‘Brandgevaar­lijke’ ketels

HET CHRONOLOGISCHE VERHAAL

Ophef deze maand over de volgens RTL Nieuws ‘brandgevaarlijke’ Topline ketels van Nefit. Dit soort publiciteit is de nachtmerrie van iedere fabrikant. Onafhankelijk onderzoek moet nu uitwijzen hoe de vork precies in de steel zit.

De ellende begon in 2009 toen Nefit de markt moest informeren over het vervangen van de originele brander in 88.000 Topline ketels. Het betrof de Nefit TopLine, TopLine Compact en Nefit TopLine AquaPower (Plus), uit de jaren 2006-2009. Niet alle branders kunnen, na eenmaal te zijn geopend, weer worden afgesloten. Onderdelen zouden hierdoor kunnen gaan smelten of er zou brand kunnen uitbreken.

Kosteloos vervangen

Begin vorig jaar bleek echter nog maar een derde van de branders te zijn vervangen. De Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) drong aan op vergaande actie bij Nefit om de overige ketels te laten upgraden. De fabrikant heeft vervolgens 11.000 installateurs aangeschreven om bij een eerstvolgende servicebeurt de brander kosteloos te vervangen. Wil de klant een directe vervanging dan zou Nefit (met terugwerkende kracht) 25 euro extra voor de vervangingswerkzaamheden vergoeden (tot 1 augustus 2017).

Tekort aan branders

Dan volgt er een run op de branders en ontstaat hier een tekort aan. Nefit besluit daarop ook branders bestemd voor haar nieuwe ketels in te zetten. Het gevolg: voorlopig géén nieuwe TopLine-toestellen van 25/30 en 45 kW. Bovendien verlengt Nefit de periode waarin de installateur recht heeft op de tijdelijke extra vergoeding tot en met 31 oktober 2017. AIs er geen brander beschikbaar is en de klant wil toch direct een oplossing, dan kan de installateur hem een alternatief aanbieden. Afhankelijk van het type en de leeftijd van het oude toestel geldt dan een inruilkorting van ca. € 500,- tot € 650,- excl. BTW op een nieuw Nefit-toestel naar keuze.

Experts waarschuwen

Het blijft vervolgens redelijk rustig totdat RTL Nieuws op 9 januari jl. naar buiten komt met het nieuws dat ‘honderdduizenden mensen in Nederland een brandgevaarlijke cv-ketel in huis hebben’. De zender haalt een aantal experts aan die hiervoor waarschuwen. In de uitzending wordt verder gemeld dat de lopende actie van Nefit waarbij de brander wordt vervangen, niet afdoende is. Ook zou een lekkende warmtewisselaar volgens dat onderzoek kunnen leiden tot brand of lekkage van koolmonoxide buiten het toestel. Bovendien wordt gesteld dat Nefit informatie zou hebben verzwegen voor de NVWA.

‘Aantijgingen zijn onjuist’

Nefit laat vrijwel onmiddellijk weten dat deze aantijgingen onjuist zijn. Een kapotte warmtewisselaar veroorzaakt geen verhoogd risico op brand of lekkage van CO buiten het toestel. Door de constructie van cv-ketels blijft een eventuele lekkage van CO binnen het toestel. De ventilator zorgt voor onderdruk waardoor deze gassen alsnog worden afgevoerd via het afvoerkanaal. Wel geeft de fabrikant aan bekend te zijn met het feit dat de warmtewisselaar van de TopLine 2006-2009 vaker kapot gaat dan mag worden verwacht. ‘Dit kan leiden tot smeltschade aan het toestel, maar er is geen verhoogd risico voor de brandveiligheid.’ Er zijn bij Nefit in totaal 63 gevallen bekend van smeltschade binnen het toestel, waarbij de schade in 8 gevallen ook aan de buitenkant zichtbaar was.

Nieuwe verklaringen

Inmiddels verklaren nieuwe veiligheidsdeskundigen tegenover RTL Nieuws dat de TopLine-ketels van Nefit niet veilig zijn en moeten worden vervangen. Zo zegt Emeritus-hoogleraar Veiligheid Ben Ale zegt tegen de zender “dat een cv-ketel met een lekke warmtewisselaar grote hoeveelheden giftig koolmonoxide produceert. De ketel is nooit helemaal luchtdicht en in bepaalde omstandigheden kan die koolmonoxide de woning instromen.”

‘Geen twijfel over veiligheid’

Nefit laat dan nogmaals in een verklaring weten dat de veiligheid van de TopLine niet in het geding is. ‘Als de brander is vervangen en het toestel periodiek (minimaal één keer per twee jaar) wordt onderhouden is het niet nodig dat mensen zich zorgen maken over het toestel.’ Om toch eventuele twijfel weg te nemen, heeft de fabrikant inmiddels nieuw onafhankelijk onderzoek gestart’. Wordt vervolgd dus 