Multi ontstopper

17 kilo ijzer

Op zijn LinkedIn pagina staat grappenderwijs dat hij zijn Bache­lortitel heeft behaald aan de ‘Universiteit Vloerverwarming’. Wilfred de Regt probeert al jarenlang verwarmend Nederland aan het verstand te brengen dat een vloerverwarmingssysteem goed moet worden geïnstalleerd en onderhouden.

In een ver verleden rondde De Regt zijn LTS Metaal af en kwam hij vervolgens in de bouw terecht. Toen de gelegenheid zich aandiende, maakte hij de overstap naar de installatietechniek. “Als installateur werk je merendeels binnen en heb je regelmatig contact met de klant. Dat vind ik prettig. In de bouw sta je met weer en wind buiten. Ook kreeg ik snel last van hooikoorts in het ‘foute seizoen’. Kortom, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.”

‘Troubleshooter’

De Regt ging aan de slag bij een grote landelijke installateur en werd daar een ‘troubleshooter’. “HTS’rs en MTS’rs konden snel een storing verhelpen, maar beschikten niet over de kennis om het onderliggende probleem op te lossen. Dat kwam dan op mijn bordje terecht, terwijl de hoger opgeleide collega’s wel met de eer gingen strijken en meer verdienden. Op een gegeven moment werd me dat, in combinatie met de hoge tijdsdruk, teveel.” De Regt begon voor zichzelf en is sindsdien baas over zijn eigen agenda. Bovendien houdt hij netto onder de streep meer over.

“Puur toevallig”

De 49-jarige heeft zich geleidelijk aan weten te ontwikkelen tot een topspecialist op het gebied van vloerverwarmingsreiniging. Dat gebeurde “puur toevallig. Toen ik een nieuw huis betrok, hadden we continu problemen met het vloerverwarmingssysteem. Ik heb verschillende methodes uitgeprobeerd om de installatie door te spoelen, het was een soort laboratorium voor mij, en uiteindelijk een probate oplossing gevonden.” De Regt raakte zo gefascineerd door het vakgebied, dat hij besloot expert te worden. De eigenaar van Rekon Installatietechniek ontwikkelde zelf meer dan 10 soorten spoelmethodes.

Internationaal actief

Rekon Installatietechniek heeft tegenwoordig 5 medewerkers. Ze zijn niet alleen in Nederland te vinden, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. “Overal kom je dezelfde problemen tegen”, vertelt De Regt. “Tijdens de aanleg is er bouwvuil in het vloerverwarmingssysteem terecht gekomen, men spoelt het systeem niet door, let niet op de juiste PH-waarde of er komt zuurstof bij het water door lekkages en koppelingen die niet lekdicht zijn.”

Brokken magnetiet

Zuurstof, water en ijzer vormen geen gelukkige combinatie, weet iedere vakman. Er ontstaat snel roest. De Regt haalt regelmatig grote brokken magnetiet uit de slangen. Zoals bij dat gezin uit Hoorn. Hun vloerverwarming werkte niet en ze hadden het koud. Uit de thermografische scan bleek direct dat er sprake was van een verstopping. De Regt verwijderde de verdeler die was aangetast door roest, spoelde het systeem door en haalde maar liefst 17 kilo ijzer uit de slangen. Hij sloot een nieuwe verdeler aan en regelde de vloerverwarming waterzijdig in. “Heel belangrijk anders krijg je geen goede warmteverdeling over de ruimte. Installateurs hebben vaak die kennis niet in huis.” Sindsdien zorgt de vloerverwarming wel voor het gewenste comfort. De vier gezinsleden zijn hem er uitermate dankbaar voor. “Dan voel ik me trots.”

Power Flushing Academy

De schat aan ervaring en kennis die de specialist in de loop der jaren heeft opgedaan wil hij graag gaan delen de komende jaren. “In mei start de Power Flushing Academy. Wij gaan lessen verzorgen aan installateurs, onder andere over spoelen en waterzijdig inregelen. Het is heerlijk om op zoveel verschillende manieren bezig te zijn met je vakgebied. Ik heb echt van mijn hobby mijn werk kunnen maken.” 