Slim sanitair

INSPELEN OP TRENDS

Van vorm tot kleur. Van waterbesparing tot minder energiegebruik. Van digitale hulpmiddelen tot bescherming tegen aerosolen. De sanitairwereld speelt continu in op nieuwe trends. IZ brengt er een aantal in beeld.

Hoewel de laatste ISH gemengde reacties opleverde, gaf de digitale beurs wel een goed overzicht van de trends in de sanitairwereld. IZ neemt u mee voor een kort rondje langs de velden.

Tijdloos
“De aandacht voor waterbesparing en hygiëne neemt toe, het kleurenpalet verandert en we zijn meer aan het cocoonen in de badkamer”, Han van Hardeveld somt moeiteloos een aantal belangrijke trends op van dit moment. Volgens de Managing Director van Villeroy & Boch zien we enerzijds een beweging richting ‘tijdloze kleuren’, zoals mat wit, zwart en grijs en is er anderzijds behoefte aan sanitair met ‘highlights’, zoals mosgroen, Indian Summer of bordeaux. Tegelijkertijd verandert ook de vormentaal. Jarenlang maakte strakke lijnen de dienst uit, nu zijn ronde of afgeronde vormen bezig een come back te maken.

Waterbesparing
De afgelopen zomers kampten we al met watertekorten. Dat probleem verergert de komende decennia. Vandaar dat sanitairfabrikanten al volop bezig zijn om waterbesparende oplossingen te ontwikkelen. Zo brengt Villeroy & Boch de Subway 3.0 wc met TwistFlush technologie op de markt. TwistFlush maakt gebruik van de fysieke kracht van wervelend water. Twee spuitmonden produceren een gecontroleerde werveling. De zuigende werking trekt het vuil in de afvoer. Een 4,5 l spoeling volstaat al, waardoor er een fikse waterbesparing haalbaar is, vertelt Van Hardeveld. Het is overigens wel van belang dat de leiding de juiste diameter heeft (90 mm) en de standleiding vlak bij het toilet is.

Aerosolen
Dankzij de gecontroleerd stroom van wervelend water gaat elke druppel naar de spoeling, niet over de rand. Met bijna 100% oppervlaktespoeling zijn er bijna geen waterspetters, waardoor de vorming van aerosolen wordt verminderd, aldus Villeroy & Boch. Hiermee komen we direct bij de volgende trend: een groeiende aandacht voor hygiëne. Uiteraard heeft de pandemie hierin een belangrijke rol gespeeld.

Plug & Play
Met Hansgrohe zoomen we meer in op slimme sanitairoplossingen. Irene van der Klugt, Product Manager, signaleert een interessante ontwikkeling. Plug & Play oplossingen blijken twee kanten te hebben. “Aan de ene kant is de installateur gebaat bij systemen die snel en eenvoudig zijn te installeren. Zeker in deze tijd waarin er een groot gebrek is aan vakmensen. Aan de andere kant krijgt hij minder de gelegenheid om zijn kennis en kunde te etaleren. Met het nieuwe gamma aan oplossingen komen fabrikanten de facto aan beide behoeftes tegemoet. Denk aan de inbouw van een hoofddouchesysteem waar een bepaalde expertise voor nodig is. Tegelijkertijd levert de fabrikant ook direct de juiste sleutels mee, zodat de installateur vlot kan doorwerken.”

Cocoonen
Van Hardeveld kaartte het al eerder aan: we zijn aan het cocoonen in onze badkamers. Dit proces, wat de ISH de afgelopen edities altijd steevast ‘Homing’ noemde, heeft ook een krachtige impuls gekregen door de pandemie. Van der Klugt: “Zo douchen we niet meer bij de sportclub, maar thuis. We brengen meer tijd door in de badkamer, die daardoor verandert in een woonruimte. Het gevolg: het belang van comfort en gebruiksvriendelijkheid neemt toe.”

Meer functionaliteiten
Mede daardoor worden slimme functionaliteiten belangrijker. Van der Klugt noemt een aantal voorbeelden uit het assortiment van Hansgrohe. Zo zijn onder andere de mengkranen standaard uitgerust met EcoSmart Technology. De EcoSmart-perlator is in de uitloop van de wastafelmengkraan geïntegreerd en verrijkt het water met lucht. Het resultaat: een volle, bruisende waterstraal. Een ‘precisie-elastomeer’ zorgt voor constante prestaties en een gelijkblijvend krachtige waterstraal, zelfs bij schommelende waterdruk. Hij begrenst de doorstroming en bespaart op die manier constant drinkwater. Ook bij douches. Een andere handige functionaliteit is de Select-bediening. Met één druk op de knop wisselt men eenvoudig van straalsoort of zet men de kraan of douche aan en uit. Zowel voor jong en oud eenvoudig te bedienen.

Digitalisering
Veel functionaliteiten zijn inmiddels ook via apps te bedienen. Zoals het digitale douchesysteem RainTunes, van Hansgrohe dat water, licht, geluid en geur met elkaar verbindt en een totaalervaring creëert voor alle zintuigen. De speciaal ontwikkelde applicatie Hansgrohe home App, maakt verbinding met de douche-producten via het lokale Wifi- netwerk. Ook Van Hardeveld van Villeroy & Boch ziet de badkamer steeds verder digitaliseren. “Van baden die we al op afstand kunnen laten vullen, tot licht, lichtsterkte en muziek die we via een app bedienen. Het is handig en levert gebruikersgemak op.”

Toekomst
Al met al zien we het repertoire aan oplossingen en functionaliteiten verbreden. Easy to install en Easy to operate blijven daarbij centraal staan, aldus Van der Klugt. Zij verwacht dat over een jaar of vijf meer prefab badkamers worden geïnstalleerd, naast de reguliere systemen. Daarnaast wordt hergebruik in al haar facetten steeds belangrijker.

Installateur
De installateur moet volop aan de bak om alle innovaties bij te houden, zegt Van Hardeveld. Gelukkig wordt zijn werk er deels makkelijker op, omdat alle fabrikanten voortdurend bezig zijn hun producten nog meer Plug & Play te maken. Bovendien blijven ze de installateur actief ondersteunen, door trainingen, voorlichting en waar nodig assistentie te verlenen bij projecten 

Aanvoersysteem

Geberit FlowFit is een aanvoersysteem dat een vloeiend installatieproces mogelijk maakt. De installatie van alle diameters gebeurt met slechts 2 persbekken: d16 t/m d40 en d50 t/m d75. Dit resulteert in: Nooit meer gereedschap wisselen; ontbramen en kalibreren worden overbodig. Nooit meer een onhandige werkhouding, want door de draaibare fitting kan de installateur nu de beste perspositie kiezen, waarbij het gereedschap niet meer over de hele fitting heen geplaatst hoeft te worden. Tenslotte nooit meer foute verpersingen: door de duidelijke inspectievensters is direct te zien of de leiding volledig is ingestoken. Bovendien laat de persindicator los als verpersing goed is.

Bevestigingstechnologie

De montage van een closet met volledig verdekte bevestiging was altijd een vervelende klus. Met de gepatenteerde Easy Fast Fix (EFF) bevestigingstechnologie vereenvoudigt Geberit de installatie van een closet met verdekte bevestiging. Met deze nieuwe bevestigingstechnologie is de wc door één installateur moeiteloos te monteren. Het closet wordt over de draadeinden zo ver mogelijk tegen de muur geschoven. Via de gaten aan de bovenzijde van het keramiek kunnen de moeren simpelweg met een inbussleutel aangedraaid worden. Het closet wordt daarmee stevig tegen de muur aangetrokken. Alle Geberit closets met verdekte bevestiging zijn nu voorzien van deze Easy Fast Fix bevestiging.

Wervelend water

Het nieuwe Subway 3.0 toilet van Villeroy & Boch is voorzien van de innovatieve TwistFlush technologie. Hierbij genereert een gecontroleerde stroom van wervelend water een zeer krachtige draaikolk in de kegelvormige pot. Zo wordt vrijwel de gehele binnenzijde van het closet gespoeld voor een schoon en hygiënisch resultaat. Het watergebruik is met 3 c.q. 4,5 liter per spoeling gering. Toiletborstels behoren bovendien vanaf nu tot het verleden. Door de zeer rechte en gladde wanden van het closet hecht vuil zich nauwelijks; de sterke, maar stille spoeling doet de rest.

INBOUWBADEN

In de nieuwe Subway 3.0 collectie van Villeroy & Boch vindt je stijlvolle inbouwbaden. De ergonomische vorm zorgt voor een comfortabele zithouding in dit diepe bad. Voor het eerst zijn de Subway baden gemaakt van het unieke, duurzame materiaal Quaryl: het bad behoudt zijn kleur én glans, biedt antislip, is stoot- en slagvast en krasbestendig. Optioneel zijn de baden verkrijgbaar met het nieuwe SilentFlow-systeem; het bad wordt dan geruisloos gevuld met water vanuit de bodem van het bad. De baden zijn ook in Stone White verkrijgbaar, een trendy mat witte tint, waardoor dit een mooie combinatie vormt met het nieuwe, bijpassende keramiek.

Powderrain

Met de PowderRain douchestraal omhult het water de huid helemaal en spat nauwelijks. En dat alles op een extra stille wijze. PowderRain van Hansgrohe is wellness in je eigen badkamer. Naast de Raindance en RainFinity douches is er nu ook het nieuwe doucheprogramma Pulsify. Het programma is compleet met handdouches, hoofddouches, thermstaten en Showerpipes. De Showerpipes hebben een volumeregeling, een veilige CoolContact thermostaat met planchet voor de douchebenodigheden, een handdouche met 3 stralen en een 26cm grote hoofddouche. Naast chroom ook leverbaar in zwart en wit.

Wastafelkraan

Met de nieuwe wastafelkraan Finoris Flex van Hansgrohe kan het hele gezin genieten van optimaal comfort. Haren wassen, emmers vullen, voetjes wassen, de wasbak naspoelen, alles kan dankzij de handige uittrekbare vuistdouche. De lange doucheslang geeft optimale bewegingsvrijheid en comfort in de badkamer in een handomdraai. Uiteraard standaard als waterbesparende EcoSmart versie beschikbaar. De serie Finoris is helemaal compleet met kranen in hetzelfde design voor wastafel, douche en bad. De bijpassende accessoires AddStoris maken het leven in de badkamer extra gemakkelijk: alles opgeruimd en binnen handbereik. Ook verkrijgbaar in de trendy kleuren zwart en wit.