Op avontuur

VAN PROFVOETBALLER TOT INSTALLATEUR

Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax, speelde bij ADO, Sparta en in het buitenland, maar moest na een aantal blessures stoppen met voetballen. Tegenwoordig verdient Christian Supusepa de kost als installateur. Zijn job blijkt meer overeenkomsten te tonen met zijn vroegere leven, dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen.

Thuis werd er continu over voetbal gesproken. In huize Supusepa liepen drie getalenteerde broers rond. “Mijn moeder had er soms een fulltime job aan om ons te halen en te brengen naar trainingen.”

Ajax
Als F-pupil kwam Supusepa in het seizoen 1997/1998 in de jeugdopleiding van AFC Ajax terecht. Nadat hij de gehele Ajax jeugdopleiding volgde, tekende hij in 2007 voor drie jaar zijn eerste profcontract in Amsterdam. Bij Ajax werd Supusepa opgeleid als centrale- of linkerverdediger en speelde hij in alle jeugdelftallen van het Nederlands Elftal. De linksbenige verdediger kwam nooit tot een officieel debuut voor Ajax. Onder voormalig hoofdtrainer Martin Jol mocht Supusepa wel zijn officieuze debuut maken in een vriendschappelijk duel tegen DVW. Zijn contract werd niet verlengd bij de Amsterdammers.

Top
Hij bewaart mooie herinneringen aan die tijd bij Ajax. “Vooral aan de toernooien in het buitenland, maar ook het contact met medespelers, zoals Gert Jan Vertonghen.” Supusepa leerde er, met name van Luis Suarez wat het vergt om aan de top te komen. “Die man was enorm fanatiek. Zowel voor als na de reguliere trainingen dook hij nog het krachthonk in om extra te trainen.”

Europa in
Na Ajax tekende Supusepa een contract bij ADO. Hij speelde er 4 jaar. “Ook daar heb ik het geweldig naar mijn zin gehad”, vertelt hij enthousiast. We hadden een uitgebalanceerd team, met zowel jonkies als ervaren rotten. Daar heb ik ook mijn grootste sportieve successen geboekt. We wonnen uit bij Feyenoord als PSV en we gingen Europa in.”

Verder
In 2014 waagde hij een overstap naar Bulgarije. Supusepa tekende een contract bij CSKA Sofia. Hij speelde er 7 wedstrijden. Daarna volgde een jaar bij Sparta. Het was de facto het einde van zijn profcarrière. Begin 2017 verscheen hij bij Eerste Divisieclub SV Spakenburg op het veld, later dat jaar maakte hij een transfer naar Fortuna Wormerveer. Supusepa voetbalt inmiddels niet meer, maar is nog wel actief als coach.

Blessures
Hoewel hij veel mooie herinneringen heeft aan zijn tijd als profvoetballer, was het ook stevig aanpoten. En niet alles verliep naar wens. Supusepa heeft met name pech gehad met zijn knie. In het totaal moest hij 6 keer onder het mes. Dat was ook één van de redenen om te stoppen, naast het feit dat zijn oudste zoon werd geboren en hij een andere weg wilde inslaan.

Installateur
Toevallig kwam hij in aanraking met Zonneplan, een PV-installatiebedrijf. Het leek hem interessant werk en hij solliciteerde. On the job leerde hij de kneepjes van het vak en inmiddels verdient hij al 5 jaar de kost als PV-monteur. “Ik houd van het werk, het is fysiek, je werkt naar een duidelijk resultaat toe en ik put veel voldoening uit het klantencontact.”

Levenslessen
En hij merkt dat zijn voetbaljaren hem zodanig hebben gevormd, dat hij ook makkelijk kan functioneren in teamverband in een totaal andere omgeving. “Al tijdens mijn jeugdopleiding bij Ajax leerde ik om sterk in het leven te staan, om te gaan met druk en teleurstellingen en mijn sociale vaardigheden te ontwikkelen.” Een andere belangrijke les was dat je jezelf moet blijven ontwikkelen om kansen in het leven te creëren. En, dat hard werken uiteindelijk wordt beloond.

Weg vinden
“Ook als monteur in dienstverband moet je net als bij een nieuwe club je weg zien te vinden. Je zet je ook als team in voor een duidelijk eindresultaat. En ben je eenmaal gelouterd door ervaring, dan kan je net als een aanvoerder sturing geven aan anderen.”

Aanwas
De ex-prof met Molukse roots weet dat de installatiebranche zich vaak geen raad weet met jongeren met een biculturele achtergrond. Vaak hebben bedrijven geen flauw idee hoe ze de jongeren moeten aantrekken en behouden. “Het is belangrijk om ze te prikkelen. Er is een overvloed aan voorbeelden van mensen die zogenaamd ‘snel geld verdienen’. Dat werkt ondermijnend. Als installatiebedrijf moet je daarmee concurreren. Maak duidelijk dat hard werken wordt beloond, dat ze met een mooie baan in de branche een voorbeeld kunnen zijn voor hun toekomstige kinderen. Zorg daarnaast voor ontspanning, maak team-uitjes en bied doorgroeikansen aan.”

Vanaf 0 beginnen
Voor de jongeren zelf heeft hij ook advies. “Stel je open voor een nieuwe uitdaging en accepteer dat je onderaan vanaf 0 begint. Wees leergierig en stel je nuchter op. En nooit bang zijn om vragen te stellen. Als je doorzet, ligt er een mooie toekomst voor je in het verschiet, want er is zat werk.”

Coach
Supusepa heeft zijn draai gevonden bij Zonneplan en wil ook graag doorgroeien bij het installatiebedrijf. Tegelijkertijd blijft zijn oude liefde trekken. In zijn vrije tijd is hij assistent-trainer bij KFC in Koog aan de Zaan. Zit er nog een toekomstige Mourinho in? “Misschien”, zegt hij lachend. “We zullen het zien.”