Gemiste kansen

Recent bezocht ik een vakbeurs. De ene standhouder had nog meer uitgepakt dan de andere. Maar bij mij bekroop toch het gevoel dat er nogal wat kansen gemist werden. Want het beeld was weer heel klassiek: bij een aantal stands werd met een opvallend object de aandacht getrokken. Maar bij de meeste gebeurde er niets en werden alleen producten getoond.
Bij de meeste stands waren er nauwelijks activiteiten, waardoor de aandacht van bezoekers werd getrokken. Zelfs niet bij die stand met een vol sponsornamen bestickerde raceauto. Geen actie waarmee bijvoorbeeld een rit op een circuit te winnen was. Iets wat een relatie heeft met die mooi gepoetste bolide en bezoekers aantrekt om hun licht op te steken over die actie en het bedrijf. Gemiste kansen.
Een soortgelijke ervaring had ik bij stands waar een machine ogenschijnlijk een productierun draaide. Of een cobot/robot doelloos lege doosjes van een palet op een transportbandje plaatste. Machines die draaiden zonder enige toelichting of een persoon die er een show van maakte om bezoekers te melden welke problemen deze technologie oplost. Gemiste kansen.
En dan heb je nog de standbemanning die hun smartphone of laptop interessanter vinden dan de passanten. Laat staan open vragen stellen om zo te filteren naar welke informatie bezoekers op zoek zijn en hen daaraan helpen. Gemiste kansen.
Een vakbeurs is een ontmoetingsplaats. Bezoekers zijn op zoek naar informatie over de nieuwste technologische ontwikkelingen of om kennis op te doen over mogelijke oplossingen. Ook over wet- en regelgeving die invloed heeft op de eigen bedrijfsvoering of de processen bij klanten. Dan verwacht je ook wel dat exposanten niet alleen hun producten in ‘de etalage zetten’. Gemiste kansen dus.

Willem de Vries is Managing Partner van STEM Industrial Marketing Centre. Het kenniscentrum op het gebied van marketing voor technische B2B bedrijven. Neem gerust eens de proef op de som en kom naar een proefcollege over de inzet van marketingtools voor jouw technische bedrijf: https://bit.ly/stem-proefcollege