Prijsbewust

TIP TOP VERWARMINGSSYSTEEM

Alex Hammer heeft geen hobby’s. Het liefst is hij de hele dag met zijn bedrijf bezig. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Zowel zakelijk als professioneel ontwikkelt hij zich in hoog tempo door. Dat komt ook tot uiting in zijn projecten, zoals onlangs bij een badkamerverbouwing.

De 33-jarige was van jongs af aan al in techniek geïnteresseerd. “Mijn opa maakte samen met mij bouwpakketten, ik vond dat geweldig.” Na zijn VMBO Metaal, volgde een installatietechnische opleiding bij het ROI. Vervolgens werkte hij bij verschillende installatiebedrijven, totdat hij in 2009 besloot om voor zichzelf te beginnen.

Broekie

“Ik was eigenlijk nog een broekie, nauwelijks 22 jaar oud. Het ging fout, ik kreeg te maken met een zware economische crisis, de concurrentie van Oostblokkers was moordend en om eerlijk te zijn; ik had nog niet de juiste bagage in huis om ondernemer te zijn. Ik was een monteur, die een eigen bedrijf begon.”

Herpakken

Er volgde een zware tijd. Hoewel zijn bedrijf ter ziele ging en Alex op een andere manier aan de kost moest komen, bleef de droom voortleven. Terwijl hij zich herpakte, maakte de doorzetter zich de noodzakelijke kennis eigen. “Ik heb het boekhouden nu goed onder de knie, bovendien weet ik beter hoe ik moet onderhandelen en kan ik mijn kosten laag houden. In 2018 ben ik weer begonnen. Hammer Loodgieters & Installateurs draait sindsdien als een tierelier.”

Verwarmingsconcepten

Alex is voornamelijk werkzaam in de particuliere sector. Het liefst ontwikkelt en realiseert hij verwarmingsconcepten. Meestal met de cv-ketel als warmteopwekker. “Als ik voorreken welke kosten erbij komen kijken voor de isolatie, het leggen van pv-panelen en het installeren van een warmtepomp met lt-afgiftesysteem, haken mijn klanten direct af. Er is wel interesse, maar de prijzen moeten omlaag en de markt schreeuwt om plug & play oplossingen.”

Project

Recentelijk kon Alex weer een cv-ketel installeren. In een rijtjeswoning met 4 slaapkamers en een oppervlakte van 80 m2 moesten de badkamer en de centrale verwarming worden vernieuwd. “De oude badkamer was klein en ‘in elkaar gehobbyd’ door de vorige bewoner. Ik heb een Intergas hreco36 geïnstalleerd in de waskamer. Dat is een cv-ketel zonder driewegklep, dus eenvoudig te onderhouden.”

Inregelen

Hij vervolgt: “In de badkamer heb ik een vloerverwarmingssysteem aangelegd op verzoek van de bewoners. Alle radiatorkranen heb ik vervangen door dynamisch inregelbare thermostaatkranen (Eclips van Heimeier). Ze zijn eenvoudig in te regelen. Met een app kan je de debietwaarde uitrekenen, vervolgens stel je alles juist in met een stelschroef. Bovendien zorgen deze thermostaatkranen voor een energiebesparing die kan oplopen tot 20%. Het hele verwarmingssysteem is via Evohome in zones op te delen.”

Veiligheid

Voor de veiligheid heb ik gekozen voor een trekvaste concentrische rookgasafvoer van Burgerhout: het Easy Safe systeem. Bovendien is er, zoals ik het altijd maar noem, een ‘anti-doodgaan’ beveiliging geïnstalleerd. Een CO-Switch, die automatisch de ketel uitschakelt als er koolmonoxide vrijkomt.”

Droom

In het totaal duurde het project een week. Ondertussen bleven en blijven de nieuwe opdrachten binnenstromen. “Het is een compleet gekkenhuis. Door de coronacrisis heeft iedereen nu plotseling tijd om zijn huis te verbouwen”, zegt Alex lachend. Zelf heeft hij er geen problemen mee. “Mijn werk is mijn leven. Ik vind het fantastisch, heb er enorm veel plezier in. Ik wil lekker doorgroeien, mijn droom is om uiteindelijk een installatie- én vastgoedbedrijf te hebben met eigen medewerkers.”