Installatiethriller

‘IK WEET WAAR JE ZIT’

De Belgische Stephan Swertvaegher heeft al jaren een eigen installatiebedrijf. Sinds kort is hij daarnaast ook schrijver. Recentelijk verscheen zijn debuut ‘Ik weet waar je zit’. Met in de hoofdrol: een installateur.

De Belgische installateur – “noem me maar Stephan”- hield van jongs af aan al van schrijven. “Op school was ik de primus in het verzinnen van fictieve verhaaltjes. Ik kon het allemaal ook goed verwoorden en een opstel werd steevast door de leraar voorgelezen in de klas.”

Eigen baas

Stephan koos echter voor een technische carrière. Hij werkte eerst bij GTI. Later zette hij met een vennoot ESSEF bvba op, dat een breed pakket aan diensten aanbiedt op het gebied van “elektriciteit, sanitair, centrale verwarming, ventilatie en hernieuwbare energie, maar ook bijvoorbeeld de betegeling van badkamers voor zijn rekening kan nemen”.

Geweldig vak

De 60-jarige heeft nog altijd schik in zijn werk. “Je begint bij 0 en levert dan een eindproduct af. Ik vind dat geweldig.” Natuurlijk zijn er ook minder plezierige kanten aan het vak. “Bij ons in België krijg je geen vergoeding voor de kosten die je maakt tijdens het voorontwerp. Dat is extra vervelend als het voorstel dan afketst en een concurrent er met de opdracht vandoor gaat. Daarnaast draag ik betweterige architecten geen warm hart toe. Interieurdesigners die een loopje nemen met de huidige normering kunnen mij ook mateloos irriteren.”

Schrijver pur sang

Ondanks zijn drukke agenda en het plezier dat hij in werk had, liet het schrijven hem niet helemaal los. Tijdens zijn reizen schreef Stephan graag over zijn emoties en indrukken. Vervolgens stuurde hij deze reisverhalen rond per mail, wat hem al een trouwe lezersschare opleverde. Uiteindelijk wist de vrouw van zijn zus hem ertoe te bewegen om een boek te gaan schrijven.

13 keer nalezen

“Ik heb er anderhalf jaar over gedaan en de proefteksten maar liefst 13 keer nagelezen.” Waar hij de tijd vandaan haalde? “Ik slaap heel weinig, wat een familietrek is. Ik ben dan meestal op vanaf 5 uur. Ook in een regenachtig weekend kon ik soms een volledig hoofdstuk schrijven.”

Vertrouwde setting

Schrijven is voor Stephan een vorm van ontspanning. “Ik schrijf het liefst aan het bureau, waar ik altijd mijn administratie doe. In complete stilte. Niet storen is de boodschap en mensen die mij kennen, weten dat.” Voor het verhaal koos Stephan een setting die hem vertrouwd was: de installatiewereld.

Aandikken

“Ik had het gevoel dat de technische wereld, meer specifiek ‘de bouw’, met metselaars, loodgieters en elektriciens, een nog niet aangeboord genre was. Door mijn jarenlange ervaring in de branche was het niet zo moeilijk om enkele voorvallen gewoon als basis te gebruiken, die vervolgens tien keer erger te maken en dan mijn wilde fantasie erop los te laten”, vertelt de Belgische installateur enthousiast.

Duister geheim

Het eindresultaat heet: ‘Ik weet waar je zit’. De thriller telt 375 pagina’s en schetst het duistere verhaal rond de personages en intriges in een installatiebedrijf. Wanneer hoofdtechnicus Daniël de firma Baetens verlaat om zijn eigen installatiebedrijf op te starten, wordt hij vervangen door de narcist Tommy die een schrikbewind voert over het personeel. Magazijnier Freddy blijkt zijn grootste slachtoffer maar die draagt een duister geheim met zich mee…

Verkoop

De belangstelling is groot. Stephan heeft ondertussen al aardig wat exemplaren verkocht. En er komt een nieuw boek aan, maar dit keer zal het verhaal zich niet afspelen in de installatiewereld.

Tips

Zelf de schrijfkriebels te pakken gekregen? Stephan heeft nog wel enkele tips in petto voor beginnende schrijvers. “Zoek veel op, kijk naar uzelf, uw personeel en de klanten. Verwerk een voorval in het verhaal, maar dik het enorm aan. Neem de tijd. Een verhaal schrijft zichzelf niet. Het is echt werken, dus ‘bezint eer gij begint’ 