Maatwerk
EEN TECHNEUT PUR SANG
Aan stilzitten heeft hij een broertje dood. Christ-Jan van Herwijnen is het liefst met zijn handen bezig. De energieke dga van Van Herwijnen Services heeft een bloeiend bedrijfje weten op te bouwen, dat een goed belegde boterham verdient met nieuwe duurzame technieken.
Als kind liep hij al graag rond in de smederij van pa. “Dat vuur had iets magisch”, vertelt de 51-jarige. Zijn vader nam hem al snel op sleeptouw naar allerlei klussen, want naast smid, was hij ook werkzaam als installateur. “En zo ben ik er geleidelijk aan ingerold.”
Lef
Hij volgde verschillende vakopleidingen, vond gemakkelijk een baan als installateur, maar stond na ruim 15 jaar plotseling op straat. Het bedrijf was failliet gegaan. De altijd zo beweeglijke vakman maakte een pas op de plaats om eens goed zijn situatie te overdenken. Zijn conclusie: “het was tijd om de sprong in het diepe te wagen”. En zo startte hij zijn eigen bedrijf.
Vrijheid
Toen hij nog een vaste baan had, genoot Van Herwijnen al als monteur en later als werkcoördinator relatief veel vrijheid. Die wilde hij graag behouden. “In de begintijd nam ik alles aan, je moet nog een naam opbouwen.” Zijn aanpak wierp vruchten af, want de zaken gingen voorspoedig. Na enkele jaren kon hij zelfs een personeelslid aannemen. En zo denderen ze nog altijd door. Met z’n drieën; Chris, zijn vrouw en mede-eigenaresse Jaimy en Hans.
Duurzame technieken
Hoewel de gedreven installateur een breed pallet aan werkzaamheden kan uitvoeren, weten klanten hem vooral te vinden als ze de overstap op duurzame technieken willen maken. Warmtepompen, zonneboilers, hybride oplossingen, hij draait er zijn hand niet voor om. Dat komt mede omdat de dga en meewerkende vakman een techneut pur sang is. Natuurlijk geniet hij ook van het klantencontact, maar de techniek staat eerlijkheidshalve wel op nummer 1, laat hij doorschemeren.
Echt rendement
Van Herwijnen haalt het leeuwendeel van zijn opdrachten uit de particuliere markt. Daar staan de prijzen minder onder druk en hoeft hij niet voor een aannemer te werken. Die particuliere markt trekt nu ook sneller de portemonnee om de energietransitie te doorlopen. Logisch, zegt Van Herwijnen. “Bij banken praten ze al over negatieve spaarrente en dit is een investering die wel rendement oplevert.”
Project
Zo waagde ook het echtpaar uit Maarheeze de overstap op een hybride warmtepompinstallatie. Na ruim 20 jaar was hun vrijstaande huis wel toe aan een opknapbeurt. Besloten werd om de begane grond te renoveren en gelijk te verduurzamen. “De mogelijkheden om extra isolatie aan te brengen waren beperkt, bovendien was de cv-ketel nog nodig om het zwembad te verwarmen. Ik heb ze daarom een hybride oplossing aanbevolen. De warmtepomp en cv-ketel zijn ondergebracht in de kelderkast en geven hun warmte af aan een vloerverwarmingssysteem. Door de grote glazen muuroppervlaktes en vanwege comfortoverwegingen kwamen lt-radiatoren daarvoor niet in aanmerking.”
Leuke klus
De grootste uitdaging was om de voedingslijn voor de buitenunit aan te brengen. De mantelbuis moest namelijk onder de stoep doorlopen. Al met al een leuke klus, waar Van Herwijnen met plezier op terugkijkt.
Opvolging
Zelf wil hij nog lang doorgaan. “Ja, onze Levi staat al te trappelen om de zaak over te namen op termijn, maar ja, die zegt ook wel eens dat hij later de Rode Ridder wil worden in de Efteling”, grinnikt Van Herwijnen.