“Ons kent ons”

NIEUW LEVEN VOOR KOEIENSTAL

“Alles liever dan het bedrijf in van pa”, dacht Norbert van Niel ooit. Hij volgde een sportopleiding, stond als gymleraar voor de klas, maar keerde toch op zijn schreden terug naar zijn roots. Als trotse mede-eigenaar van Van Niel Installatietechniek tovert hij binnenkort een koeienstal om tot duurzame woning.

Tijdens zijn jeugd kluste Norbert al bij in het familiebedrijf. Toch kon het hem maar matig bekoren. Daarom besloot hij een andere weg in te slaan en volgde hij een opleiding tot sportleraar. “Ik stond 2 dagen per week voor de klas en werkte 3 dagen voor m’n vader. Gaandeweg begon mijn interesse in techniek te groeien en werd ik steeds enthousiaster. Het geeft zoveel voldoening om iets tastbaars te creëren, waar mensen blij van worden.”

Overzichtelijk

Norbert is inmiddels 37 jaar oud en mede-eigenaar van het bedrijf. Binnen afzienbare tijd zal hij de aandelen overnemen van zijn vader. Drastische wijzigingen wil hij niet doorvoeren en waarom ook? Van Niel Installatietechniek stortte zich jaren geleden al op duurzame technieken en staat in Twello en omstreken bekend als een innovatief bedrijf. De installateur heeft nu 20 mensen op de loonlijst staan. “Daarmee blijft het overzichtelijk, de lijnen zijn kort, we hebben een gemoedelijke “ons kent ons”-sfeer, terwijl we ondertussen wel keihard werken. Kortom; houden zo.”

Waterstofketel

Waar de meeste installateurs alleen nog hebben kunnen ruiken aan de waterstofketel tijdens de afgelopen VSK, heeft Van Niel Installatietechniek al praktijkervaring opgedaan. “Ik zie wel kansen voor de bestaande bouw, maar die zijn er ook zeker voor warmtepompen en warmtenetten.” Zelf krijgt hij regelmatig aanvragen binnen om in bestaande woningen cv-ketels te vervangen door all-electric warmtepompen of ze om te bouwen tot hybride installaties.

Project

Zo ook in Terwolde, waar hij nu een oude koeienstal omtovert tot woning. “Het gaat om een één bouwlaag tellend gebouw met een oppervlakte van 200 m2. De fundering en staalconstructie van het dak blijven behouden. De bakstenen gevels worden grotendeels vernieuwd. De bedoeling is om de RC-waarden op te schroeven tot Bouwbesluit-niveau, zodat het mogelijk wordt om een warmtepomp en lt-vloerverwarmingssysteem te installeren.”

Slimme positionering

Die warmtepomp heeft een vermogen van 7 kW en komt in de technische ruimte te staan. Samen met een zonnecollector levert hij de benodigde warmte voor de ruimteverwarming en warmwaterproductie. “Door de technische ruimte op een centrale positie te projecteren, zit hij vlakbij de warmwatertappunten en zijn er geen lange transportleidingen nodig.”

LT-vloerverwarming

Op deze manier wordt onnodig warmteverlies voorkomen. Ook bij de vloerverwarmingsinstallatie is hierover nagedacht. “Onder de staalmatten komt folie te liggen, zodat er geen stralingswarmte in de betonnen vloer verdwijnt.”

Esthetiek en comfort

De keuze voor een vloerverwarmingssysteem lag overigens voor de hand, aldus Norbert. “Er zijn veel raampartijen, dan ogen convectoren en radiatoren minder fraai.” Ook de installatie van een WTW-systeem komt niet uit de lucht vallen. “De bewoners hadden al direct aangegeven geen natuurlijk ventilatiesysteem te willen, vanwege mogelijke tocht.” Ook de WTW-unit krijgt een plek in de technische ruimte.

Wegwerken

Dat levert wel een uitdaging op. “We moeten het leidingwerk in het plafond wegwerken, dat wordt wat krap, maar het alternatief zie ik niet zitten. Dan moeten we overal koofjes maken.” Het is kortom een “leuk project op een bijzondere locatie”, aldus Van Niel. Hij hoopt voor de Kerst de installaties te kunnen opleveren.