Circulatiepomp zorgt voor hydronisch balanceren

Alpha3_Grundfos lanceert de circulatiepomp Alpha3 die – via een toebehoren, de Alpha Reader –snel verwarmingssystemen met radiatoren en/of vloerverwarming hydronisch balanceert. De ‘reader’ gebruikt een lichtsensor voor het uitlezen van data vanuit de pomp. Deze data kan vervolgens worden uitgelezen op een smartphone of tablet met de Grundfos GO Balance app. Door de 4 stappen van de app te volgen, balanceert de installateur het verwarmingssysteem van een kleinere woning in minder dan een uur. Met een goed uitgebalanceerd verwarmingssysteem is een reductie van 7% tot 20% op de stookkosten te behalen, zegt Michael Skjoldemose, Hoofd Product Ontwikkeling bij Grundfos.

“Onze oplossing verzamelt de complexe gegevens van het systeem en voert de berekeningen automatisch uit in de app. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van bestaande methodes voor het balanceren. Het bespaart een aanzienlijk hoeveelheid tijd voor de installateur en dus geld voor de gebruiker, omdat het gehele proces inclusief berekeningen letterlijk in de palm van zijn hand wordt voltooid.”

Een goed gebalanceerd verwarmingssysteem biedt de gebruiker warmte comfort in iedere kamer zonder half koude radiatoren of delen van de vloerverwarming die niet of minder warmte afgeven. Ook voorkomt het hinderlijke bijgeluiden in leidingen en radiatoren. En door een optimale afstelling van het systeem werkt de ketel in het meest efficiënt werkgebied wat de levensduur positief beïnvloed.

Het Alpha3 systeem heeft verschillende functies om een probleemloze en betrouwbare werking te garanderen, aldus Grundfos. ‘De keramische lagers en as voorkomen dat magnetische deeltjes uit het water worden aangetrokken en verlengen de levensduur van de pomp. De gloednieuwe robuuste start-up procedure, waarbij blokkades letterlijk los worden geschud na een periode van inactiviteit, dragen sterk bij aan de levensduur. Voeg daarbij de droogloopbeveiliging toe, die de pomp uitschakelt als er geen water in het pomphuis aanwezig is, en je hebt een uiterst betrouwbaar circulatiepomp.’

Het nieuwe Alpha3 systeem heeft een energie-efficiëntie-index van 0,15. Dit is mogelijk doordat het systeem het gedrag van de gebruiker analyseert en automatisch het vermogen van de pomp naar beneden aanpast. De Alpha3 verbruikt 3 watt bij minimale belasting en kan tot 87% aan energie besparen in vergelijking met een reguliere standaardpomp, zo claimt de fabrikant.

De bijgewerkte Alpha-plug, de AutoAdapt functionaliteit en de gebruiksvriendelijke interface maken installeren en in bedrijfstelling eenvoudig. De optimale proportionele druk is snel gevonden door een druk op de knop middels de AutoAdapt functionaliteit.

“Door veel met lokale installateurs gesproken te hebben was duidelijk dat er een grote vraag is ontstaan naar intelligente pompen die ook in de meest extreme situaties probleemloos blijven draaien. Dit was dan ook het startpunt voor de ontwikkeling van nieuwe Alpha3: het aanbieden van de meest innovatieve, betrouwbare en duurzame circulatiepomp, met het extra voordeel om het warmte comfort te verhogen maar gelijktijdig een aanzienlijke besparing op de stookkosten te realiseren door middel van het snel en eenvoudig hydronisch balanceren”, vertelt Michael Skjoldemose.

Het nieuwe systeem is vanaf september beschikbaar bij de bekende groothandels. Product informatie (inclusief 2BA en BIM) en leermiddelen zijn te vinden op Grundfos.nl. Tijdens de september roadshow worden iedere dag demonstraties gegeven.