Een toekomst zonder gasaansluiting
De overheid wil het aantal woningen dat aardgas gebruikt in 2050 naar nul hebben teruggebracht. Een hele opgave, aangezien maar liefst 95 procent van de woningen in ons land voor verwarming en warm water afhankelijk zijn van aardgas. Maar het begin is er. Er worden inmiddels al steeds meer nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder gasaansluiting. Alternatieven die worden ingezet zijn bijvoorbeeld warmtenetten, elektrische warmtepompen en warmte/koudeopslag. Tegelijkertijd is er sprake van een toename in het gebruik van zonnecollectoren in de woningbouw. De redactie maakte een kort rondje langs de velden bij aanbieders van alternatieve verwarmingsproducten, zonder overigens de pretentie te hebben een compleet beeld te geven.
Eén van die aanbieders is AB Sales & Trade, importeur van Clage instant heaters. Aarjen de Boer riep tien jaar geleden al, toen hij met zijn bedrijf begon, dat gasgebruik, ook in Nederland, eindig is. Hij vertelt: “De meeste energie in een woning wordt gebruikt voor verwarming en warm water. Vroeger gebeurde dat door middel van twee gescheiden toestellen. Met de invoering van centrale verwarming werd vrij snel de combiketel geïntroduceerd. Dit bracht echter ook veel leidingverlies en verkwisting van energie met zich mee. Maar zolang je genoeg gas hebt en geen bevingen, kan en mag dat. Nu we ons op een kantelpunt bevinden, dienen we radicaal het roer om te gooien. Mijn visie is dat we weer terug moeten naar het gescheiden systeem: verwarming door lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld door een lucht/water-warmtepomp of lokaal met infraroodpanelen, en een elektrische geiser voor het warme tapwater (zie elders het artikel over warm tapwater). All electric wonen heeft de toekomst.”
Infraroodpanelen
Ook Jowitherm voorziet een mooie toekomst voor de all electric woningen. Verschillende ontwikkelingen maken dit mogelijk, aldus deze leverancier van elektrische verwarmingssystemen en infraroodverwarming. Zo worden woningen steeds beter geïsoleerd en tochtdicht gemaakt. Bovendien worden steeds vaker efficiënte PV-panelen toegepast. En er zijn steeds meer (infrarood-)verwarmingstechnieken verkrijgbaar met een langere levensduur. Doorslaggevend voor een succesvolle all electric woning is de minimale energiebehoefte voor verwarming en lokale opwekking in combinatie met opslagsystemen.
Het project Hart van Overdinkel, dat in opdracht van woning-
bouw coöperatie Domijn is uitgevoerd, is een voorbeeld van all electric wonen. In vier woningen is infraroodverwarming toegepast als hoofdverwarming. Passief bouwen was in dit project het uitgangspunt; dit tegen gelijke kosten als voor een woning met een EPC van 0,6. Uitgangspunt waren: zongericht bouwen, een dik isolatiepakket, goede kierdichting, zonwering, balansventilatie, zomernachtventilatie en een energiebehoefte voor ruimteverwarming van 15 kWh/m2 of minder. De gunstige verhouding tussen investering en energielasten bepaalde hier de keuze voor toepassing van infraroodpanelen.