Doorstromen of opslaan?

rinnai-transparant
Rinnai

Doorstroomtoestellen

Volgens warmtapwaterspecialist B3heating groeit de toepassing van doorstroomtoestellen enorm. Recent heeft het bedrijf nog een groot project uitgevoerd: tien in cascade geplaatste Rinnai condenserende doorstroomtoestellen bij een voedingsmiddelenbedrijf voor het reinigen van mengtanks. De opstelling levert continu 100 liter water per minuut van 85°C. De installatie met een opgesteld vermogen van in totaal 560 kW, moduleert terug tot 2,3 kW. Een cascade RGA maakt de installatie compleet.
De condenserende doorstroomtoestellen van Rinnai, door B3heating op de markt gebracht, hebben een nominaal vermogen van 46 en 56 kW. Het zijn compacte en lichte toestellen die zowel voor woningen als de voedingsmiddelenindustrie geschikt zijn. Type HDC1500i levert continu 26,7 liter/min bij delta T 30°C (14,6 liter/min bij delta T 55°C). Het toestel komt in aanmerking voor EIA onder code 210108.
De toestellen worden solo of in cascade toegepast, eventueel gecombineerd met voorraadvaten. Voorraad is nodig indien de maximum moment volumestroom de capaciteit van de opstelling overstijgt. Bij een constante volumestroom kan op alleen vermogen worden gedimensioneerd. De toestellen kunnen ook worden toegepast als naverwarmer bij een zonthermische opstelling •

zonneboilerWarm water via de zon

Uiteraard is er ook nog de zonneboiler, die laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. De zon warmt een zonnecollector op het dak op. De hierin opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater dat zich in een voorraadvat bevindt. Dat water kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt om te douchen. Met een zonneboiler kunnen de energiekosten voor warm water aanzienlijk lager uitvallen. In de periodes dat de zon niet of nauwelijks schijnt is er echter altijd nog naverwarming nodig om te kunnen beschikken over voldoende warm water.

Geef een reactie