Zijn storingen in cv- en gkw-installaties straks verleden tijd?

p1170111In vrijwel alle utiliteitsgebouwen treffen we tegenwoordig zowel verwarmings- als koelinstallaties aan. Het gaat al snel over meer dan één miljoen installaties in Nederland. Het zou mooi zijn als die installaties allemaal optimaal functioneren tegen lage kosten. Maar wat wil het geval? Boosdoeners als corrosie en vervuiling veroorzaken storingen, zijn van negatieve invloed op het rendement en veroorzaken faalkosten.

ISSO-projectcoördinator van de publicatie is ing. Irene van Veelen, specialist in de onderwerpen water en gas. Wat zijn volgens haar de problemen met cv- en gkw-installaties? Van Veelen: “De installaties van nu zijn veel complexer dan de robuuste installaties van voorheen. Klachten uit de markt over moderne installaties leiden vaak naar hetzelfde probleem: vervuiling door corrosie.”

Verschillende oorzaken

“De oorzaken van die vervuilingen zijn verschillend”, legt Van Veelen uit. “Zo zijn de installaties van nu opgebouwd uit diverse materialen. Hierdoor kan er zuurstof in de installatie komen en dat mag niet gebeuren bij gesloten systemen als cv- en gekoeldwaterinstallaties (gkw-installaties). Omdat we onder meer vanwege goed geïsoleerde gebouwen en zachte winters minder hoog hoeven te stoken, kan de zuurstof vaak niet meer ontsnappen of verdwijnen. Op den duur ontstaan dan vervuilingen, zoals kalkaanslag, slib of bacterievorming. Dat is niet zozeer gevaarlijk, maar materialen raken daardoor beschadigd of de installatie verliest aan rendement.”

van-veelenOplossingen van nu zijn ad hoc

Hoe los je de storingen met cv- en gkw-installaties op? Van Veelen: “Je bent er niet met ad hoc-oplossingen, zoals het vervangen van een onderdeel of het reinigen van een klepje. Je moet de oorzaak kennen en wegnemen. Zo moet een ontwerpend installateur of werkvoorbereider de juiste materialen combineren. Ook spelen bijvoorbeeld de waterdruk en de waterhardheid een rol tijdens de realisatie en het beheer. Als monteur is het van belang alle opstartprocedures in acht te nemen, zoals het grondig spoelen van de leidingen. In de beheerfase zijn er weer andere do’s en don’ts. Het is zaak om kennis bij de hand te hebben van mogelijke problemen, oorzaken en oplossingen bij cv- en gkw-installaties. Dan kun je slagvaardig zijn voor de lange termijn.”

dolf-van-den-berg-general-manager-avf-water
Dolf van den Berg

Samenwerking vereist

Een ISSO-publicatie kan al enorm bijdragen aan inzichten en oplossingen voor met name de lange termijn. Een dergelijke richtlijn legt gewicht in de schaal en heeft een breed draagvlak. De publicatie wordt geschreven door een grote groep deskundigen op het gebied van waterbehandeling en corrosie. Dit gebeurt onder toeziend oog en met de inbreng van een ISSO-Kontaktgroep. Al die deskundigen samen hebben een zelfreinigende werking.
Een van de deelnemers is Avf Water, specialist op het gebied van cv-, koel- en proceswaterbehandeling. Dolf van den Berg, General Manager: “De installatiesector kan een probleem als dit alleen oplossen door samenwerking. Een dergelijke publicatie maakt dat mogelijk. We moeten de kennis samenbrengen van ontwerpers, installatiebouwers, onderhoudspartijen en leveranciers van componenten en complete installaties.”

Gebrek aan kennis

Welke kennis brengt Avf Water in? Van den Berg: “Onze organisatie is van alle kanten betrokken bij de waterbehandeling voor energiesystemen. We hebben
kennis over alles wat je maar kunt bedenken bij het waterzijdige deel van installaties; van het ontwerp, concepten en monitoring tot onderhoud, claims- en laboratoriumonderzoek. In de markt lopen we continu tegen gebrek aan kennis over dit onderwerp aan. We zien vooral problemen met allerlei regelappendages: deze zijn in de loop der tijd kleiner en daardoor kritischer geworden voor zelfs maar de minste verontreiniging.”

Crowdfunders gezocht

ISSO gaat alle kennis rondom storingen in cv- en gkw-installaties verzamelen, vertalen naar de praktijk en beschikbaar stellen in een publicatie, compleet met oorzaken en oplossingen. Alle betrokken partijen zijn geholpen met zo’n richtlijn, zoals de (ontwerpend) installateur, werkvoorbereider, monteur en beheerder. Om de publicatie (snel) te kunnen realiseren, zoekt ISSO crowdfunders (ofwel partijen die dit project financieel kunnen ondersteunen).
Neem vrijblijvend contact op met Irene van Veelen via i.vanveelen@isso.nl.

Nog vaak sluitpost

“Eigenlijk kun je de energie-efficiency op lange termijn alleen maar garande­ren met een goed ontworpen en onder­-
houden waterzijdig deel van de installatie”, vervolgt Van den Berg. “In de praktijk blijkt dat onderdeel juist een sluitpost te zijn. Partijen, zoals leveranciers, gebruikers en onderhoudspartijen, hebben juist belang bij investering in dat deel. Nu zien we dat leveranciers van componenten vooral bezig zijn met het afwijzen van schadeclaims, terwijl een constructieve oplossing nodig is. Zo’n ISSO-publicatie kan dat bevorderen en daarom doen we mee aan de ontwikkeling van deze richtlijn.” •

Geef een reactie