Expert tussen cowboys

PV-panelen op melkveehouderij

De PV-markt heeft te kampen met wildgroei. Cowboys die zonder de juiste kwalificaties aan de slag gaan, wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. Jan Hofman heeft wel kennis en kunde in huis. En daardoor heeft zijn bedrijf NPS Duurzaam de afgelopen jaren een fikse groeispurt gemaakt.

NPS Duurzaam opereert vanuit het Brabantse Boxtel. Het bedrijf zit zowel in de PV-panelen, als warmtepompen en ledverlichting. Hofman, een geboren ondernemer, blijkt wel uit het interview, zette de duurzaamheidsspecialist op in 2012.

Gevarieerd

De 62-jarige Hofman volgde meerdere opleidingen. Zo doorliep hij de detailhandelsschool, behaalde zijn diploma’s als administrateur en rondde een MBA-opleiding af. Daarnaast is hij een gediplomeerd makelaar. Na jarenlang als ondernemer in de computerbranche werkzaam te zijn geweest, maakte hij in 2012 de overstap naar de duurzame energie.

“Kansrijk”

“Ik had verschillende bedrijven, maar was constant aan het vergaderen. Op een gegeven moment heb ik alles verkocht en een sabbatical genomen. Ik ben weer gaan studeren en heb marktonderzoek gedaan. Daaruit kwam naar voren dat er veel kansen lagen op het gebied van duurzame energie.”

PV-panelen

Hofman volgde cursussen op PV-gebied en zette in 2012 NPS Duurzaam op. Het bedrijf is snel gegroeid en realiseert op dit moment 300 installaties per jaar, in de utiliteit en woningbouw. Zo’n 70% van de omzet is afkomstig van PV-panelen, het resterende deel wordt binnengehaald met de warmtepompen en ledverlichting.

Naam maken

NPS Duurzaam heeft al een behoorlijke naam weten op te bouwen in de agrarische sector. Recentelijk werd nog een project afgerond in Oss. De klant kreeg 450 Sunpower PV-panelen. Een bewuste keuze. “De fabrikant biedt 25 jaar fabrieksgarantie op zijn product. Bovendien is de kwaliteit uitstekend.” De techniek zit aan de achterkant van de panelen, legt Hofman uit, wat zorgt voor een lange levensduur en een optimaal rendement.

Uitdagingen

Melkveehouderijen brengen zo hun specifieke uitdagingen met zich mee. “Door de dampen en zuren moet je bijvoorbeeld extra aandacht besteden aan de afsluiting van de junction box. Daarnaast zijn melkveehouders vaak bang dat omvormers hoge tonen produceren, dus we letten er goed op bij de installatie dat er genoeg afstand is met het vee.” En dan zijn er nog andere uitdagingen, zoals de juiste aansluiting regelen, in dit geval 3 x 250 ampère en natuurlijk de bevestiging. Hofman heeft golfclips gebruikt, die dezelfde ronding hebben als de platen van het golfdak.

Cowboys

Twee weken geleden is het project opgeleverd. Hij is trots, maar maakt zich zorgen over de sector. “Er opereren cowboys zonder de juiste papieren, die levensgevaarlijke situaties creëren. Zo vinden we bij renovatietrajecten wel eens omvormers op platte bitumen daken. Dat mag niet, een plasje water en je loopt kans op kortsluiting. Ik zou er dan ook niet rouwig over zijn als de verzekeringsmaatschappijen hun eisen nog verder aanscherpen voor PV-panelen. Daarnaast zou ik het toejuichen als er zo snel mogelijk een keurmerk komt voor onze sector.” Hij hoopt binnen een jaar, maar het kan natuurlijk ook langer duren. Of hij het zelf dan nog zal meemaken, is de vraag. Hofman geniet van zijn werk, maar wil op zijn 65e met pensioen. “Dan vind ik het wel mooi geweest en wil ik me storten op m’n hobby motorrijden en extra tijd spenderen met mijn kinderen en kleinkinderen.”