Klimaatplafonds

DSM Sittard.

Bij dit project is de nieuwe productlijn van HC KP genaamd Hybridair® klimaat-eiland toegepast. Dit zijn klimaateilanden waarin alle, voor het binnenklimaat relevante functies zijn verenigd, te weten: koeling, verwarming, ventilatie, akoestiek, verlichting en accumulerend vermogen. Door de beperkte bouwhoogte vanaf 85 mm, is het Hybridair® klimaateiland een oplossing voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Fotografie: Fokkema & Partners Architecten

Twee energievormen

Voor een ruimteconditionerings-systeem zijn twee vormen van energie nodig: transport- en koelingsenergie. De hoeveelheid transportenergie wordt bepaald door het medium. Er zijn conditioneringssystemen die koelen door middel van lucht, waar een klimaatplafond gebruik maakt van water als transportmedium. Water heeft ruim viermaal meer capaciteit om warmte te absorberen dan lucht. Met andere woorden, één kilogram water kan vier keer meer energie absorberen dan één kilogram lucht. Voor koeling door middel van lucht, moet vier keer meer massa getransporteerd worden. Kortom: 1 m3 water is te vergelijken met
3.480 m3 lucht! De benodigde koelingsenergie heeft een directe relatie met de gewenste ruimtetemperatuur. Het bereiken van een ruimtetemperatuur van 23°C vergt natuurlijk meer energie dan een ruimtetemperatuur van 25°C. Koeling door middel van een klimaatplafond wordt als meer comfortabel ervaren dan koeling door geforceerde lucht. Dit komt omdat het menselijke lichaam meer van zijn warmte door middel van radiatie aan het klimaatplafond kan overdragen.
Uit onderzoek blijkt dat als verschillende vertrekken worden vergeleken, de ruimte met een klimaatplafond als 1°C koeler wordt ervaren dan de daadwerkelijke ruimtetemperatuur. Dus om hetzelfde comfortgevoel te bereiken, hoeft een vertrek met een klimaatplafond minder gekoeld te worden. Dit brengt op jaarbasis een aanzienlijke energiebesparing met zich mee.

Duurzaam thermisch comfort

Een klimaatplafond kan zowel in nieuwbouw als renovatieprojecten worden toegepast. Hoewel bij renovatie de maten van het gebouw grotendeels al vastliggen, kan het klimaatplafond toch uitgelegd worden op de huidige eisen voor duurzaamheid, energiegebruik en comfort. Verlichting, roosters en overige inbouwcomponenten kunnen geïntegreerd worden in het klimaatplafond. Kleur en perforatiepatroon zijn vrij te kiezen. Klimaatplafonds zijn bovendien te combineren met warmtepompen vanwege de hoge temperatuurkoeling en lage temperatuurverwarming. Daarnaast kan worden ingespeeld op een duurzame installatiekeuze door plafondpanelen te activeren met kunststofregisters in plaats van koperen meanders. Al met al zijn klimaatplafonds dus een ideale combinatie van thermisch comfort en duurzaam karakter

 

Geef een reactie