Student Hotel

10 bouwlagen, 378 kamers en 10 maanden bouwtijd. Bectro Installatietechniek toverde vorige jaar de oude Sphinx-fabriek in Maastricht om in een hip Student Hotel. Het ontwerp en de realisatie leverde de nodige uitdagingen op. Projectleider Jeep Heida vertelt erover.

De MacGregor Family zette in 2006 voet aan wal in Nederland en realiseerde vervolgens een reeks Student Hotels. Op dit moment zijn er acht: in twee gevallen betreft het nieuwbouw, zes zijn getransformeerde panden.

‘Customizen’

Jeep Heida is al vanaf het begin betrokken bij het realiseren van The Student Hotels. Bectro Installatietechniek bedacht het installatieconcept, dat afhankelijk van de lokale omstandigheden wordt aangepast. Juist daarin ligt de uitdaging, vertelt de projectleider.

Koppelaar

Zelf heeft hij een E-achtergrond, waardoor hij als het ware ‘gemaakt is’ voor dit soort klussen. “E-installateurs knopen in feite alle installaties aan elkaar vast, W- en E. Daarvoor moet je flexibel zijn, goed weten te improviseren en om kunnen gaan met verschillende bouwpartners gedurende het ontwerp- en realisatietraject.”

Brede opleiding

Heida heeft zelf nooit iets anders gewild. “Ik was als tiener al volop met techniek bezig. Toen ik op de MTS kwam, was de keuze voor installatietechniek snel gemaakt. Ik heb een brede opleiding gehad, destijds noemde men het nog Energietechniek. Je kon er alle kanten mee op.” Heida werkte vervolgens bij Unica en Coppens Installatietechniek en kwam 10 jaar geleden bij Bectro Installatietechniek terecht.

Duiventil

Bectro telt 65 medewerkers en is zowel actief in de zorg, reguliere utiliteit als luxe woningbouw. Renovatieprojecten behoren tot hun specialiteiten. The Student Hotel Maastricht was dus een kolfje naar hun hand. “We troffen een pand aan dat al 10 jaar leeg stond. Het zag er vervallen uit, de laatste gebruikers hadden de stekker eruit getrokken en waren daarna verdwenen.”

Monumentenstatus

Aangezien de voormalige Sphinx-fabriek de monumentenstatus geniet, golden er allerlei restricties. “We moesten het rauwe, fabrieksachtige karakter in standhouden. Verlaagde plafonds gebruiken was dus uit den boze; de techniek moest zichtbaar blijven. Bovendien konden we geen aparte technische ruimte bouwen op het dak.”

Duurzaam installatieconcept

De opdrachtgever vroeg niet specifiek om een ‘groen’ installatieconcept. “Maar we denken zelf al automatisch in duurzame oplossingen, dat zit er echt ingebakken. Vandaar dat het eindresultaat wel heel ‘groen’ heeft uitgepakt.” Zo liggen er pv-panelen op het dak, die samen met het reguliere net zorgen voor de stroomvoorziening. Ook is het hele pand voorzien van ledverlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie.

Restwarmte

The Student Hotel krijgt zijn warmte van een 150 jaar oude papierfabriek. De Sappi fabriek levert haar restwarmte aan de stadsverwarmingsinstallatie.

Afgifte

De afgifte van warmte en koude vindt plaats door middel van luchtverwarming en -koeling. De hotelkamers zijn voorzien van fancoil-units, “want ze moeten snel op temperatuur kunnen worden gebracht” De algemene ruimtes hebben vloer- en luchtverwarming en -koeling.

Technische ruimte

Het pand heeft een balansventilatiesysteem met WTW. “In de hotelkamers wordt de verse lucht ingeblazen boven de badkamers en afgevoerd in de natte ruimte zelf. In de algemene ruimtes zijn op uiteenlopende locaties aan- en afvoerpunten aangebracht. De LBK’s hebben we overigens in de kelder zelf moeten opbouwen, omdat we ze niet op het dak konden plaatsen.”

Korte bouwtijd

Heida en zijn bouwpartners hadden slechts 10 maanden de tijd voor het hele transformatieproject. “Aangezien we al eerder betrokken waren geweest bij de realisatie van Student Hotels, namen we min of meer op een natuurlijke wijze de lead. Dat zie je nu wel vaker gebeuren bij bouwprojecten. Installaties worden steeds belangrijker in gebouwen.” Hij kijkt met trots terug op het project. “In zo’n historisch pand een fraai stukje installatiewerk realiseren, geeft je een goed gevoel.”