Overal Wellness

BADKAMER WORDT RELAXOORD

De badkamer is voor veel consumenten al lang niet meer alleen een ruimte waar ze zich snel wassen en aankleden. Steeds vaker is het een plek om te ontspannen en tot rust te komen. De badkamer wordt dan ook in toenemende mate een verlengde van de woon- of slaapkamer – een ontwikkeling die ook wel ‘homing’ genoemd wordt.

Deze trend was ook duidelijk merkbaar op ISH 2019. Zo zien we dat badkamers steeds vaker worden uitgerust met wellness-opties zoals regendouches en gekleurd licht.

Ontspanning

Comfort in de badkamer wordt steeds belangrijker. Michael Tulp, Algemeen Directeur van Sunshower, leg uit hoe dat komt. “In deze drukke tijden is het voor consumenten belangrijker dan ooit om tot rust te komen. En wie denkt aan ontspanning in huis, denkt al snel aan de badkamer. Dé plek voor een momentje voor jezelf. Douchen is voor veel mensen een goed begin van de dag, of juist een manier om de dag op een ontspannen manier af te sluiten.”

Welzijn

Naast comfort neemt ook het belang van welzijn toe als het om de badkamer gaat. Dat hangt samen met een andere belangrijke ontwikkeling in de maatschappij: bewust bezig zijn met een gezondere levensstijl. Denk aan gezond eten, meer bewegen en – inderdaad – ontspanning. Maar volgens Tulp wordt een vierde factor hierbij nog te vaak over het hoofd gezien: zonlicht. “In het verleden zagen we alleen de nadelige gevolgen van zonlicht. En hoewel te veel zonlicht inderdaad schadelijk kan zijn, is te weinig zonlicht óók ongezond. We hebben zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, die weer belangrijk is voor ons algehele welzijn en welbevinden.”

Zon in huis

Deze ontwikkelingen maken dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar een complete wellness-ervaring bij hen thuis – inclusief zonlicht. Dat merkt Tulp ook aan de groeiende populariteit van de Sunshower: een product dat in de douche of stoomcabine geïnstalleerd wordt en directe infraroodwarmte en/of veilig uv-licht uitstraalt. Daarmee halen gebruikers, bijna letterlijk, het zonnetje in huis.

Werking

Hoe zo’n Sunshower bijdraagt aan de gezondheid? “We hebben twee soorten producten: Sunshowers met alleen een infraroodfunctie, en Sunshowers die daarnaast beschikken over een uv-lichtfunctie. De infraroodfunctie geeft een weldadig en ontspannen gevoel, en vermindert bovendien rug- en nekklachten, spierpijn en reumatische klachten. Ook zorgt het voor sneller herstel bij spierpijn en stijfheid, dieptereiniging van de huid en een snellere bloedcirculatie. De uv-lichtfunctie geeft het vitamine D-niveau een boost, voor meer energie, een verbeterd immuunsysteem en sterkere botten.”

Uv-licht

Een zonnebank tijdens het douchen, dus? Dat niet. Tulp: “Het licht van onze uv-licht-Sunshowers is anders gefilterd dan het licht van een zonnebank. De dosis uv is veel lager en gericht op een ander deel van het spectrum. Dat maakt het het meest veilige uv-licht dat er is. Wel geeft het een gezonde teint en stimuleert het dus ook de natuurlijke aanmaak van vitamine D.”

Toegevoegde waarde

Infrarood, uv, of een combinatie: welk product ze ook kiezen, met een Sunshower genieten gebruikers tijdens hun dagelijkse doucheroutine met één druk op de knop van betaalbare wellness bij hen thuis. Tulp: “Dat maakt de Sunshower een waardevolle toevoeging aan de badkamer – of het nu gaat om een bestaande badkamer of inbouwoptie bij renovatie of nieuwbouw. Voor veel consumenten speelt de uitstraling van de badkamer net zo’n grote rol als de functionaliteit.” De Sunshower is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen, waaronder sinds kort de matzwarte Sunshower Black. Daardoor past hij binnen het design van bijna elke badkamer. “En, uit de markt horen we dat het inbouwen van een Sunshower in een badkamer ook nog eens de waarde van een woning verhoogt”, voegt Tulp toe 

Veelgestelde vragen

 Wordt eerst het binnenwerk geplaatst of het frame?
Bij de inbouw van een Sunshower wordt eerst het frame geplaatst. Construeer hiervoor een uitsparing in de muur volgens de afmetingen in de installatiehand- leiding – deze verschillen namelijk per model. Werk de wand volledig af voordat het frame geplaatst wordt.
24 uur na het aanbrengen en het drogen van de kit kan de wandframesteun uit het midden van het frame gehaald worden om de Sunshower aan te sluiten op de stroom- en potentiaalvereffeningskabel. Hierna hoeft alleen nog maar het binnenwerk worden gemonteerd. Niet voldoende ruimte in de muur, of wordt de bad- kamer niet verbouwd? Dan zijn de opbouwversies Solo (alleen infrarood) en Combi (infrarood en uv-licht) geschikt. Deze modellen zijn eenvoudig in de hoek van een bestaande badkamer te monteren, aan beugels aan de muur. De opbouwmodellen zijn dubbelgeïso- leerd (isolatieklasse II) en dus niet geaard.

 Mag een ventilatiekanaal van een Sunshower uitkomen in de douche of het bad?
Nee, het ventilatiekanaal moet uitkomen in een droge ruimte van minimaal 12 m3, in de badkamer zelf of bui- ten. De Sunshower mag niet aangesloten worden op een externe ventilator of mechanisch ventilatiesysteem. Als de lucht voor de Sunshower uit een vochtige ruimtegehaald wordt, kan het ventilatiekanaal aan de binnen- kant vochtig worden als het apparaat is uitgeschakeld. Om dit te voorkomen, is het verplicht om bij ventilatie naar een vochtige ruimte terugslagkleppen te installe­-
ren. Deze zijn apart verkrijgbaar, als set in combinatie met ventilatieroosters, om het geheel mooi af te werken.

 Is het uv-licht van een Sunshower hetzelfde als dat van een zonnebank?
Nee, het uv-licht van een Sunshower is zogeheten veilig uv-licht. Het uv B-spectrum van de Sunshower is (door-) ontwikkeld in samenwerking met het VUMC en LUMC.
Doordat het licht anders gefilterd is dan dat van een zonnebank, met een lagere dosis uv en gericht op een ander deel van het spectrum, is het licht van een Sun- shower veiliger dan dat van de zonnebank.

 Hebben jullie helemaal zelf de Sunshower ontwikkeld?
De Sunshower-producten zijn ontwikkeld in samen- werking met de TU Delft en medisch specialisten van het LUMC en VUMC. Ze voldoen aan alle EU-in­-
stallatierichtlijnen en dragen het CE-keurmerk. De Sunshower is verkrijgbaar in zes modellen, in de kleuren zwart en wit en is wereldwijd te koop bij meer dan 750 badkamerspeciaalzaken. De producten zijn te integre- ren in nieuwe of bestaande badkamers.