Draadloos meten en regelen

IoT, CLOUDS, APPS

Het meten en regelen van (een stukje) binnenklimaat wordt steeds toegankelijker en geavanceerder. Data kan razendsnel worden gedeeld, geëxporteerd en opgeslagen dankzij allerlei intelligente software- en internet­ontwikkelingen. Ook op de VSK zullen hiervan talrijke voorbeelden te zien zijn. Een voorproefje.

Binnenklimaat online

ATAL (standnr. 10.C009) introduceert een webportal voor het online monitoren van het binnenklimaat. Deze introductie gaat gepaard met de presentatie van een nieuwe lijn draadloze sensoren. Met behulp van Internet of Things (IoT) technologie kunnen deze vanaf iedere locatie in Nederland draadloos meetdata verzenden naar een centrale webportal. De batterij gevoede sensoren zijn zonder complexe instellingen te activeren. Vervolgens is de real-time data direct in een gebruiksvriendelijke, overzichtelijke online omgeving uit te lezen. Deze meetdata worden direct in een cloud portal opgeslagen. De online portal biedt uitgebreide grafische presentaties en rapportages, waaronder alarmen per e-mail of SMS naar een onbeperkt aantal gebruikers, en de mogelijkheid om het portal als OEM-oplossing in te zetten voor eigen klanten. Daarnaast is een koppeling te maken met eigen applicaties.


Regelen in de Cloud

Ook Belimo (standnr. 11.D030) komt met een IoT-apparaat, Energy Valve: een drukonafhankelijke regelkogelkraan die met de Belimo Cloud kan worden verbonden. Het gaat om een 100% afsluitende 2-weg-regelkogelkraan, waarvan de intelligente technologie snel en veilig ontwerpen en eenvoudige inbedrijfstelling mogelijk maakt. De automatische, permanente hydraulische inregeling zorgt voor een energiezuinig functioneren. Integratie van de Energy Valve in de Belimo Cloud maakt het energiegebruik van de koel- en verwarmingsinstallaties altijd webbased inzichtelijk voor de gebruikers. Een exclusieve functie van deze kogelkraan is de glycol-bewaking. Een ingebouwde temperatuursensor houdt het percentage glycol in het HVAC-systeem in de gaten.

Draadloos ‘meetplatform’

TSI Inc., fabrikant van HVAC-meetinstrumentatie, introduceert het platform AirPro. Het betreft draadloze meetoplossingen voor het meten van luchtsnelheid en druk in combinatie met smartphone en App. De eerste instrumenten uit deze serie zijn de luchtsnelheidsopnemer AP500 en verschildrukopnemer AP800. Deze werken samen met de AirPro Mobile App, die in de uitvoeringen Basis, Advance en Professional beschikbaar zijn met verschillende mogelijkheden voor documentatie, meetcalculatie en datalogging. Meetdata, foto’s en commentaar kunnen worden gedeeld en geëxporteerd naar rapporten. De instrumenten worden hier door Catec (standnr. 10.C051) op de markt gebracht. 