Duurzaam vakmanschap

Nederland, Woerden, 16-03-2016
Bea Berndsen, de nieuwe directeur van OTIB

De branche moet de kennis van duurzaamheid versterken. Dat is niks nieuws. Maatschappelijke ontwikkelingen bepalen al langer onze scholingsagenda. De Bouwagenda benadrukt met haar human capital agenda het belang van vakmensen in een veranderende samenleving.
Natuurlijk hebben we ons de afgelopen jaren ingezet om vakmensen te helpen met het thema duurzaamheid. We hebben cursussen die vakmensen beter in staat stellen om vragen van klanten te beantwoorden, zoals de cursus Zonnewarmte of de workshop Maak uw toekomst groen, die na het succes van vorig jaar de komende maanden opnieuw wordt gegeven. En via het project BuildupSkills maken we bijvoorbeeld zichtbaar maken hoe de functies in de branche gaan veranderen en welke kennistransitie hiervoor nodig is.
Maar er is meer nodig. Want de ontwikkelingen zetten in rap tempo door. Hoe zorgen we ervoor dat we als branche continu blijven inspelen op alle trends en ontwikkelingen? Dat iedere vakman kan bieden wat de markt vraagt, vereist continu investeren in vakmanschap. Als branche moeten we het lef hebben om een ‘leven lang leren’ tot prioriteit te benoemen. Dat begint bij de beroepsopleiding. We hebben als branche de goede gewoonte om intensief samen te werken met het MBO. Méér dan ooit is het belangrijk om daarin te blijven vernieuwen. Een goed voorbeeld is het initiatief in Gelderland/Overijssel met de docentenpool. Daar worden vakmensen uit het bedrijfsleven een deel van hun werkweek in het onderwijs ingezet. Zo bieden we niet alleen een oplossing voor het docententekort, maar zorgen we er ook voor dat moderne vakkennis bij het onderwijs terechtkomt.
Ik hoor veel signalen dat bedrijven dringend op zoek zijn naar vakmensen. Daarom wil ik oproepen om samen aan de slag te gaan met nieuw vakmanschap in een verduurzamende samenleving die ons vele kansen biedt.

Geef een reactie