ISH Noviteitenshow

SANITAIRNIEUWS IN EEN NOTENDOP

Dit jaar werd voor de 15e keer de ISH Noviteitenshow georganiseerd. Al sinds 1989 nemen sanitairfabrikanten deel aan deze showroombeurs, die traditiegetrouw een aantal weken na de internationale vakbeurs ISH in Frankfurt plaatsvindt. Stichting Badkamer Promotie organiseerde de beurs in een volledig gevulde Beursfabriek in Nieuwegein. Wij pikten er enkele noviteiten voor u uit.

Ruitvormig

RM Sanitair liet op de ISH Noviteitenshow de Easy Drain Diamond zien. Het is een exclusieve drain die eerder in Duitsland op de ISH werd geïntroduceerd.
De douchegoot heeft een opmerkelijk design dat de badkamer een luxe uitstraling moet geven. Dankzij het geruite ontwerp kan bovendien eenvoudiger een tweezijdig afschot worden gecreëerd, aldus de fabrikant. Dit maakt het installeren ervan nog gebruiksvriendelijker.
Met een lengte van 650 mm is de drain te verwerken in elke nieuwbouw- of renovatieklus. De Easy Drain Diamond is eenvoudig te reinigen en biedt volledige waterdichtheid dankzij gepatenteerd WPS Techniek. Easy Drain geeft 10 jaar waterdichtheidsgarantie

Fris op het toilet

Geberit toonde de nieuwe DuoFresh module (foto boven) waarmee zowel nieuwe als bestaande toiletten kunnen worden voorzien van geurafzuiging. Waar eerst de geurzuivering onderdeel was van het inbouwreservoir, is het nu een losse module die ook past in al ingebouwde inbouwreservoirs (Sigma 12 cm vanaf bouwjaar 2008 of Sigma 8 cm vanaf bouwjaar 2016). Enige vereiste is verder dat er een netspanningsaansluiting van 230 V beschikbaar is. Behalve de transformator zijn alle componenten te installeren via de bedieningsopening van het reservoir. De transformator wordt elders geplaatst – in een elektra-inbouwdoos of bijvoorbeeld achter het closet met een spatwaterdichte kabellasdoos.
Naast een luchtfilter beschikt het element over een oriëntatielichtje en een ingebouwde toiletstickhouder voor fris water bij elke spoeling. De module verwijdert onaangename geuren direct uit de toiletpot. Via de spoelbuis en het bodemventiel zuigt de module de vieze lucht aan. Deze wordt geneutraliseerd in het keramisch filter en vervolgens terug de toiletruimte ingeleid via de bedieningsplaat. Een naderingssensor regelt automatisch het in- en uitschakelen van deze geurzuivering.

Douchebak op maat

SFA liet de ultravlakke douchebak Kinerock zien. De fabrikant presenteerde de douchebak als ‘solide, schokbestendig en door z’n ruwe natuursteenstructuur van nature minder glad’. Het product is gemaakt van mineraalcomposiet Biolex (mineraal met acrylhars) met een gekleurde gelcoating als toplaag. Voor de installateur: het materiaal is makkelijk zaagbaar, waardoor de bak op maat kan worden gemaakt voor elke badkamer. Door de lage instap van 3 cm (4 cm voor afmetingen groter dan 100 cm) is de bak geschikt voor een inloopdouche.
De wandpanelen zijn in exact dezelfde kleuren verkrijgbaar. Ze kunnen worden geplaatst zonder te drogen of voegen. Voorbereidende werkzaamheden aan de wanden zijn nauwelijks nodig; de wandpanelen kunnen verlijmd of geschroefd worden op elk type vlakke ondergrond.

Uittrekbare keukenmengkranen

Op de stand van hansgrohe kwamen we uittrekbare keukenmengkranen tegen. Twee variaties: een uittrekbare vuistdouche en uittrekbare uitloop. Ze vergroten de actieradius bij de spoelbak, in combinatie met de sBox, tot 76 cm.
De uittrekslang, in combinatie met een draairadius, maakt het werk aan een aanrechtelement met twee spoelbakken efficiënter. Dankzij de MagFit-magneethouder glijdt de slang bijna geruisloos terug en fixeert deze zichzelf weer midden in de kraanuitloop.
Bij de vuistdouche kan tussen twee straalsoorten worden gewisseld: voor het vullen van pannen en bijvoorbeeld vazen of voor het grondig schoonmaken en afspoelen van fruit, groente en vis. Met één hand kan van straalsoort worden gewisseld terwijl het water stroomt. Bij de uitloop kan water met één druk op de knop aan- of uit worden gezet, zelfs terloops met handrug of elleboog. De mengkraangreep blijft hierbij geopend en houdt de watertemperatuur en -hoeveelheid constant 

Douchebak op maat

Weliswaar niet op de ISH Noviteitenshow aanwezig maar wel met noviteiten: Jackon Insulation. Deze fabrikant ontwikkelde een douchebak van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS) met bijbehorende tegels die op maat zijn gesneden. De Jackoboard Aqua Cera Premium wordt geleverd met vloertegels in de exacte afmetingen van de douchebak. Ze hoeven alleen nog maar gelijmd te worden. De meegeleverde afdichtingsband zorgt ervoor dat er geen water tussen de bak, muur en vloer komt. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar. De positie van de waterafvoer kan worden aangepast met behulp van een afvoerputje of afvoergoot.
Een andere noviteit zijn geluidsisolerende douche-elementen. Deze zijn aan weerszijden uitgerust met waterafstotende kern van (wederom) geëxtrudeerd polystyreen. Een voorgevormde helling zorgt voor de juiste afwatering. De elementen voldoen aan alle eisen op het gebied van akoestische isolatie volgens de DIN-norm 4109 en de striktere voorschriften van de norm VDI 4100. Dit douche-element Jackoboard Aqua in combinatie met uitvlakmortel en een akoestische onderlaag in de vorm van een zwevende deklaag leidt tot het beste resultaat op het gebied van geluiddemping, aldus de fabrikant. Bij het installeren is het essentieel dat het douche-element en de uitvlakmortel volledig losstaan van de aangrenzende constructies. Dit wordt gerealiseerd door aan de zijkanten een afdichtstrip en op de vloer de juiste akoestische onderlaag te plaatsen. Ook de sifon en de afvoerbuis mogen niet in contact komen met de mortel en het douche-element. Voor isolatie kan een zelfklevende strook van PE-schuim gebruikt worden.