De Energie Service Specialist verstaat zijn vak

OKCV-logoOK CV is het label voor veilig en zuinig stoken. Alleen bedrijven die voldoen aan strenge eisen en werken met Energie Service Specialisten, mogen onder dit label cv-ketels inspecteren en onderhouden. De Energie Service Specialist is de monteur die het ketelonderhoud bij de consument thuis uitvoert. Marieke Boele, bureaumanager OK CV bij Uneto-VNI, legt uit waarom dit kwaliteitskeurmerk belangrijk is. Voor consument én installateur.

Medio november 2015 verscheen het rapport ‘Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar’, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “Een conclusie waar we nogal van geschrokken zijn, is dat de woningeigenaar er kennelijk niet van op aan kan dat een installateur met een kwaliteitslabel ook vakwerk levert”, zegt Boele. “De raad wijst erop dat als een installatiebedrijf het predicaat ‘erkend’ voert, dit nog niet wil zeggen dat de een monteur van dat bedrijf vakbekwaam is. Sterker: formeel hoeft hij niet eens verstand te hebben van cv-ketels. Hij kan gebruik maken van de erkenning van het bedrijf waarvoor hij werkt. De raad heeft gesteld dat er een wettelijk verplichte uniforme erkenningsregeling moet komen. Daar kunnen we ons als brancheorganisatie helemaal in vinden. Uneto-VNI werkt aan een zwaardere erkenningsregeling en wil deze op termijn als lidmaatschapseis gaan stellen.”

Meer informatie

Het OK CV-kwaliteitslabel heeft een eigen website: www.ok-cv.nl. De site richt zich op de consument, maar er is ook een deel voor installateurs. Hier vindt u vakgerichte informatie over wat het OK CV-keurmerk inhoudt, hoe het onderhoudsproces volgens OK CV verloopt en welke eisen er aan de (aankomende) Energie Service Specialist worden gesteld. Ook kunt u via de site een licentie aanvragen voor uw bedrijf, en Energie Service Specialisten in uw bedrijf aanmelden.

Enorme aantallen

“Ook al lijkt al lijkt het misschien niet zo, maar OK CV bestaat al een tijdje”, vervolgt Boele, “Vorig najaar zijn we echt gaan draaien. Er hangen alleen al zo’n 6 miljoen cv-ketels in ons land. En de vervangingsmarkt is nog altijd groot. Juist omdat het om enorme aantallen toestellen gaat en we willen dat deze toestellen veilig en energiezuinig stoken, hebben Uneto-VNI, de Vereniging van Nederlandse cv-ketelfabrikanten VFK en het ministerie van Binnenlandse Zaken een kwaliteitslabel voor cv-ketelonderhoud in de markt gezet. Bedrijven die beschikken over het kwaliteitslabel OK CV stellen vakbekwaamheidseisen aan hun monteurs , de zogenoemde Energie Service Specialisten. In het kader van de Europese EPBD-richtlijn geven OK CV-bedrijven bovendien een energiebesparingsadvies. Een punt dat binnen OK CV nadrukkelijk een rol gaat spelen, is de registratie van cv-ketels. Welke ketel hangt waar en hoe oud is de ketel? We moeten zuiniger en veiliger gaan stoken. Maar dan heb je data nodig over de locatie van de ketel, de leeftijd en de staat van het onderhoud. Die komen beschikbaar dankzij een landelijke database.”

OK-CV-inspectie-en-onderhoudDe totale installatie

“We hebben het keurmerk natuurlijk niet zomaar in het leven geroepen. Voorop staat het belang van de bewoner, de gebruiker. Je moet veilig en gezond kunnen leven in je eigen woning. In ons geval houdt dit in dat de ketel optimaal en dus ook veilig functioneert. En optimaal functioneren kan ook betekenen dat de woonlasten omlaag gaan omdat het cv-systeem beter is ingeregeld en dus minder energie gebruikt. Dat is goed voor de portemonnee van de consument, maar het is ook goed voor het milieu.”
De installateur of monteur kan met het OK CV-label laten zien dat hij vakwerk levert. “Daar mag zo’n gecertificeerde vakman best trots op zijn”, benadrukt Boele. “Mooi is bovendien dat de tips en adviezen die de servicemonteur geeft om energiezuiniger te stoken, tot meerwerk kunnen leiden. De ketel is weliswaar het hart van de installatie, maar omdat – zo benadrukt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid – het essentieel is het hele systeem te optimaliseren, kijk je naar álle componenten die van invloed zijn op het functioneren van de totale verwarmingsinstallatie. Dus ook wanneer dat niet binnen het reguliere onderhoud valt. Vanuit Stichting OVI (beheerder van het label, red.) ondersteunen we die benadering, onder meer door consumenten te wijzen op de meerwaarde van een OK CV-installateur.”

Beoordelingsrapport

Onderhoud van gastoestellen door een OK CV-bedrijf wordt door de Energie Service Specialist afgerond met een beoordelingsrapport voor de klant. Hierin leest de klant wat de technische staat is van zijn cv-installatie en of de installatie voldoet aan de eisen van OK CV. Als dat laatste niet geval is, geeft het rapport aan wat de reden daarvan is en wat er dient te gebeuren om de installatie in orde te maken. Ook staan er in het rapport adviezen om veiliger, energiezuiniger en slimmer te stoken.
Het beoordelingsrapport is een formulier, en zo opgezet dat het zowel voor de installateur als de klant toegankelijk en inzichtelijk is. Als extra staan op het formulier nummers die betrekking hebben op veilig stoken, zuiniger stoken en slim besparen. Uitleg over wat de nummers betekenen, staat in een folder die de servicemonteur samen met het rapport kan overhandigen aan de klant. Dan kan de klant nog eens rustig nalezen wat de installateur precies bedoelt. Tot slot wordt het registratienummer ingevoerd van de Energie Service Specialist.

Wat vindt u?

Het is belangrijk dat alleen goed opgeleide vakmensen aan een cv-installatie werken. OK CV lijkt een prima initiatief om beunhazen de pas af te snijden. Wat vindt u van dit keurmerk? Heeft u er al ervaring mee? Bent u enthousiast of vindt u het niet nodig of zelfs overbodig? Laat het ons weten via @installatienet, redactie@merlijnplus.nl, of via ons facebookaccount.

Steekproeven

De kwaliteit van het OK CV-keurmerk wordt gewaarborgd door kwaliteitscontroles op basis van steekproeven. “Doel hiervan is om de betrouwbaarheid van het keurmerk OK CV te onderstrepen en actie te ondernemen waar dat nodig is”, verduidelijkt Boele. “Mocht er een fout zijn gemaakt, dan wordt er overleg gepleegd met de betreffende servicemonteur. De monteur moet de gemaakte fouten herstellen. Gebeurt dit niet, dan volgt een sanctie. In het uiterste geval wordt zijn licentie ingetrokken en is hij geen OK CV-installateur meer. Maar van de steekproeven die we tot nu toe hebben gehouden, worden we alleen maar blij. Het loopt prima, er wordt goed werk verricht!” •