Draadloos installeren

BETROUWBAAR, VEILIG EN GEMAKKELIJK

Voor veel huiseigenaren zijn draadloze apparaten aantrekkelijke opties, omdat ze zo handig en flexibel zijn. Toch willen sommige installateurs zich er nog niet aan wagen. En dat is grotendeels te wijten aan vooroordelen omtrent betrouwbaarheid, signaalsterkte en installatiegemak. Arnold Bakker, trainer bij Resideo, ontkracht de meest gehoorde mythes over draadloze apparatuur en geeft tips over hoe installateurs eenvoudig en met vertrouwen draadloze producten kunnen installeren en adviseren.

In de consumentenelektronicabranche wordt al volop gebruikgemaakt van draadloze innovaties als wifi. En hoewel dergelijke oplossingen al lange tijd beschikbaar zijn, heeft nog niet elke installateur het vertrouwen deze te adviseren aan klanten en toe te passen. Draadloze thermostaten zijn nog niet zo ingeburgerd dat elke installateur ze toepast naast het bedrade portfolio.

Pluspunten

Bedrade en draadloze producten hebben allebei zo hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Draadloze producten bieden een aantal mooie pluspunten. Ze geven huiseigenaren de flexibiliteit om hun thermostaat op de meest geschikte plek neer te zetten en zo de juiste temperatuur te meten. Daarnaast zijn ze zo flexibel dat ze bij een wijziging aan het interieur eenvoudig te verplaatsen zijn. Nog een pluspunt is dat de integrale kosten lager zijn. Een loze leiding of kabelgoot leggen en een kabel doortrekken is namelijk duurder dan een draadloze thermostaat plaatsen. Daarom gaat de voorkeur meestal hiernaar uit. Bovendien bespaart een draadloze thermostaat een hoop gedoe bij een renovatie of bijvoorbeeld wanneer er in een flat een centrale ketel wordt vervangen door individuele ketels in elke woning.

Versleuteld verstuurd

Een eerste mythe rondom draadloze apparaten heeft te maken met de data die ze versturen. In de meeste huishoudens vind je tegenwoordig meerdere van dergelijke apparaten. Er doen weleens geruchten de ronde over het onderscheppen van data bij draadloze communicatie. Maar bij apparatuur van goede kwaliteit is dit niet mogelijk. Data worden dan namelijk versleuteld verstuurd, waardoor derden ze niet kunnen uitlezen.
Een tweede veelgehoord misverstand is dat het signaal van draadloze thermostaten geen lange afstanden kan overbruggen. Om die mythe te ontkrachten, is het goed om stil te staan bij hoe deze signalen worden gecreëerd. Bij draadloze communicatie wordt informatie door de lucht van het ene naar het andere apparaat verzonden met behulp van radiofrequenties (RF).

Radiofrequenties

Producten die RF-signalen uitzenden, werken op verschillende frequenties. Drie daarvan worden veel gebruikt.
De eerste – 433 MHz – wordt vanwege zijn goede uitzendingseigenschappen vaak gebruikt door afstandsbedieningen van garagedeuren, weerstations en radiografisch bestuurbaar speelgoed. Het is een relatief lage frequentie. Maar omdat het een vrije ongereguleerde frequentieband is, heeft het soms last van interferentie door andere apparaten.
De tweede – 868 MHz – is een op Europees niveau gereguleerde band. Standaarden voor deze frequentie specificeren bijvoorbeeld de communicatiekrachtniveaus en bepalen het aantal keren dat een product kan zenden (cyclus) in een bepaalde periode. Het gaat hier om een goed gereguleerde, relatief ‘stille’ band die gebruikt wordt door verschillende fabrikanten met toepassingen voor bijvoorbeeld thermostaten en branddetectie- en beveiligingssystemen. Honeywell Home’s communicatieprotocol werkt bijvoorbeeld op deze frequentie. De 868 MHz-band biedt de beste bescherming tegen interferentie en zorgt er bovendien voor dat draadloze bediening geen invloed heeft op andere draadloze producten.
De derde frequentieband is 2,4 GHz, een goed gereguleerde en wereldwijd geaccepteerde, maar zeer drukke band. Dat komt doordat het bijvoorbeeld de band is die Bluetooth-apparaten en wifi-routers gebruiken.

Locatie bepalen

De gereguleerde 868 MHz-band is speciaal voor de bebouwde omgeving beschikbaar gemaakt, omdat deze uitstekend toe te passen is in woningen. Het klopt dat muren en plafonds het RF-signaal beperken, vooral als ze versterkt zijn met staal of geïsoleerd met metaalfolie. Maar goede plaatsing van de apparatuur zorgt al snel voor maximale signaalsterkte en betrouwbare werking.
Hulp bieden
Het is belangrijk dat draadloze apparatuur op de juiste locatie wordt geplaatst (zie kader). Verder kan de installateur de huiseigenaar helpen met een aantal tips. Bijvoorbeeld over het gebruik van de draadloze thermostaat op een losse tafelstandaard. Het is dan namelijk belangrijk om bij verplaatsing van de thermostaat naar een andere plek te controleren of de juiste indicatoren op het scherm te zien zijn. Lijkt het apparaat niet te werken, dan is het simpelweg een kwestie van verplaatsen om het signaal opnieuw te ontvangen. In de meeste apparaten is een eenvoudige signaalsterktetest ingebouwd 

Wat is een goede locatie voor draadloze apparatuur?

Met enkele handvatten kan een installateur eenvoudig bepalen wat een goede locatie is.
1. Vraag de bewoner naar de ontvangst van de wifi-router in de verschillende vertrekken. Is die goed, dan is dat positief voor de doorgang van het signaal van de 868 MHz-frequentieband, die een betere doordringbaarheid heeft door wanden en vloeren.
2. Bedenk of er tussen de onderling communicerende apparatuur een bouw- kundige barrière kan zitten, zoals een liftschacht of kolom. Trek een denk- beeldige lijn en loop die voor de zekerheid na.
3. Voer voor montage een RF-signaalsterktetest uit. Daarvoor zijn per thermostaattype instructievideo’s beschikbaar.
4. Monteer vervolgens de draadloze componenten voor wandmontage aan de wand, zodat ze niet bijvoorbeeld in een la verdwijnen of achter de ketel worden geschoven.
5. Houd minimaal dertig centimeter en bij voorkeur één meter afstand tot stalen constructies, leidingwerk en de ketel.
6. Houd bovendien minstens één meter afstand tot elektromagnetische producten – zoals een pomp, ventilator of netadapter (trafo) – en andere apparatuur die het signaal zou kunnen beïnvloeden, zoals magnetrons, draadloze-telefoonbases, routers en andere wifi-apparaten.
7. Monteer niet meerdere draadloze apparaten naast elkaar. Dit veroorzaakt interferentie.

Trainingen

Net zoals met elke technologie zit het geheim van efficiënte werking ‘m in begrijpen hóe het apparaat werkt en hoe het in het dagelijks leven past. Resideo geeft praktische trainingen waarin wifi en RF tot in detail worden doorgenomen. Met deze kennis op zak is het voor installateurs een koud kunstje om draadloze apparaten te installeren. Aan de klant dan alleen nog maar de taak om jaren te genieten van zijn nieuwe thermostaat.