Als donderslag bij heldere hemel

Gebeurtenissen komen soms bijzonder onverwachts, plotsklaps kan alles anders zijn. Zo is het vaak in den Haag. Van de ene op de andere dag moet iedereen van het gas af en in een elektrische auto. De installatiebranche zal het toejuichen maar er is nu al een tekort aan vaklui.
Het gaat net zo impulsief en ondoordacht als in 1999 na de legionella-uitbraak op de Flora. Toenmalig minister Pronk sloeg met zijn vuist op tafel en zei: “Alle collectieve installaties moeten binnen een jaar een risicoanalyse en een beheersplan hebben.” Als bestuurslid van de Stichting Veteranenziekte heb ik destijds een gesprek met hem gehad en verteld dat dit onmogelijk is vanwege een gebrek aan goede inspecteurs, maar hij wilde een daad stellen.
Bij Legionella gaat het als volgt: nergens van bewust adem je een aerosol in en je merkt er de eerste dagen niets van. Je bent ziek maar weet het niet. Zoiets vergelijkbaars is mij nu overkomen. Dit wil ik met u delen, zonder medelijden te willen opwekken of in de slachtofferrol te kruipen. Gewoon als boodschap, zoals ik die in mijn columns vaak meegaf.
Onlangs gleed ik in een supermarkt uit over reclamefolders op een tegelvloer. Met een dreun kwakte ik tussen de stellingen. Ik wist het direct: heup gebroken, veel pijn. In het ziekenhuis bleek ik vervolgens teveel witte bloedlichaampjes te hebben. Oorzaak: CML (leukemie).
Eigenlijk een geluk bij een ongeluk dus. Gek genoeg zag ik direct een link met Philadelphia, waar de eerste legionella-uitbraak plaatsvond. In 1960 ontdekte men hier de oorzaak van CML, een ziekte die tien jaar geleden nog levensbedreigend was. Ik kan straks zonder beperkingen mijn leven weer oppakken als de pillen die ik nu slik aanslaan. En ja, ook Els Borst kwam weer in mijn gedachten. Haar erfgenamen hebben immers geld beschikbaar gesteld voor kankeronderzoek.
Zo valt er uiteindelijk veel samen, zoals wel vaker in mijn columns, die ik altijd met plezier heb geschreven. Toch is dit (voorlopig) mijn laatste column. Ik ga nu hard werken aan mijn herstel. Doe voorzichtig, het ga u goed.

Leo Bikker
BAC (Bikker Advies & Consultancy)
mbikker@chello.nl