Een regenbestendige stad

Regenton

Zo heeft Huijing voor verschillende klanten de regenpijp afgekoppeld en aangesloten op een regenton, of regenwater richting wadi of vijver laten stromen. Het water in de regenton kan via een simpele pomp op de wasmachine aangesloten worden. Huijing: “Ik heb een klant die zweert bij wassen met regenwater. Het scheelt zeep en de wasmachine gaat veel langer mee omdat je geen last hebt van kalk.” Er zijn zelfs regentonnen in ontwikkeling die via een koppeling met een buienradar weten wanneer de volgende bui eraan komt. Via een klep stroomt het regenwater in de ton naar het riool of naar de tuin, zodat er voldoende ruimte is voor de volgende bui.

Tank

Regenwater kan ook opgeslagen worden in een regenwatertank in de tuin of in de kelder. Bij gebrek aan ruimte is een waterzak of een vlakke watertank van 50 tot 60 cm hoogte in de kruipruimte een optie. Die hebben een capaciteit van 2000 liter, genoeg voor een huishouden. Technieken om regenwater te gebruiken zijn volop beschikbaar. Zo gaat Huijing binnenkort een systeem installeren dat regenwater omzet naar drinkwater, via een koolstoffilter, een keramisch filter en een UV-lamp die de bacteriën doodt.

Polderdak

Ook kantoorgebouwen zijn geschikt om grote hoeveelheden regenwater op te vangen. Friso Klapwijk bedacht met De Dakdokters in 2013 het Polderdak, een groen dak op een kantoorgebouw op de Amsterdamse Zuidas. Een dijk houdt het regenwater tegen op het dak. Via openingen met een innovatieve kleptechniek kan het regenwater gecontroleerd weglopen, zodat het dak weer leeg is voor de volgende bui. Een besturingssysteem houdt temperatuur, windkracht en waterhoogte bij. De Dakdokters ontwikkelde dit systeem samen met de TU Delft. “Eigenlijk was het Polderdak het antwoord op een vraag die nog niet gesteld werd”, zegt Klapwijk. “Nu tonen steeds meer bedrijven en overheden interesse in dit systeem.” De Dakdokters zijn alweer bezig met een volgende model polderdak: een kantoorgebouw in Amsterdam dat regenwater opvangt en hergebruikt voor de toiletten en de sprinklerinstallatie. Klapwijk: “Als je bedenkt dat 90% van het watergebruik in kantoren in toiletgebruik zit, dan kun je daar een enorm verschil mee maken.”

Geef een reactie