Je kan meer dan je denkt!

“EEN COACHINGSTRAJECT KAN JE HELPEN”

Sandra van Dijke (38) heeft een bijzonder verhaal. Aanvankelijk werkte zij in een compleet andere sector dan de techniek en had zij zelfs een eigen bedrijf met gewichtsbeheersingsproducten. Na een zwaar motorongeluk moest zij haar bedrijf stopzetten en een lange revalidatie wachtte. Nu werkt ze als PR- en communicatiemedewerkster bij InstallatieWerk (IW) Brabant/Zeeland en Bouwmensen en blijft ze zich ontwikkelen. Een inspirerend verhaal over vallen en opstaan.

Sandra van Dijke geniet van haar werk. “Ik ben nu ruim acht jaar in dienst van IW Brabant/Zeeland. Ik ben veel actief op scholen; de voorlichting geven over techniek vind ik het leukste om te doen. Er moeten meer jongeren de techniek in! Toch blijft Van Dijke ook op zoek naar verdieping en verbreding. Ze legt uit: “Vorig jaar heb ik aangegeven dat ik iets anders wilde. Daardoor ben ik nu ook verantwoordelijk voor PR en communicatie bij zowel IW als Bouwmensen. En dat bevalt mij uitstekend!“

Ongeluk

Van Dijke heeft een bijzonder verhaal over haar carrière tot nu toe. “Ik ben begonnen in de horeca, daarna kwam ik in het slagersvak terecht en vervolgens had ik een eigen bedrijf met gewichtsbeheersingsproducten. In 2007 kreeg ik een zwaar motorongeluk, waardoor ik mijn bedrijf moest stopzetten en begon ik aan een lange revalidatie. Ik moest alles opnieuw leren, zelfs het nadenken. Door al deze ervaring kijk ik nu veel meer naar mogelijkheden. Ik ben dankbaar voor alle kleine succesjes en mijlpalen.”

LinkedIn

Het was voor Van Dijke een lange weg om te komen waar ze nu staat, legt ze uit. “Eerst werkte ik als backofficemedewerkster bij een bedrijf en daarna in de detachering. Vervolgens, na een kleine pauze, vond IW mij via LinkedIn.” Volgens Van Dijke is het belangrijk om je cv bij te houden, ook digitaal. “Ik zorg altijd dat mijn LinkedIn up-to-date is.” Nu heeft ze besloten dat ze haar horizon wil verbreden. “Vorig jaar heb ik de switch gemaakt naar PR en Communicatie. En dat bevalt mij enorm!”

Coach

Van Dijke kwam in aanraking met OTIB door haar deelname aan het event ‘Sterk in je Werk’. “Daarna kwam ik op een evenement voor ondernemende vrouwen. Ik was op zoek naar een coach en die vond ik daar. Ik vroeg haar of ik de voucher, die ik kreeg bij ‘Sterk in je Werk’, bij haar kon inzetten voor een coachingstraject. Dat kon!” En daar hield het niet op: “Ik wilde graag een vervolg van het traject en toen wees ze mij op andere mogelijkheden bij OTIB. Die heb ik ook kunnen inzetten!”

Allerlei punten

Een coachingstraject kan je helpen bij veel verschillende dingen, zo ervaarde ook Van Dijke. “Ik heb aan allerlei punten kunnen werken met mijn coach. Zo kon ik mezelf tijdens de sessies voorbereiden op functioneringsgesprekken, haalde zij naar boven waarom ik dingen op een bepaalde manier deed en leerde ze mij dat ik best wel eens ‘nee’ mag zeggen. Ze was keihard, maar wel op een goede manier. Ik heb dat ook nodig. Eén van de belangrijkste lessen die ik van haar geleerd heb is dat het oké is om hulp te vragen.”

Bezig blijven

Ook voor haar collega’s in de branche zou coaching uitkomst kunnen bieden. “Ik zou iedereen zeker aanraden met een coach aan de slag te gaan! Als je niet bezig blijft met je ontwikkeling, verval je in dezelfde patronen.” Bezig zijn met ontwikkelen is niet nieuw voor Van Dijke. “Ik probeer altijd verder te leren. Of het nu gaat om lesgeven of spreken in het openbaar; door aan de slag te gaan word je echt beter. Ik vind het zonde dat sommige mensen weinig tot niks doen aan opleiding en ontwikkeling.” En dus heeft Van Dijke een boodschap aan haar collega’s in de branche. “Met behulp van OTIB en je werkgever kan je aan van alles werken. Dat laat ik graag zien aan anderen. Ik hoop dat mijn verhaal mensen ertoe aanzet aan de slag te gaan!”

Dromen

Soms is het belangrijk om gewoon uit te spreken wat je wilt. “Laatst was ik ook op de Topstartersdagen. ‘Wie heeft er dromen?’ Die vraag stond daar centraal. Het was echt heel gaaf om daaraan mee te doen! Het is namelijk heel on-Nederlands om te praten over je dromen, maar door het wel te doen kom je vaak wel verder.” En voor Van Dijke zijn veel dromen inmiddels uitgekomen. “Ik ben erg trots op mijn werk! Ik had na mijn ongeluk nooit gedacht überhaupt weer aan het werk te gaan. En ik heb het uiteindelijk allemaal zelf gedaan!”

Je kan meer dan je denkt!

Wat geef je mee aan collega’s? Van Dijke is helder: “Je moet niet zo klein denken! En zodra je dingen bespreekt, bijvoorbeeld met je leidinggevende, kan er vaak ook veel meer. Je kan meer dan je denkt. En er kan meer dan je denkt!” 

TopStartersdagen

Werk jij in de technische installatiebranche? En ben je jonger dan 25 jaar? Dan ben jij een TopStarter! Ook in 2020 organiseert OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, weer in het hele land de TopStartersdagen. Kijk voor meer informatie, verslagen van voorgaande edities en actuele data en locaties op de website van de TopStartersdagen: https://topstartersdag.nl/. Werk je inmiddels al wat langer in de branche? Dan zijn de TopVakmanschapsdagen wellicht iets voor jou. Meer informatie over de TopVakmanschapsdagen vind je hier: https://topvakmanschapsdag.nl/

OTIB-etalage

In de OTIB-etalage vind je een overzicht van trainingen, cursussen en opleidingen die relevant en interessant zijn voor vakmensen in de technische installatiebranche. Je vindt er zowel vakgerichte als algemenere onderwerpen. Je kunt gemakkelijk zoeken op trefwoorden en vakgebieden om trainingen, cursussen of opleidingen te vinden die aansluiten bij jouw wensen.
Meer info: https://www.etalage.otib.nl/.