Op naar de ICTeur
De economie draait als een tierelier en de fabrikanten ruiken hun kansen. In verwarmingsland en bij de ventilatie- en airco-experts zagen wij talrijke noviteiten. Maar het blijft een kunst om de installateur te verleiden, nu hij het weer voor het uitkiezen heeft. Vandaar ook dat alle exposanten beklemtoonden hoezeer zij inspelen op trends zoals digitalisering, installatiegemak en een duurzame (gasloze) toekomst. Iedereen leek elkaar, kortom, te willen overtreffen.
Waar vijf jaar geleden de sector nog op apegapen lag, bloeit de installatiebranche weer als vanouds. Zo vertelde een fabrikant nauwelijks Nederlandse installateurs te zien op de beurs. Zijn verklaring: “waarschijnlijk gaat alleen de directie op pad, omdat alle handjes nu nodig zijn op de werkvloer.”
Keten inrichten
Tja, we weten het allemaal: Nederland kampt met een chronisch gebrek aan vakmensen. Het is dus zaak om de keten zodanig in te richten dat met het bestaande arbeidspotentieel toch voldaan kan worden aan de vraag van de eindklant. Fabrikanten proberen daar op verschillende manieren hun steentje aan bij te dragen. Zo legden Bosch, Vailliant en Renson uit hoe zij de drempel verlagen voor eindklanten om rechtstreeks contact te zoeken met hen. Via ICT (websites en apps) bijvoorbeeld of via bewonersbijeenkomsten. De installateur hoeft op deze manier niet meer zelf aan acquisitie te doen, maar krijgt via de fabrikant nieuwe leads. Scheelt tijd, maar de omzet zal waarschijnlijk wel een tik naar onderen krijgen. Ook zetten fabrikanten in op een intensievere begeleiding van de installateur. Door trainingen te organiseren of gezamenlijk op te trekken en klanten te bezoeken. En tot slot besteden ze de nodige aandacht aan het installatiegemak bij het ontwerp van al hun producten.
Regelgeving
Er verandert veel voor de installateur de laatste jaren, zeggen de fabrikanten in ventilatie-, verwarmings- en aircoland. De aanleiding, het is een terugkerend thema in hun verhaal, is een breed gedragen maatschappelijke trend om te verduurzamen. Van overheidswege resulteert dat in een waterval aan nieuwe regels. BENG, ErP, EPC, noem ze maar op. Allemaal sturen ze de gebouwde omgeving dezelfde kan op: richting energieneutraliteit.
Gasloze toekomst
Over de weg naar die toekomst, verschillen de fabrikanten en andere deskundigen van mening. Bijna iedereen voorspelt wel dat het gastijdperk ten einde zal komen. Om dat te bereiken moet een verduurzaming van de energieopwekking en -afgifte plaatsvinden. Daarvoor is een intensieve samenwerking nodig tussen alle spelers in de bouwkolom. Dat kan door samen te ontwerpen in een BIM. Met name de afzonderlijke installatie- en bouwkundige disciplines hebben hier veel profijt van. Die weten elkaar steeds beter te vinden. Tegelijkertijd groeien binnen de installatiebranche E & W naar elkaar toe. Een logische ontwikkeling volgens Bosch, omdat een totaalinstallateur al die energiezuinige systemen aan elkaar kan knopen. Zeker als de meet- en regelspecialist sneller mag aanschuiven met zijn slimme oplossingen, zodat de daadwerkelijke prestaties van al die geïntegreerde oplossingen goed worden gemonitord.
ICTeur?
Al met al zagen wij in onze gespreken in grote lijnen hetzelfde beeld terugkomen van de toekomstige installateur. Hij is een expert op het gebied van duurzame E&W oplossingen en slimme systemen, zal vaker achter het beeldscherm zitten om op afstand beheertaken uit te voeren en krijgt een deel van zijn klussen via andere kanalen dan vroeger. Bijvoorbeeld rechtstreeks via de fabrikant. Op deze pagina’s een greep uit de noviteiten die we aantroffen op de ISH om ons betoog te illustreren.
Keurmerk
Eurovent lanceerde tijdens de ISH een nieuw keurmerk, speciaal bedoeld voor het topsegment van de branche. In eerste instantie wordt vooral gekeken naar Air handling Units. Het keurmerk heet NEx.
CV-ketel
Vaillant Nederland brengt deze maand de Eco TEC pure op de markt. De ketel vervangt de Eco Tec Classic, heeft een vermogen tussen de 18 en 24 kW en is onder andere bestemd voor de reguliere woningbouw.
Split warmtepomp
De split warmtepompen BWL-1S van Wolf zijn nu verkrijgbaar in een modulaire opbouw met nog meer flexibiliteit en tevens als ‘Heatpump Center’ met een 200 of 300 liter voorraadvat.
Megaperser
De nieuwe Viega Mega Press XL kan dikwandig staal aan tot 4 maar liefst duim dik. Volgens de fabrikant is de klus in 16 seconden geklaard.
Slimme thermostaat
De Bosch EasyControl is een slimme thermostaat. Het apparaat heeft een zoneregeling waardoor volgens de fabrikant 25% op de verwarmingskosten kan worden bespaard.
Oogstrelend design
De Runtal Archibald van Zehnder is een stijlvolle radiator voor de keuken en badkamer. Geschikt om te verwarmen én handdoeken mee te drogen.