Technologie als zintuig

Ooit hebben we geleerd wat onze vijf zintuigen zijn en hoorden we over het bestaan van het zesde zintuig: het onverklaarbare. Of je het nu gelooft of niet, dit onverklaarbare zintuig verhuist naar plek zeven. Technologie neemt plek zes in.
Vanaf het allereerste moment heeft de mens allerlei vormen van techniek ingezet om zichzelf vooruit te brengen. Het verschil met vroeger is dat in deze tijd de technische innovaties zich elkaar in moordend tempo opvolgen. Technologie is tot de haarvaten doorgedrongen in onze manier van wonen, werken, recreëren en zorgen. We staan dag in dag uit met elkaar in verbinding via 1001 technische systemen. Soms bewust, meestal onbewust. Technologie in de vorm van energie en communicatie is zo belangrijk dat er paniek ontstaat wanneer het wegvalt.
In de jaren ’90 was robotisering een industriële term. Was robotica de heilige graal in productiebedrijven, nu zien we het overal om ons heen en wordt het persoonlijker. Via sensortechnologieën krijgen we meer inzichten in ons leven en onze gezondheid. En de slimme technologie erachter geeft ons advies. Een digitale Anna helpt je bij je medicijninname. Joop beantwoordt je vragen over je hypotheek. En Teksta de robothond is je nieuwe viervoetige huisvriend.
Onze zintuigen hebben een functie in ons dagelijks leven. Zonder word je letterlijk beperkt. Geldt dit ook voor technologie? Natuurlijk, er is verschil is. De eerste vijf ontvang je bij je geboorte, terwijl technologie als zesde zintuig een vrije keuze is. Als een verlengstuk van ons (wel)zijn.
Technologie ontwikkelt zich door ons vakgebied des te kennisintensiever. Kennis die verder gaat dan de harde techniek. Neem als nieuwe ‘technisch specialist’ ook kennis van de menselijke kant van techniek. Als zesde zintuig in termen van relevantie, functionaliteit en dienstbaarheid.

Maarten van der Boon
maarten@novitek.nl
Vanuit zijn bedrijf Novitek helpt Maarten
technische bedrijven in organisatie­-
strategie, innovatie en communicatie.