“Een goed alternatief”

B&B KRIJGT ZONNEBOILER

Soms komt hij bij klanten over de vloer die pertinent een warmtepomp willen, zelfs al is hun huis slecht geïsoleerd. “Ze zijn gek gemaakt door de energietransitie”, zegt Michael Beelen hoofdschuddend. Gelukkig staan daar voldoende ‘gezonde gevallen’ tegenover. Zoals laatst in Zandvoort.

Toen Michael Beelen naar de LTS ging, had hij geen flauw idee wat hij later zou worden. “Het werd me al snel duidelijk dat ik niet de hele dag in een fabriekshal bij Fokker wilde staan. Dat leek me maar saai. Mijn leraar Metaal was een voormalige loodgieter. Hij adviseerde me om in de installatiebranche te stappen. Vanaf dag één was ik helemaal verkocht.”

Vaste dienst

Beelen werkte bij verschillende installatiebedrijven. Het klantencontact en de veelzijdigheid van het vak hielden het werk interessant. “Ik installeerde ketels, stond op het dak, deed sanitairklussen, ga zo maar door. En dat op de meest uiteenlopende locaties. Van grote utiliteitscomplexen tot de particuliere woningbouw.”

Vrijheid

In 2008 startte hij voor zichzelf. Beelen verlangde naar meer vrijheid om zijn eigen werktijden te kunnen bepalen en te kiezen welke projecten hij zou aannemen. Sindsdien heeft hij “geen dag thuis gezeten. Zelfs niet toen de crisis haar dieptepunt had bereikt.” Beelen doet alleen klussen in de particuliere sector, “vanwege het intensieve klantencontact en omdat je werkelijk overal komt”.

Innoveren

De installateur wil zich onderscheiden van zijn concurrenten door vakkundig advies te geven en een allround aanbod te hebben. “Ik ben zelf 49. Veel van mijn concullega’s zijn ongeveer even oud, maar hikken er tegenaan om zich te gaan verdiepen in duurzame technieken. Bovendien willen ze liever niet meer het dak op. Ik wel. Ik volg de nieuwe ontwikkelingen op de voet en houd het werk juist graag zo gevarieerd mogelijk.”

Zonneboiler

Hoewel de zonneboiler al aardig wat jaartjes meedraait in de installatiewereld, laat de definitieve doorbraak nog op zich wachten. Beelen signaleert wel een groeiende belangstelling. Onlangs was hij bij een klant, die al 15 jaar geleden een zonneboiler liet installeren. “Het ging om een B&B in Zandvoort. Voor de drie appartementjes gebruikte hij een hybride verwarmingsoplossing die bestond uit een cv-ketel met zonneboiler. De collectoren die op het dak lagen, waren net gestolen. Ik heb een nieuwe ATAG cv-ketel en zonneboiler (Alec 300 l) geïnstalleerd. Dat pakte financieel gezien beter uit dan een hybride warmtepompoplossing. De warmteafgifte op de begane grond verloopt via een vloerverwarmingssysteem en boven via convectoren.”

Uitdagingen

“De klus was in drie dagen geklaard. Ik moest flink wat spullen sjouwen. Bovendien kostte het de nodige moeite om het leidingentracé te achterhalen. Het was destijds door een doe-het-zelver aan elkaar geknoopt.” De B&B heeft een plat dak. “Installateurs verkijken zich daar nog wel eens op. Zo vlak bij zee kan het flink waaien. Als je geen extra ballast aanbrengt, loop je het risico dat zonneboiler-onderdelen van het dak afwaaien.”

Toekomst

Beelen kampt met een bomvolle agenda. Hij zou graag een nieuwe kracht willen aannemen, “maar waar vind ik die? Ons vak is niet bepaald populair en van de leerlingen die een werktuigbouwkundige opleiding volgen, halen maar weinigen de eindstreep. Gelukkig wil mijn stiefzoon te zijner tijd in het bedrijf stappen, dan kan ik zelf wat rustiger aan gaan doen. Ik heb een geweldig vak, maar merk ondertussen ook wel dat de jaartjes gaan tellen.”