Veilig en gezond

KOSTELOOS ADVIES VOOR BEDRIJVEN

Veilig en gezond werken loont. Maar vaak vereist het de beschikbaarheid van zowel actuele kennis als praktische handvatten. Daarom geven de adviseurs van ArboTechniek kosteloos advies aan bedrijven zodat zij veilig en gezond werken binnen hun bedrijf nóg beter kunnen stimuleren. Masja Van Loy, één van de adviseurs, vertelt hoe zij in haar eerste maanden bedrijven op weg heeft geholpen naar een veiligere en gezondere werkomgeving.

Sinds 1 oktober is Masja Van Loy (51) adviseur voor ArboTechniek. “Ik ben al ruim 20 jaar actief op gebied van veiligheid in de techniek. Een prachtige en dynamische branche. En nu geef ik dus al enkele maanden namens ArboTechniek advies aan bedrijven op gebied van veilig en gezond werken.” Hoe vergaat het haar en haar collega’s tot nu toe? “We krijgen veel vragen van bedrijven, maar kunnen het vooralsnog prima bolwerken.”
Het feit dat Masja geniet van haar werk helpt daarbij, vertelt ze enthousiast. “Mijn werk is heel divers; de bedrijven waar ik mee in contact kom zijn erg verschillend. Maar dat maakt het ook zo ontzettend leuk.”

Eigen visies

Masja heeft de afgelopen maanden ervaren dat er in de branche op verschillende manieren wordt omgegaan met veiligheid en gezondheid. “Bedrijven hebben een eigen visie, die niet per se goed of slecht is. Mijn taak is hen erbij te helpen om op hun eigen manier veiliger en gezonder te kunnen werken, zodat iedereen elke dag gewoon weer naar huis gaat.” Het gesprek aangaan is daarbij een eerste stap. “Het zijn heel verschillende gesprekken. We komen ontzettend veel kleinere bedrijven tegen met veel goede bedoelingen en ideeën, die het in de praktijk echter nog wat minder goed op orde hebben. Maar ze willen wel.”

Adviesproces

Dus die bedrijven melden zich aan voor een gesprek met de adviseurs van ArboTechniek. Hoe gaat een adviestraject precies in zijn werk? “Als we een lead binnenkrijgen via het aanmeldformulier beginnen we met een eerste telefoongesprek. Soms ben ik niet de aangewezen persoon, maar kan bijvoorbeeld iemand met meer arbeidshygiënische expertise het bedrijf beter helpen. In zulke gevallen dragen we het onderling graag aan elkaar over. Na de telefonische afspraak gaan we langs voor een gesprek, waarbij allerlei thema’s rond veilig en gezond werken aan de orde kunnen komen. We kunnen samen sparren, gezamenlijk de RI&E opstellen of helpen met de verschillende tools van de website van ArboTechniek.” Wat is de stap daarna? Masja legt uit: “Op basis hiervan geven we dan suggesties met tips en praktische handvatten, waarmee bedrijven direct aan de slag kunnen. Want hoewel wij als adviseurs natuurlijk beschikbaar blijven voor aanvullende vragen, moeten bedrijven het uiteindelijk zelf oppakken.”

Voldoening

Waar loopt Masja het meest tegenaan? “Uiteindelijk is de belangrijkste uitdaging het sturen van gedrag en veranderen hoe mensen tegen problemen aankijken. Er moet een cultuuromslag komen; veilig en gezond werken moet de normaalste zaak van de wereld worden.” Masja ziet vooral de kansen die je als bedrijf kunt pakken door veiliger en gezonder te werken. “Het streven is een werkbare situatie. En dat hoeft echt niet veel tijd of geld te kosten. Sterker nog, op de lange termijn levert het verminderen van de kans op ongelukken en het vergroten van werkplezier alleen maar meer op.” Wat Masja betreft is dit vooral in de techniek van groot belang. “Sta je vaak op hoogte te werken? Werk je met elektriciteit? Of voer je klussen uit waar gevaarlijke stoffen bij vrij kunnen komen? Dat zijn nogal wat uitdagingen. Als ik dan als adviseur handvatten kan bieden, dan geeft me dat ontzettend veel voldoening. Want als iedereen met de neus dezelfde kant op werkt, geeft dat een beter en stabieler bedrijf. Daar ga ik voor!”

Goede bedoelingen

Masja heeft een mooi voorbeeld van een bedrijf dat een adviestraject achter de rug heeft. “Een wat kleiner bedrijf nam contact met ons op. Ze dachten alles goed geregeld te hebben, maar wilden toch eens kijken wat wij ervan vonden. Na het telefoongesprek en het eerste gesprek op locatie bleek echter dat, hoewel ze ontzettend hun best hadden gedaan, er behoorlijk wat zaken te wensen over lieten. Mijn taak is dan om dat bespreekbaar te maken door te werken met toolboxen, filmpjes en andere items op de site van ArboTechniek.”

Met sprongen vooruit

Wat kan er dan beter? Masja legt uit: “Bij het bedrijf werd vooral gedacht aan persoonlijke beschermingsmiddelen, maar toen we dat bespraken kwam al snel aan het licht dat ze de verkeerde mondkapjes en schoenen hadden. De spullen die ze hadden gekocht waren weliswaar goedkoop, maar voor hun werkzaamheden niet toereikend om veilig en gezond te kunnen werken.” Na doorvragen kwamen Masja en het bedrijf samen tot de conclusie dat, ondanks de goede bedoelingen, de kennis ontbrak. “Dit bedrijf stond er zeer voor open om samen nieuwe stappen te zetten, en dat hebben we gedaan. Ik heb daar vier afspraken van een halve dag gehad. Je zag ze echt met sprongen vooruitgaan. Een fantastische casus dus!”

RI&E

Bedrijven zijn verplicht een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben waarmee zij alle risico’s die bij hun werkzaamheden horen in kaart brengen, met daarbij de passende maatregelen om die risico’s zoveel mogelijk te beperken. Over de RI&E komen veel vragen binnen bij ArboTechniek, aldus Masja. Volgens haar gaat het ook daarbij om een cultuuromslag: “Hoe krijg je alle neuzen binnen een bedrijf dezelfde kant op? Het draait uiteindelijk om uiteenlopende zaken zoals weten waar je bepaalde problemen kunt melden of de zaken puur organisatorisch op orde hebben.” Masja vindt het belangrijk dat niet slechts één of een paar medewerkers zich bezighouden met de RI&E en veilig en gezond werken, maar dat dit breed gedragen wordt. “De omschakeling om te gaan kijken wat het beste is voor het bedrijf begint niet bij één persoon. Doe het samen!”

Het moet praktisch zijn

ArboTechniek heeft een behulpzaam platform om aan de slag te gaan met de RI&E. “Je kunt daar zelf alles doorlopen, maar we kunnen het ook samen doen,” aldus Masja. “Als bedrijven het ingewikkeld vinden kunnen ze ons gerust bellen, dan doen we het samen. Een belangrijk onderdeel daarbij is het geven van instructies: hoe leg je je medewerkers bijvoorbeeld uit hoe zij een gereedschapsstuk veilig gebruiken? Als je mensen het zelf laat uitzoeken is de kans op ongelukken veel groter. Interactie is dus van belang, zeker in onze branche. Maar het moet wel praktisch zijn.”

Wees realistisch

Heeft Masja een boodschap die ze mee wil geven aan vakmensen in de branche? “Veilig werken is van belang. Wees realistisch, een ongeluk kan ons allemaal overkomen. In de toekomst moeten we bovendien langer doorwerken, en door veilig en gezond te werken zorg je ervoor dat je fit genoeg blijft om van je pensioen te kunnen genieten. Door veilig en gezond te werken investeer je dus niet alleen in het nu, maar ook in later!” 

Praktijkdagen

Een gezonde werkomgeving begint met veilig werken. Daarom organiseert ArboTechniek ook in 2020 Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken. ArboTechniek organiseert de Praktijkdagen voor zowel monteurs en uitvoerend leidinggevenden als voor middenkader en management. Meer info vind je op arbotechniek.nl/activiteiten.

ArboTechniek-adviseurs

Heb je vragen over veilig en gezond werken? Kun je hulp gebruiken bij jou in je bedrijf? Wil je praktische ondersteuning? Dan komen de adviseurs van ArboTechniek graag bij je langs. Zij kunnen je helpen met allerlei praktische vragen over bijvoorbeeld werksituaties, toepassen van de Arbocatalogus en stimuleren van veilig en gezond gedrag. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt: arbotechniek.nl/adviseurs. Het aanbod is verbonden aan een aantal voorwaarden, maar verder geheel kosteloos.