Topstaaltje renovatie

VAN STADHUIS TOT APPARTEMENTENCOMPLEX

RIHO Climate Systems is een trouwe exposant op ‘Hardenberg’. Ook dit jaar staat de fabrikant van klimaatoplossingen weer op de beurs. Aan IZ vertelt dga Jurgen Riethorst waarom het van belang is om aanwezig te zijn en over een fraai project dat hij onlangs mocht voltooien.

Zijn vader richtte het bedrijf op. Hij is inmiddels teruggetreden en alleen nog hobbymatig bij RIHO Climate Systems betrokken, vertelt zoon Jurgen Riethorst. De 35-jarige is sinds 2006 de eigenaar van het bedrijf. RIHO Climate Systems levert diverse klimaatsystemen en -producten aan installateurs. Van klimaatdaken en vloerverwarmingssystemen tot verdelers en leidingen.

Populaire oplossingen

“Vooral de vraag naar vloerverwarmingsoplossingen is enorm toegenomen”, vertelt Riethorst. De verkoop van meet- en regeltechnische systemen daarentegen is wat teruggelopen. De dga van RIHO Climate Systems weet wel waarom: “Tijdens de crisis had de installateur alle tijd voor zijn klant en probeerde hij zoveel mogelijk producten te verkopen om zo extra omzet binnen te halen. Maar toen de economie weer in een opwaartse spiraal terecht kwam, raakten de installateurs bedolven onder het werk. De vakman heeft nauwelijks tijd en is daardoor minder snel geneigd om nog eens die extra oplossing aan de man te gaan brengen.”

Marktsegmenten

RIHO Climate Systems haalt nu vooral opdrachten binnen in de woningbouw, zowel in de nieuwbouw als renovatiesector. “De utiliteit blijft wat achter, er worden weinig kantoren bijgebouwd. Een positieve uitzondering zijn de bedrijfshallen, daar stromen nog wel orders voor binnen.”

Belang ‘Hardenberg’

De klimaatexpert is geworteld in het oosten van het land, in het Gelderse Vorden om precies te zijn. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat RIHO Climate Systems een trouwe exposant is op de Installatievakbeurs in Hardenberg. “Hardenberg is één van de weinige beurzen waar we nog staan. We zijn nu bezig om ons bedrijfspand uit te breiden, zodat we meer ruimte hebben om zelf klanten te ontvangen. Waarom we dan nog wel naar Hardenberg gaan? Het is de best lopende regionale beurs van Nederland en ik tref daar precies mijn doelgroep. Nee, Hardenberg is niet direct een beurs voor noviteiten, eerder een relatiebeurs, waar je oude contacten aanhaalt en hopelijk ook nieuwe opdoet.”

Project Ootmarsum

Waarschijnlijk zal tijdens de gesprekken ook het woord ‘Ootmarsum’ nog wel eens vallen. RIHO Climate Systems leverde recentelijk haar bijdrage aan de herbestemming van het voormalige stadhuis. Het gaat om een pand met een gedeeltelijke monumentenstatus dat kort na 1778 werd opgetrokken. Vincent Projects heeft het pand in 2010 geheel gerenoveerd met behoud van originele details, waaronder de inrichting van de burgemeesterskamer en de raadzaal. Op de begane grond zijn al enige tijd een kunstgalerie en een ijssalon gevestigd. Op de eerste- en tweede verdieping staan sinds kort drie ruime appartementen in de verkoop. Tijdens de ombouw werd RIHO Climate Systems ingeschakeld om het vloerverwarmingssysteem te leveren.

Constructie

Riethorst kijkt met genoegen terug op het project. “We zijn in januari van start gegaan, de oplevering vindt binnenkort plaats. Al met al gaat het om een bijzonder pand, honderden jaren oud, met een houten dak, bakstenen gevel en een betonnen vloer van recentere datum.” Uiteraard kon de klimaatexpert niet zomaar een vloerverwarmingssysteem aanleggen. Daar gingen eerst de nodige voorbereidingen aan vooraf.

Monumentenstatus

Riethorst: “We moesten rekening houden met drie factoren: de monumentenstatus, isolatiewaarde en het gewicht van het vloerverwarmingssysteem.” Met name de monumentenstatus had verregaande gevolgen voor het ontwerp en uitvoering. “Alles wat je aanbrengt, moet namelijk ook weer eenvoudig kunnen worden verwijderd.” Om een optimaal comfort te garanderen is het pand eerst na-geïsoleerd. Dat gebeurde met voorzetwanden van gips en een tussenlaag van minerale wol.

Opbouwhoogte

“Aangezien bij oude panden vaak het constructieve draagvermogen onbekend is en in dit geval de betonnen vloer niet mocht worden bewerkt, hebben we gekozen voor een lichte verwarmingsoplossing; ons Rihocell droogbouwvloerverwarmingssysteem. Het bestaat uit gipsplaten van 18 millimeter dik, waar leidingen in zijn geïntegreerd en is speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten. Normaliter komen de gipsplaten op houten vloeren te liggen waarbij extra isolatie aangebracht wordt tussen de draagbalken. Dat was nu niet mogelijk. De isolatielaag is komen te liggen op de betonnen vloer. Daardoor valt de opbouwhoogte dus iets hoger uit dan gewoonlijk. De toplaag bestaat uit hetzelfde gipsvezelmateriaal en is 10 millimeter dun. Hierop kunnen alle gewenste vloerbedekkingen worden aangebracht. Zowel de begane grond als eerste etage zijn voorzien van Rihocell-vloerverwarming. Het water wordt aangevoerd met een temperatuur van 45 graden en heeft een retourtemperatuur van 35 graden. Een cv-ketel levert de benodigde warmte voor de ruimteverwarming en productie van warmtapwater.

Samenwerking

Riethort kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking. “Vroeger hadden installateurs zelf alle disciplines in huis, tegenwoordig specialiseren ze zich eerder en besteden dan bepaalde werkzaamheden uit. Bijvoorbeeld aan ons. Dat proces wordt extra gestimuleerd door het grote tekort aan vakkrachten. Als iedereen dan aan het project werkt, van aannemer tot installateur en onderaannemer, moet je de logistieke processen goed op elkaar afstemmen. Dat vereist de nodige coördinatie, zeker omdat we veel ruimte nodig hebben om ons vloerverwarmingssysteem aan te leggen. Gelukkig hebben we tijdig om de tafel gezeten en alle werkzaamheden in de juiste volgorde kunnen plannen. Kortom, wij zijn meer dan tevreden!” 

Droogbouwsysteem

Rihocell droogbouwsystemen worden prefab vervaardigd en zijn te verwerken in vloeren, wanden en plafonds. Twee monteurs kunnen circa 40 m2 per dag aan. De droogbouwsystemen bestaan uit gipsvezelplaten van 18 mm waarin een aluminium kernleiding is gemonteerd. De Rihocell verwarmings-/koelmodules zijn geschikt voor renovatie- en houtskelet-bouwprojecten. Door het directe contact tussen de moduleleidingen (AKB-leidingen, op 75 mm/100 mm van elkaar) en de vezelplaten wordt een snelle verwarming/-koeling en een efficiënte warmteopbrengst gegarandeerd. Het systeem is eenvoudig in elk object te integreren: als hoofdverwarming in vloeren en wanden, als koelplafond onder platte daken en dakbeschotten, als wandverwarming/-koeling waar onvoldoende verwarming- of koelvermogen aanwezig is of ter vervanging van vloerverwarming. De Rihocell droogbouwsystemen zijn zodanig samengesteld, dat ze geluiddempend werken en een positieve invloed hebben op de akoestiek. En mocht het pand ooit te maken krijgen met een brand, dan hebben de gipsplaten een vertragend effect.