Doorstromen of opslaan?

clage
Clage doorstromer

Een doorstroomtoestel is lekker compact en levert direct warm water. Geen energieverlies dus door lange voorverwarmtijden. Dit is een belangrijk criterium geworden, nu het terugdringen van energiegebruik zo in de belangstelling is komen te staan. De toepassing van doorstroomtoestellen lijkt dan ook te groeien. Maar wat nou als er veel vraag is naar warm water. Toch maar kiezen voor een voorraad- of opslagtoestel? Daarvan zijn tegenwoordig ook plug & play- en goed geïsoleerde modellen op de markt. Of toch maar liever doorstroomtoestellen plaatsen in een cascadeopstelling?

Er zijn eigenlijk twee categorieën warmwatersystemen: doorstroomsystemen (geisers) en voorraad- of opslagsystemen, zoals de welbekende boiler. Bij een doorstroomsysteem wordt het water verwarmd op het moment dat de kraan open gaat. De voorraad- of opslagtoestellen houden het water constant op een bepaalde temperatuur. Doorstroomtoestellen kunnen werken op aardgas, elektriciteit of stookolie. Voorraadsystemen werken op elektriciteit of worden gekoppeld aan de cv-ketel. Deze toestellen worden uiteraard geïsoleerd, om afkoeling van het water te voorkomen.
De keuze van het toestel hangt onder andere af van het (gewenste) waterverbruik, de beschikbare opstelruimte en afstand tot het tappunt maar, steeds meer ook, het energiegebruik. We lichten er een aantal door.

Elektrische geisers

Elektrische geisers, zoals die van Clage, verwarmen alleen het doorstromend water dat werkelijk nodig is. Lang voorverwarmen en hinderlijk energieverlies zijn daarmee verleden tijd, zo betoogt de importeur. Er is voor iedere toepassing een apparaat dat precies op de behoefte is afgestemd. Voor de wastafel heeft deze fabrikant een kleine doorstromer (220V; 3,5 kW) in haar programma die een kleine 2 liter warm water maakt van 40°C. Voor de keuken en/of douche is er een compacte doorstromer (400V; 11 of 13,5 kW) die 5,5 l/min warm water maakt van 40°C of 4 l/min van 50°C. Deze apparaten worden tevens als naverwarmer gebruikt voor zowel warmtepomp als zonnecollectorsystemen.
“Toepassing van een elektrische geiser levert, afhankelijk van het type en gebruik, minimaal 40% energiebesparing op in vergelijking tot bijvoorbeeld een boiler”, aldus De Boer. “Bij een decentrale warmwatervoorziening – ieder tappunt een eigen elektrische geiser –, levert een elektrische geiser direct warm water, waardoor warmteverlies door lange leidingen wordt vermeden. Daarnaast wordt het toestel alleen ingeschakeld als er warm water wordt gevraagd.”
In één van de volgende vier situaties is een elektrische geiser een optie: er wordt direct warm water gevraagd, er is geen rookgasafvoer beschikbaar, er wordt af en toe warm tapwater gevraagd of in geval van bij- of na-verwarming in combinatie met bijvoorbeeld een zonneboiler.

fortes
Vitens Eco-oplaadboiler

Plug & play oplaadboiler

De AquaHeat Vites ECO oplaadboiler is een concept dat eenvoud en kwaliteit combineert, aldus leverancier Fortes Import. Deze plug & play oplaadboiler kan in principe toegepast worden op elke warmtebron en is vooral geschikt voor locaties waar op ieder moment van de dag veel warm water geleverd dient te worden. Te denken valt aan woongebouwen, hotels, wellnesscentra, zorginstellingen, bestaande sportaccommodaties en scholen.
Voor nieuwe warmwaterinstallaties in sportaccommodaties en scholen is het AquaHeat Pacific FWC warmwatersysteem ontwikkeld. Hiermee kunnen volgens de leverancier energiebesparingen behaald worden tot 50% ten opzichte van een conventioneel warmwatersysteem. Het systeem is uitsluitend inbedrijf wanneer op gezette tijden warmwater benodigd is.
Beide concepten zijn voorzien van een dubbelwandige platenwarmtewisselaar met Kiwa-keur, geheel vervaardigd van RVS en voorzien van een elektronische regelaar met digitaal display. De platenwarmtewisselaar en regelcomponenten zijn geïsoleerd in een EPP-isolatiekap om warmteverliezen laag te houden.

watermaster-inoxcon
Watermaster

Tank-in tank principe

Inoxcon importeert directe en indirecte warmwaterboilers, elektrische boilers, cv-ketels, elektrische cv-ketels platenwarmtewisselaars en buffervaten van de Belgische fabrikant ACV. Een noviteit in dit programma is de WaterMaster. Het betreft een volledig gesloten condenserende HR-boiler, uitgevoerd in roestvaststaal volgens het tank-in tank principe. Het opwekkingsrendement voor de EPC-berekening is 98.5%, waarmee deze boiler in aanmerking komt voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Het toestel is met name geschikt voor sportaccommodaties, campings, grootkeukens, hotels en collectieve installaties.
Er zijn vijf modellen met een inhoud van 200 tot en met 315 liter en nominaal vermogen van 25 tot en met 115 kW. De boiler is volledig geïsoleerd met hoogwaardig polyurethaanschuim, afgewerkt met een gelakte stalen mantel. Alle modellen zijn standaard uitgevoerd met een geïntegreerd bedienings- en regelpaneel met thermometer en manometer, inclusief een storingsdiagnosesysteem. De modulerende premix brander is geschikt is voor zowel aardgas als propaan. De boiler kan, optioneel, worden aangesloten op een gebouwenbeheersysteem en wordt standaard geleverd met laadpomp, veiligheidsklep cv-circuit (overstort) en automatische ontluchter.

rinnai-transparant
Rinnai

Doorstroomtoestellen

Volgens warmtapwaterspecialist B3heating groeit de toepassing van doorstroomtoestellen enorm. Recent heeft het bedrijf nog een groot project uitgevoerd: tien in cascade geplaatste Rinnai condenserende doorstroomtoestellen bij een voedingsmiddelenbedrijf voor het reinigen van mengtanks. De opstelling levert continu 100 liter water per minuut van 85°C. De installatie met een opgesteld vermogen van in totaal 560 kW, moduleert terug tot 2,3 kW. Een cascade RGA maakt de installatie compleet.
De condenserende doorstroomtoestellen van Rinnai, door B3heating op de markt gebracht, hebben een nominaal vermogen van 46 en 56 kW. Het zijn compacte en lichte toestellen die zowel voor woningen als de voedingsmiddelenindustrie geschikt zijn. Type HDC1500i levert continu 26,7 liter/min bij delta T 30°C (14,6 liter/min bij delta T 55°C). Het toestel komt in aanmerking voor EIA onder code 210108.
De toestellen worden solo of in cascade toegepast, eventueel gecombineerd met voorraadvaten. Voorraad is nodig indien de maximum moment volumestroom de capaciteit van de opstelling overstijgt. Bij een constante volumestroom kan op alleen vermogen worden gedimensioneerd. De toestellen kunnen ook worden toegepast als naverwarmer bij een zonthermische opstelling •

zonneboilerWarm water via de zon

Uiteraard is er ook nog de zonneboiler, die laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. De zon warmt een zonnecollector op het dak op. De hierin opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater dat zich in een voorraadvat bevindt. Dat water kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt om te douchen. Met een zonneboiler kunnen de energiekosten voor warm water aanzienlijk lager uitvallen. In de periodes dat de zon niet of nauwelijks schijnt is er echter altijd nog naverwarming nodig om te kunnen beschikken over voldoende warm water.

Geef een reactie