Inbouwsanitair

EERST INSTALLEREN EN LATER EEN OPBOUWDEEL KIEZEN

Maximale installatie-efficiëntie en planningsvrijheid. Het zijn de belangrijkste voordelen van de sanitaire inbouwbox, die iedere zichzelf respecterende sanitairfabrikant inmiddels op de markt brengt. Nú installeren en later een opbouwdeel kiezen, is het moto.

Zo is er het onlangs op de markt gebrachte inbouwsysteem HansaBluebox van Hansa. Het systeem werd voor de mengkraanseries en thermostaten van de segmenten Hansa|Living en Hansa|Home ontwikkeld. De installateur kan hiermee inspelen op verschillende inbouwsituaties en behoeften van gebruikers. In de ruwbouwfase wordt alleen de basiseenheid in de muur ingebouwd. Vormgeving en functie kunnen later worden bepaald.

Inbouw

Het systeem beschikt over een rotatie-symmetrische opbouw met naar wens ingangen van ½-duim of ¾-duim. Er is een afstand van 31 millimeter tussen aansluiting en muur. De inbouwdiepte heeft een speelruimte van 75 tot 105 millimeter. Bij de inbouw kan nauwelijks iets verkeerd gaan, aldus de fabrikant. Zo worden de functie-eenheden met onverliesbare schroeven op de basiseenheid gefixeerd en er is een passende correctie-adapter voor vrijwel elk mogelijk probleemgeval.

Eindmontage

De eindmontage kan tijdbesparend en veilig worden uitgevoerd. De verbinding van de schakelaar tussen de functie-eenheid en de eindmontage-set kan met behulp van een onafhankelijke telescoopverbinding los van de omgeving over de hele inbouwdiepte worden gemonteerd. De Blueclick-rozettendrager fixeert de rozetten schroefloos via zes vormsluiting-bevestigingen veilig aan de muur – ook bij een oneffen ondergrond. Verder zijn alle functie-eenheden met aanpassing en/of blokkering met de keramische Blueswitch-schakelaar uitgerust. Dit resulteert in een hoge functiebetrouwbaarheid bij alle drukverhoudingen, een duidelijke bediening en vooral – aldus de fabrikant – een lange gebruiksduur. Met de Bluetune-functie ten slotte, kan de rozet bij de eindmontage nog tot 3,5 graden in elke richting worden bijgesteld.

Box met drie uitgangen

Grohe brengt het Rapido SmartBox-systeem op de markt. Deze universele oplossing voor eengreepsmengkranen, tweegreepsthermostaten en de SmartControl heeft één inbouwbox die past op meer dan 180 platen. Met drie uitgangen voor een breder aanbod aan doucheopties kan de deze box doen wat normaal door twee inbouwboxen moet worden gedaan. Met een minimale montagediepte van 75 mm past de box in elke type wand, zelfs in de bijzonder smalle wanden. Daarnaast maakt de Rapido SmartBox adapters bijna overbodig. De box heeft namelijk aansluitingen van ½ inch diwaarop 90% van de buizen past.

Dun en elegant

Het dunne ontwerp van de Grohe afbouwdelen (43 mm) op de muur creëert extra ruimte onder de douche. Daarnaast heeft de fabrikant alle opbouwdelen 158 mm in oppervlakte of diameter gemaakt om een mooie elegante uitstraling in de badkamer te realiseren.

Druk getest

Rehau heeft de Sanitairbox in huis (zie hoofdfoto), die bestaat uit één component voor sanitaire aansluitingen. Het installeren van één compact, druk getest bouwdeel volstaat. Aansluitingen zijn tot op de millimeter nauwkeurig, verzekert de fabrikant, en geborgd tegen uitdraaien. Centreerpunten en reliëflijnen zorgen voor een snelle installatie en minimale faalkosten.

Warmte-isolerend

De buizen en fittingen in de Sanitairbox voldoen aan alle warmte-isolerende normen conform DIN 1988-200. De isolatiebehuizing vermindert de geluidsoverdracht van de buizen naar het gebouw. Condensvorming wordt door het gebruik van het hoogwaardige PUR-schuim voorkomen.
Rehau biedt verschillende type sanitairboxen, variërend van inbouw- of opbouw tot T-stuk of doorstromende installaties.

Tot vijf douchefuncties

Sanitairfabrikant hansgrohe ontwikkelde in 2001 al de eerste iBox: een ronde box met vier 3/4”-aansluitingen, geschikt om douches en kranen met tot vier waterfuncties op aan te sluiten. Bijna 20 jaar na de introductie hiervan worden de meeste inbouwdouches, bad- en douchekranen nog steeds gemonteerd op dit zelfde basisdeel. Er is inmiddels wel een grotere broer die tot vijf douchefuncties aankan: RainSelect. Het rechthoekig basisdeel kan met RainSelect afbouwdelen worden gecombineerd en is daardoor geschikt om ook de grootste inbouwregendouches aan te kunnen.

Compatibel

Een voordeel van een basisdeel als de iBox is dat hij compatibel is met vrijwel alle hansgrohe afbouwdelen. Hierdoor wordt het mogelijk om het uiterlijk van de douche of kraan op elk gewenst moment te wijzigen. Met een iBox in de muur en de leidingen op hun plek kan de muur betegeld en de badkamer afgewerkt worden, ook als er nog geen afbouwdeel gekozen is. Indien nodig, kan het afbouwdeel er ook pas op het allerlaatste moment op gemonteerd worden; als de badkamer al bijna af is, of bij een renovatie 20 jaar na de badkamerverbouwing.

Thermostaatmodule

Dornbracht introduceert de nieuwe xTOOL-thermostaatmodule. Met dit geprefabriceerde inbouwdeel met centrale thermostaat kunnen tot drie verschillende douchefuncties tegelijkertijd worden bediend. De module is vanaf 1 april a.s. beschikbaar voor alle Dornbracht series en doucheoplossingen.
90° keramische kleppen zorgen voor een permanent open- en dichtgaan. Een intelligente afdichting van de behuizing voorkomt dat er douchewater in de wand dringt. Twee uitgangen voor de douches bieden elk verschillende aansluitmogelijkheden.
De nieuwe montageplaat kan worden gecombineerd met de xGRID-montagerail, die aan de wand wordt gemonteerd en een exacte positionering van de inbouwproducten mogelijk maakt. Dankzij gestandaardiseerde inbouwdieptes en een grotere afstand tussen warm- en koudwaterinlaten, is een comfortabele installatie voor leidingen met perstang­en mogelijk 

Wastafel-inbouw

Ook bij Geberit ONE zijn alle technische componenten ingebouwd achter de wand; onzichtbaar maar toch goed toegankelijk. Op de foto is een wastafel-inbouw te zien. Sifon, overloop en afvoer, haakse aansluitingen voor de wandkraan en de stroomaansluiting voor de verlichting in de wastafelonderkast zijn samengebracht in een – in het installatiesysteem geïntegreerde – functiebox. Hierdoor is er geen kraangat nodig in de wastafel en heeft de onderkast geen uitsparing voor de sifon.

‘Sieradenvanger’
De functiebox heeft een plexiglas afdekking met een kunststof frame. Dit zorgt ervoor dat, in geval van een lekkage, het water voor de wand stroomt. De sifon is bovendien uitgerust met een geïntegreerde ‘sieradenvanger’: wanneer een klein voorwerp in de afvoer terechtkomt, kan de bovenste afsluitdop van de sifon worden geopend om het verloren voorwerp te verwijderen.