Slim en snel

DE INSTALLATEUR MOET ONTZORGD WORDEN

Installerend Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, juist nu de energietransitie zoveel werk met zich meebrengt voor het vakgebied. Arbeidstijd is voor de installateur meer dan ooit een schaars goed. Fabrikanten schieten te hulp door hun producten zoveel mogelijk plug & play aan te bieden. Niet om de installateur buiten spel te zetten, zo benadrukken ze, maar om hem of haar te ontzorgen.

Zo ontwikkelt Nefit Bosch, onder de noemer ‘Fit to Fit’, oplossingen om op installatiegebied snelheid en efficiëntie te realiseren. Dat doet de fabrikant samen met ketenpartners. Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hadden in Nijmegen de primeur: de vervanging van in totaal 220 sociale huurwoningen in de aardgasvrije wijk Jerusalem. Voor dit project is een all-in-one skid ontwikkeld, waarin alle installatiecomponenten plug & play zijn voorgemonteerd.

Voorgemonteerd
In samenspraak met Dura Vermeer en Installatiebedrijf De Leeuw uit Boven-Leeuwen ontwikkelde de Nefit Bosch een klantspecifieke all-in-one skid: een prefab installatieruimte die bij de fabrikant in Deventer op maat wordt geconstrueerd. Daarin worden alle installatiecomponenten geplaatst en ingeregeld, en al het leidingwerk wordt voorgemonteerd. Na levering wordt de skid in de woning gehesen voor het dak erop gaat, waarna aansluiten een kwestie is van plug & play.

Compleet
De skid voor het Nijmeegse project meet 1,20 x 1,30 meter en bevat een 300 liter Nefit zonneboiler, een pv-omvormer, een Bosch Tronic Heat 3500 elektrische cv-ketel, een Bosch Tronic TR5000 doorstroomtoestel en een WTW-unit van collega-fabrikant Zehnder. Enkele van de units zijn uitgevoerd als hybride installatie en voorzien van een gasketel. Op het dak van elke woning worden twee Nefit SolarLine zonnecollectoren geplaatst. “Het zonneboilersysteem voorziet de woning het grootste deel van het jaar van zowel warmte als warm tapwater”, legt accountmanager business development Arjan van Eldik van Nefit Bosch uit. “Het doorstroomtoestel zorgt voor naverwarming van de zonneboiler, de elektrische cv-ketel springt alleen waar nodig bij. Andere varianten zijn ook mogelijk. We kunnen naar wens ook een all-electric warmtepompoplossing of een hybride combinatie van een warmtepomp en een hr-ketel in de all-in-one skid plaatsen.”

Fysiek eenvoudig
Ook Rehau zet in op zoveel mogelijk gemak voor de installateur. Die kan bijvoorbeeld kiezen uit twee typen vloerverwarmingsbuizen: de robuuste Rautherm S buis en de flexibele Rautherm Speed buis om snel en soepel de buis te verleggen. Daarnaast biedt de fabrikant diverse verlegsystemen: de klassieke tackerplaat, een buisfixatie met de noppenplaat varionova en het klittenbandverlegsysteem voor het snel en fysiek eenvoudig verleggen van vloerverwarming door één persoon (foto). Een compacte kunststof verdeler met insteek SPEED-fittingen voor een snelle en gereedschaploze montage van de vloerverwarmingsbuizen, maakt het plaatje compleet. Volgens de fabrikant kan tot 45% sneller worden geïnstalleerd met deze Rautherm Speed verdeler.

Een klittenbandverlegsysteem zodat één persoon de vloerverwarming kan verleggen

Snel dicht
Het installatiesysteem Rautitan van dezelfde fabrikant, bedoeld voor drinkwatersystemen, is ook ontwikkeld om het de installateur zo gemakkelijk mogelijk te maken. Voorgemonteerde elementen zorgen ervoor dat het installatiewerk sneller gaat. Het systeem zorgt met buis, fitting en schuifhuls voor een dichte verbinding zonder O-ring. De buis zelf is het afdichtmiddel. Door een snelle visuele controle is direct duidelijk dat de verbinding goed is gemaakt. Het is daarnaast een kiemvrije verbinding, zonder dode ruimtes. Niet onbelangrijk bij drinkwaterleidingen.
Een ander voorbeeld van deze fabrikant is de Rehau sanitairbox, met één volledig voorgemonteerde en drukgeteste component voor een op de millimeter nauwkeurige aansluiting. Ook levert Rehau gereedschappen om snel een dichte schuifhulsverbindingstechniek te maken boven je hoofd of in een schacht.

Insteken, doordrukken en vastdraaien
Sanitairfabrikant TECE heeft een bedieningsplaat ontwikkeld, die zonder afstellen en achteraf meten aangebracht kan worden. Eenvoudigweg twee schroeven insteken, vervolgens doordrukken en dan met een paar slagen vastdraaien. Daarmee zit het bevestigingsframe van de bedieningsplaat al vast op de spatbescherming van de spoelkast. De bedieningsstangen 45 graden maakt het werk af.
Alle series bedieningsplaten passen op elke TECE spoelkast. Bij een renovatie kan de bedieningsplaat dus altijd worden vervangen, zonder dat de spoelkast vervangen hoeft te worden. Tot slot zijn het bevestigingsframe, de spatbescherming en de bedieningsplaat voorzien van een QR-code, waarachter informatie schuil gaat over de montage, technische gegevens of reserve-onderdelen.

Installateurs-applicatie
Voor meer installatiegemak heeft Renson een installateurs-applicatie ontwikkeld voor de Healthbox 3.0. De app gidst de installateur door het hele installatieproces. Dit maakt het eenvoudiger om de ventilatie-unit op een kwalitatieve manier geïnstalleerd en gekalibreerd te krijgen. De configuratie en alle parameters, zoals drukval en ingesteld debiet, worden gevisualiseerd. Ook het instellen en bijstellen van de debieten gebeurt voortaan via de app. De ventilatiebox past zich meteen aan.

Stekkerklare opvoer
Afwateringsspecialist Kessel heeft zijn assortiment pomptechniek uitgebreid met een vrij opstelbare, stekkerklare opvoerinstallatie voor fecaliënvrij afvalwater. Bij de Aqualift S 100 / S 200 kan, afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater, worden gekozen voor reservoirs van 100 of 200 liter. Beide passen door normale kamerdeuren met een breedte van 80 cm. De afwateringsoplossing heeft een klein installatieoppervlak en kan dus ook achteraf in kleinere ruimten of, in het geval van de Aqualift S 100, in al bestaande pompputten (80 x 80 cm) worden geïnstalleerd. Daarmee is deze oplossing geschikt zowel voor de klassieke woningbouw als bedrijfspanden. De installaties zijn voorzien van eenhandssluitingen, zodat onderhoud aan alle uitneembare delen, zoals deksel, pompen, sondes en terugslagkleppen, snel kunnen worden uitgevoerd.

Slimme douchegoot
ACO ontwikkelde de ShowerDrain S+ douchegoot, speciaal om potentiële ergernissen over de inbouw en onderhoud van een dergelijke goot de kop in te drukken. Traditionele douchegoten hebben een rooster gecombineerd met een onderbak met ingebouwd afschot waarin het water wordt opgevangen en afgevoerd. Hierin kan vuil achterblijven en aanhechten, waardoor de waterafvoer vermindert en er nare luchtjes kunnen ontstaan. Deze douchegoot heeft een designrooster met ingebouwd afschot. Het water stroomt over het roosterprofiel naar een smal sleufje. Daaronder stroomt het douchewater via een haarzeefje naar het compacte puthuis. De douchegoot heeft verder een slim installatiedeksel, die functioneert als beschermkap én installatiehulp. Dit vereenvoudigt de plaatsbepaling van het puthuis, het uitlijnen en het waterdicht inbouwen. De S+ is bovendien leverbaar in verschillende breedtes en kan desgewenst aan beide zijden 40 mm ingekort worden.

Ketel en app slim verbonden
Vaillant, ten slotte, heeft de sensoNET in huis: een compacte internetmodule waarvan de plug-and-play verbinding een snelle installatie mogelijk maakt. De module biedt een interface voor mobiele verwarmingsbesturing via de app die bediend kan worden met een smartphone of tablet. Zodra de internetmodule is geïnstalleerd, kost het een paar klikken om de installatie te verbinden en het individuele verwarmings- en warmwatercomfort te maximaliseren. Dankzij de gemeenschappelijke eBUS-taal kan de sensoNET worden gecombineerd met Vaillant ketels en regelingen. De module is eenvoudig onder de ketel te monteren en maakt het mogelijk verschillende componenten aan te sluiten 

‘Fit to Fit’

Rehau

TECE

Renson

Kessel

Aco

Vaillant