Van woningen tot boten

VEELZIJDIG LUCHTVERDEELSYSTEEM

Sinds de lancering heeft het Air Excellent luchtverdeelsysteem verrassend genoeg niet alleen haar weg weten te vinden in de gebouwde omgeving, maar ook in de scheepsbouw. “Het is zagen, klikken en klaar.”

Vitters Shipyard opende haar poorten in 1990. Het bedrijf uit het Overijsselse Zwartsluis is gespecialiseerd in ‘custom made luxe zeiljachten’ met een lengte van minimaal 30 meter.

Uitdagingen

Het installeren van een luchtverdeelsysteem op een jacht is geen sinecure. Je krijgt sowieso te maken met beperkte ruimte, ook qua inbouwhoogte, dus daar moet rekening mee gehouden worden bij het wegwerken van de kanalen. Ook het beugelen is een vak apart. Schepen krijgen veel te verduren op zee, dus de leidingen moeten stevig worden bevestigd. Tot slot wil een klant geen last hebben van geluidsoverlast.

Flexibel materiaal

Met het Air Excellent luchtverdeelsysteem van Ubbink kan Vitters Shipyard aan al die eisen tegemoetkomen. Allereerst omdat de flexibele en modulaire ventilatiekanalen gemaakt zijn van hoogwaardig kunststof. Bovendien is er een compleet programma aan hulpstukken beschikbaar. De ventilatiekanalen kunnen eenvoudig op de juiste lengte worden gesneden. Geschakelde of los toegepaste beugels zorgen voor fixatie.

Halfrond en rond

Kenmerkend voor het Air Excellent luchtverdeelsysteem zijn de ronde en halfronde kanalen die eenvoudig gecombineerd kunnen worden. Dit zorgt voor optimale ontwerpvrijheid. Hierdoor is dit systeem ideaal voor ruimtes met beperkte inbouwhoogte, zoals in de zeiljachten die Vitters Shipyard bouwt. De overgang van halfronde kanalen naar ronde kanalen kan worden gemaakt met behulp van een speciaal verloopstuk.

Geluid

“De luchtkanalen zonder aftakkingen garanderen een lager drukverlies dan traditionele luchtverdeelsystemen”, aldus Marcel Beune, werkzaam als ‘Technisch Adviseur Installaties’ bij Ubbink. Dit werkt positief door op het energiegebruik en het geluidsniveau van de geïnstalleerde ventilatie-unit.

Luchtdicht

“Dankzij de speciale koppelstukken wordt een luchtdichte aansluiting gerealiseerd. Ook ontstaat er nagenoeg geen vervuiling in de kanalen, doordat deze aan de binnenkant een gladde afwerking hebben. Bovendien zijn de kanalen antistatisch en antibacterieel”, aldus Beune.

Luchtverdeelkast

Om de luchthoeveelheden in de aangesloten Air Excellent kanalen te kunnen regelen, worden restrictieringen aan de binnenzijde van de luchtverdeelkast geplaatst. De kunststof luchtverdeelkasten van Ubbink zijn flexibel en hebben een modulaire opbouw. Voor elke maatvoering van de kanalen zijn adapters beschikbaar.

Onderhoudsarm

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem brengt nauwelijks onderhoud met zich mee. Slechts één keer in de 4-5 jaar is een reinigingsbeurt nodig”, legt Beune uit. Waar het systeem al bekendheid genoot in de gebouwde omgeving, gaat nu dus ook de scheepsbouw overstag. Naast Vitters Shipyard wordt het luchtverdeelsysteem eveneens toegepast bij andere scheepsbouwers. Binnenkort komt een nieuw designventiel op de markt, in een witte uitvoering. Wie weet kan Ubbink dan nog meer klanten binnenboord halen 