Van C naar A
DUURZAAM RENOVEREN
Waar half Nederland nog aarzelt om over te stappen op duurzame oplossingen, is in Friesland het roer al om. Henstra Installatie draait topdagen en de hoofdmoot van de werkzaamheden bestaat uit het installeren van warmtepompen.
Jan Henstra kwam per toeval in de installatietechniek terecht. Hij was eerst jarenlang in vaste dienst werkzaam als lasser, voordat hij de overstap waagde. “Toen er bij mij een keer een cv-ketel moest worden vervangen, zag ik wat er allemaal bij kwam kijken. Aansluiten op het leidingenwerk, veiligheidsaspecten; ik vond het allemaal super interessant. Op een gegeven moment ging het lasbedrijf failliet. Ik had inmiddels door hoe gevarieerd het werk van een installateur is en besloot de gok te wagen. Ik solliciteerde bij een installatiebedrijf en werd aangenomen.”
Zelfstandig ondernemerschap
Henstra volgde verschillende opleidingen en leerde in de praktijk de kneepjes van het vak. In 2004 ging wederom het roer om. “Ik speelde al langer met de gedachte om voor mezelf te beginnen, maar had koudwatervrees. Ik was bang dat mijn inkomsten zouden teruglopen, met alle gevolgen vandien voor mijzelf en mijn familie. Maar het viel 100% mee. Ik verdien een fatsoenlijk inkomen, bovendien zien mijn dagen er enorm gevarieerd uit en heb ik over het algemeen een leuk contact met de klanten.”
Accu opladen
Soms moet de gedreven installateur wel gas terugnemen, heeft de 48-jarige ondervonden. “Het is belangrijk om je accu op te laden. Ik doe dat onder andere door muziek te maken tijdens mijn vrije tijd.”
Werkverdeling
Henstra is circa 75% van de tijd werkzaam in de woningbouw. Samen met twee compagnons heeft hij de VOF Klimaattechniek Friesland waarmee hij renovatieklussen uitvoert. Daarnaast is hij ook terug te vinden op nieuwbouwprojecten. Regelmatig om aircosystemen en warmtepompen te installeren voor andere installateurs.
Duurzaam is populair
“In Friesland is de vraag naar duurzame systemen fors toegenomen de afgelopen jaren. Circa 70% van de tijd ben ik bezig om warmtepompen te installeren. Daarnaast merk ik ook een groeiende belangstelling voor thermische panelen, zonnecollectoren en PV-installaties. Lokale gemeentes trekken er hard aan om hun inwoners over de streep te trekken. Bijvoorbeeld door voorlichtingsavonden te organiseren.”
Project
Onlangs had Henstra een interessant project onder handen, dat de volledig renovatie van een woning uit 1920 behelsde. Het huis werd eerst grondig geïsoleerd en vervolgens ging de installateur aan de slag. Voor de warmteopwekker was de keuze snel gemaakt. Henstra heeft in de kelder een HT-warmtepomp geplaatst met een buffervat van 300 liter. Het leidingwerk gaat verticaal door de vloer heen en komt via de wand uit in een kast met de verdeler.
HT-warmtepomp
De warmte wordt afgegeven aan een vloerverwarmingssysteem in de woonkamer en bijkeuken. Op de eerste verdieping kon Henstra de oude radiatoren laten hangen. “Dat is het voordeel van een HT-warmtepomp, die kan temperaturen aan tot 70 °C.” In 5 dagen was de klus geklaard, waardoor het gezin met 4 kinderen er in de winter weer warmpjes en in de zomer koeltjes bijzit.
Groeimarkt
Hij kan moeilijk klussen uit handen geven, geeft hij grif toe. “Maar met de enorme vlucht die het werk nu neemt, zou ik misschien op termijn toch iemand moeten aannemen of erbij betrekken. Want het is nou echt ‘The Sky is the limit”, zegt Henstra lachend.