voor de installatietechniek. Niets is zo leuk als nieuwe totaalconcepten bedenken, zegt hij. Zoals onlangs in Aardenhout waar de dga van Buf Klimaatbeheersing een villa loskoppelde van het gas.
Vaumont volgde een elektro- en koeltechnische opleiding. Op zijn 16e ging hij aan de slag bij zijn oom. “Ik wilde niet de hele dag op kantoor gaan zitten. Ik houd van afwisseling, contact met klanten, nieuwe technieken doorgronden…”
Rasondernemer
In 1999 begon hij voor zichzelf. Tijdens de crisis was het spannend. Vaumont moest zijn financiële huishouding goed onder de loep nemen. “Zulke ervaringen houden je scherp en ik heb er ook veel van geleerd.” Zo kan hij nu nuttige besparingstips geven. “Ga altijd met de leverancier om tafel zitten om te kijken of er een korting valt te bedingen. Als je niet vraagt, krijg je niets. De meeste onderhandelingsruimte heb je als je van kleine componenten die je regelmatig nodig hebt, direct grote partijen bestelt. In mijn geval bijvoorbeeld leidingen of isolatiemateriaal. En, let op je voorraadbeheer. Sla alleen artikelen op die je dagelijks nodig hebt.”
Werkzaamheden
Buf Klimaatbeheersing opereert vanuit de thuisbasis Haarlem. Vaumont is zowel in de woningbouw als utiliteit actief. Gaandeweg is zijn bedrijf steeds meer gespecialiseerd geraakt in duurzame technieken. Daarnaast adviseert de 48-jarige ook bedrijven hoe ze kunnen voldoen aan de energielabel-eisen.
Bomvolle orderportefeuille
Tegenwoordig heeft Buf Klimaatbeheersing een bomvolle orderportefeuille. Hoewel de werkzaamheden vaak een repeterend karakter hebben, zitten er ook regelmatig leuke uitschieters tussen. Zoals die villa in Aardenhout.
Meeschakelen
“We raakten pas in een later stadium betrokken bij het bouwproject. De installateur was aanvankelijk van plan om een cv-ketel te installeren. Toen wij voorstelden om een warmtepomp te plaatsen, was hij echter direct bereid mee te schakelen. Hij zag het als een leertraject, gelukkig maar, want daardoor konden we op een prettige manier samenwerken.”
Verwarmen en koelen
Vaumont maakte een aparte technische ruimte in de kelder. Hier kwamen de hydroboxen van de lucht/water warmtepomp en de buffervaten te staan. De resterende vierkante meters waren bestemd voor twee logeerkamers en een badkamer. Ze worden nu verwarmd met vloerverwarming. De eerste verdieping heeft een kledingkamer, slaapkamer en badkamer. De badkamer maakt gebruik van vloerverwarming. “Dat ging eenvoudig met het tegelwerk. Maar de slaapkamer heeft een houten vloer, daar moesten we dus een andere oplossing voor bedenken.” De combi van lt-radiatoren en airco split unit lag het meest voor de hand, vond Vaumont. “De ruimte is continue in gebruik en moet snel op temperatuur worden gebracht”, licht hij toe. Op de tweede verdieping zijn een slaapkamer en opslagruimte ondergebracht. “Deze ruimtes zijn slechts een gedeelte van de dag in gebruik. Ik heb er twee console-units laten plaatsen, die kunnen verwarmen en koelen.”
Alertheid
Tijdens het project was op twee momenten extra alertheid geboden, vertelt Vaumont. “Allereerst toen het leidingwerk werd aangebracht. Je werkt met lage temperaturen, dus je moet goed isoleren. Installateurs vergeten dat nog wel eens, omdat ze gewend zijn aan de hoge aanvoertemperaturen van cv-ketels. Daarnaast moet je geluidshinder voorkomen van de buitenunit. In dit geval zijn er akoestische schermen om het apparaat heen gezet.”
Dromen
Hij blijft betrokken bij het onderhoud. Het aantal opdrachten uit die hoek zal alleen maar toenemen de komende jaren, verwacht hij. Vaumont kijkt dan ook met een gerust hart naar de toekomst. “Ik probeer vooral in het heden te blijven”, zegt hij als er gevraagd wordt naar zijn dromen. “’Leef nu en stel niets uit tot morgen’, is mijn motto.”