Kennis vergaren

De installatiebranche kan en moet steeds meer het voortouw nemen in de bouwkolom. In toenemende mate bieden installatietechnische innovaties concrete oplossingen voor de hedendaagse politieke en economische problemen. De weg naar duurzaamheid is definitief ingeslagen en levert de branche volop mogelijkheden om een voortrekkersrol te gaan spelen. Het initiatief daartoe wordt nu ook steeds vaker genomen. Er is sprake van een groeiend zelfbewustzijn in de branche.

Tijdens de onlangs gehouden internationale vakbeurs ISH in Frankfurt was dit goed zichtbaar. ’s Werelds grootste beurs voor de installatiebranche trok meer bezoekers dan ooit. Maar wat vooral opviel was het grote aantal noviteiten dat in de beurshallen was terug te vinden. In deze uitgave lichten we er enkele uit. Opvallend was verder het positieve sentiment dat van de beursvloer afstraalde. Zowel exposanten als bezoekers zien de toekomst rooskleurig tegemoet, waarschijnlijk mede ingegeven door de zwarte cijfers die de wereld- en Europese economie weer schrijven.
Inderdaad legde het merendeel van de ISH-exposanten de nadruk op verduurzaming, als logisch antwoord op de wereldwijde bezorgdheid over ons klimaat. De installatiebranche neemt zijn verantwoordelijkheid, zoveel was wel duidelijk. Die verduurzaming zal overigens gepaard gaan met een vergaande digitalisering. Zo dringt het Internet of Things steeds dieper door in de sector. En ook nu geldt weer: de installateur zal bij de les moeten blijven. Niet alleen de markt maar ook de technologie verandert. Kennis vergaren wordt belangrijker dan ooit. En daar kunnen wij weer mee helpen: met deze IZ bijvoorbeeld maar bezoek ook eens onze nieuwssite Installatienet.nl voor het laatste vaknieuws.