Opmars van 3D printen

vrijwel elke vorm BADKAMERKRAAN is mogelijk

3D-printen wordt vaak gezien als het productieproces van de toekomst, maar de techniek bestaat eigenlijk al decennialang. De laatste jaren zijn de mogelijkheden en technieken wel steeds verder uitgebreid, waardoor 3D-printen met een echte opmars bezig is.

Met een 3D-printer kan vrijwel elk object worden gemaakt dat je maar kunt bedenken. In de automobiel -en vliegtuigindustrie wordt 3D printing al veelvuldig ingezet.
Dat moet ook voor kranen kunnen, dacht Grohe, wereldwijd aanbieder van sanitaire producten en keukenkranen. Omdat een 3D-printer zowel in de breedte, lengte en hoogte kan drukken, kan er een verscheidenheid aan vormen worden gecreëerd.

Trend

Doordat de objecten in een lage oplage worden geproduceerd en producten specifiek zijn toegespitst op individuele creatie en wensen, kan de consument volledig naar eigen inspiratie en creativiteit een limited edition van het product laten vervaardigen. Dit past geheel in de trend die zich nu inzet in huis maar zeker ook in de sanitair branche; de consument wil de badkamer steeds individueler en origineler inrichten. Fabrikanten spelen daar handig op in met het introduceren van meer kleur en nu dus ook eigen ontwerpen.

Twee kranen

Grohe introduceerde in maart tijdens de ISH in Frankfurt, haar eerste 3D-metaalgeprinte designkranen, de Atrio Icon 3D en de Allure Brilliant Icon 3D. Twee zeer futuristisch en tevens flinterdunne uitziende kranen, die beide zijn geprint in de Grohe fabriek in Hemert. De kranen hadden zelfs nog voor hun introductie al een bestemming. De kranen gaan geheel in stijl en blijvend in het waterthema naar het eerste onderwaterrestaurant van Europa; ‘Under’ in Noorwegen. Deze kranen hebben een aardig prijskaartje, maar zijn dan ook een ‘one of a kind’ product.

Eigen proces

Door 3D-metaalbedrukking te gebruiken kunnen er producten worden gecreëerd die aanvankelijk onmogelijk leken. Deze productiemethode biedt de mogelijkheid om kranen in kleine hoeveelheden naar wens te ontwerpen, want er zijn geen grenzen gesteld aan individuele personalisatie. Grohe investeert niet alleen in onderzoek en ontwikkeling, maar ook in innovatieve productieprocessen in haar fabrieken. Essentieel is dat alle producten uit de fabrieken, geprint of niet kwalitatief hoogwaardig zijn. Grohe ontwikkelde een eigen proces, waarvan zij zelf zegt dat de magie in het poeder ligt, het is een unieke formule voor de korrels die de fabrikant zelf maakt.

Elke vorm is mogelijk

Het 3D-metaalprintproces maakt vrijwel elke vorm mogelijk. Door te spelen met vormen en het ontwerp te reduceren tot wat je echt nodig hebt, worden er niet alleen waardevolle materialen mee bespaard, maar het geeft de kranen ook iets futuristisch. Heel opvallend zijn de flinterdunne wanden – van maar enkele millimeters - van de Grohe Atrio Icon 3D en ook het holle interieur van de Grohe Allure Briljant is een echte eyecatcher. Beide kranen zijn gemaakt van een messinglegering en bij allebei de kranen lijkt het haast onmogelijk om er water uit te laten stromen. Het is een optische illusie.

Digitale technologie

Icon 3D combineert state-of-the-art digitale technologie met traditioneel handwerk. De printer doet er enkele dagen over om een kraan te printen. Elk component van de kraan bestaat uit ongeveer 4.700 lagen die elk 0,06 millimeter dik zijn.
Omdat je alleen gebruikt wat je echt nodig hebt, en dit laag voor laag wordt opgebouwd is de printtechnologie veel duurzamer dan het maken van de kraan uit één stuk. Na het printen wordt het onderdeel mechanisch bewerkt met een CNC-freesmachine, gevolgd door het handmatig fijn slijpen en polijsten als laatste stap.
Het uitgebreide proces verklaart de exclusiviteit van de Icon 3D-serie: elk product is uniek; alhoewel de productie kansen biedt voor de toekomst is het aanbod vooralsnog beperkt tot een paar stuks per jaar. De Grohe Icon 3D is vanaf heden op aanvraag beschikbaar als exclusief stuk voor de badkamer.

Gevolgen voor installateur

Wat dit betekent voor de installateur, daar valt op de korte termijn nog niets over te zeggen. Het zou kunnen dat de installateurs in het vervolg grondstoffen krijgen aangeleverd om zelf producten te printen. Kortom, de sanitairmarkt is in beweging en dit is zeker een trend om in het oog te houden 

3D-printing

Een 3D-printer is een printer die op basis van digitale bouwtekeningen driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Meestal gebruiken 3D-printers plastic, omdat het goedkoper is en gemakkelijker te gebruiken. Sommige 3D-printers kunnen printen met andere materialen, zoals metalen en keramiek.
In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een fijn poeder, zoals inkjetprinters dat ook doen, waarbij er telkens lagen van dit poeder met elkaar verbonden worden, zodat deze een vaste vorm aannemen. Deze bindingen worden gedefinieerd door een CAD-bestand. 3D-printers worden vooral toegepast waar ontwerpers tijd willen besparen op het zelf maken van modellen. Hierbij behoren de medische wetenschap, architectuur, mode en design, maar ook de entertainmentindustrie zoals de game-industrie en filmindustrie horen tot de gebruikers. Ook kunstenaars gebruiken deze machine om hun creaties in een relatief korte tijd in een vaste vorm te krijgen.

Architecten

3D printen is al aardig ingeburgerd in de architectenwereld. Deze techniek is uitermate geschikt voor het produceren van schaalmodellen en maquettes. De ‘time to market’ is kort, waardoor in een kort tijdbestek een realistische maquette of schaalmodel kan worden vervaardigd.