Moeder en dochter in één bedrijf

“We delen dezelfde passie voor het vak, maar we leveren allebei een andere bijdrage aan het bedrijf. Daardoor vullen we elkaar heel goed aan.” Aan het woord zijn moeder Wilma en dochter Marije Dotinga. Moeder en dochter zijn samen van groot belang voor het gelijknamige Sneeker installatiebedrijf.

We ontmoeten de dames achter de winkel. Dotinga is specialist in brand- en inbraakbeveiliging. Het familiebedrijf is ruim vijftig jaar geleden opgericht. “Toen was het vooral de winkel in het dorp. Mijn schoonvader woont nog boven de winkel. Zijn keukentafel is onze kantine.” Maar inmiddels ligt de focus meer op het werk in het hele land. Zo loopt er nu een klus in Zeeland. Berthus Dotinga, de man respectievelijk vader van Wilma en Marije, vertrekt binnenkort zelfs naar Bonaire. “Iedereen zegt tegen ons: ‘Ga mee! Heerlijk naar de zon.’ Maar hij werkt daar van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. Wat moet ik dan doen? Met een boekje in de zon zitten? Nee, dat is niets voor mij”, lacht Wilma. Sinds 1990 werkt ze als administratief medewerker in het bedrijf. “Voor mij was het een logische stap. De kinderen gingen naar school en het werd minder druk. Vanuit mijn jeugd weet ik niet anders dan dat het heel normaal is om mee te werken in het familiebedrijf. Dat deed mijn vader ook al.”

Trots

Dochter Marije (21) liep al vanaf haar dertiende in het bedrijf rond. “Het ging bij ons thuis altijd over de zaak tijdens het eten. Als kind vond ik dat nooit echt erg. Na mijn opleiding heb ik nog hier en daar wat rondgekeken, maar uiteindelijk ben ik in het familiebedrijf terecht gekomen.” Moeder vult direct aan: “Marije heeft best wel wat gepiekerd over wat ze wilde. Maar thuiszitten heeft geen zin, vinden wij. Zulke mensen zijn we niet. Dus mijn man en ik zeiden direct: ‘Kom maar in het bedrijf, maar dan moet je wel je diploma halen.’ En wat denk je? Marije slaagde in één keer voor haar opleiding Technische Beveiliging. We waren zo trots en zijn nu zo blij dat ze hier werkt. Ze is inmiddels van grote waarde.” Marije is verantwoordelijk voor de offertes en de facturering. En ze staat vaak in de winkel. “Marije heeft haar eigen plek in het bedrijf. Ze pakt alles op en neemt haar volledige verantwoordelijkheid. Het is fijn werken met haar. Je voelt elkaar gewoon goed aan.”

Geef een reactie