ekf-20161010-1314Wasco is al ruim 45 jaar als groothandel actief binnen de Nederlandse installatiebranche. Met ruim 30 vestigingen in Nederland en een uitgebreide webshop is een goed functionerend distributiecentrum cruciaal. Daarom werd in 2015 gestart met de plannen voor een tweede distributiecentrum in Apeldoorn, dat inmiddels met verschillende duurzame technieken is gerealiseerd.

Naast het bestaande distributiecentrum in Twello draagt het nieuwe centrum bij aan verdere optimalisatie van de logistieke processen en concepten. Tegelijk biedt het de groothandel de mogelijkheid om het assortiment verder uit te breiden. Klanten kunnen dus rekenen op beschikbaarheid van benodigde sanitaire producten én snelle levering. Hiermee past het technisch ontwerp ook in de lijn die Wasco al in 2014 inzette. Toen voorzag het bedrijf alle service-onderdelen van RFID-chips om het aantal verkeerde leveringen tot een minimum te beperken en eenvoudig inzicht te krijgen in de actuele voorraad in de servicebussen van de monteurs. Dankzij deze technologie kan de inhoud van iedere bestelbus, doos of krat uitgelezen worden, zonder deze uit te pakken.

Interne logistieke setup

Herold van den Belt, Algemeen Directeur van Wasco: “We zien de vraag vanuit de markt veranderen. Ruimere besteltijden en maatwerk in logistiek zijn bij ons aan de orde van de dag. Concreet gaat dat over gecombineerde leveringen voor zowel grootgoed als kleingoed op het gebied van sanitair, verwarming en onderdelen. Vanuit ons bestaande distributiecentrum konden we niet aan die vraag voldoen. Bij het ontwerpen van het nieuwe pand in Apeldoorn hebben we heel bewust rekening gehouden met deze eisen. Daarom hebben we de interne logistieke setup hierop aangepast.”

Breeam Excellent

Toen de keuze was gemaakt voor nieuwbouw, wilde Wasco dit op maatschappelijk verantwoorde wijze realiseren. Daarom is al in een vroeg stadium gekozen voor verschillende maatregelen die het milieu zo minimaal mogelijk belasten. Alleen al de locatie is hier een voorbeeld van. Roy Grob, Directeur IT en Logistiek bij Wasco: “We zijn van drie distributiecentra teruggegaan naar twee. Daarnaast zitten we nu op een ideale geografische positie voor alle transportbewegingen van leveranciers en klanten. Dit scheelt brandstofkosten en dus ook in de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat het zo min mogelijk energie gebruikt en ontwikkeld met duurzame materialen.” De zonnepanelen die nog op het dak van het distributiecentrum gemonteerd moeten worden, voorzien het pand van de benodigde energie.

18.000 vierkante meter

Het pand op industrieterrein ´De Ecofactorij´ in Apeldoorn behoort met 18.000 vierkante meter tot de grotere distributiecentra van Nederland. Wasco heeft bewust gekozen voor een groot vloeroppervlak zodat de inrichting ruim opgezet kan worden en toekomstbestendig is. Daarnaast biedt het pand ruimte aan 1.500 vierkante meter kantoorruimte. In totaal beslaat het gebouw zo’n 50 procent van de kavel. De rest wordt gebruikt voor de laadkuil en parkeerterreinen en beplanting. De omringende groene omgeving zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Duurzame installatietechniek

In het hele pand is gebruik gemaakt van duurzame installaties. Dit krijgt concreet vorm door, bijvoorbeeld slimme sensoren op de kranen en waterbesparende kranen op toiletten en de spoelinrichting. Zo krijgen water- en energiebesparing concreet vorm in het nieuwe distributiecentrum. Dankzij de slimme meter en diverse tussenmeters, monitort Wasco de pieken in het energiegebruik om hier ook adequaat op te kunnen acteren.
Zeker zo duurzaam is de efficiënte afvoer van het regenwater. Dit gebeurt via zogenaamde wadi’s, bufferings- en infiltratievoorzieningen die tijdelijk gevuld zijn met hemelwater. Dit water kan hier infiltreren in de bodem of vertraagd worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Een deel van het regenwater dat op het dak valt, wordt overigens intern opgeslagen voor het vullen van de veeg- schrobmachine.

Optimale temperatuur

Het distributiecentrum is zo op de kavel gepositioneerd dat de achterkant op het zuiden ligt. Deze kant van het gebouw is volledig dicht zodat de temperatuur niet onnodig stijgt op warme dagen. In combinatie met de hoge isolatiewaarde van het gebouw is het op warme dagen niet nodig om te koelen en blijft de temperatuur redelijk constant én optimaal tussen de 16 en 17 graden. De expeditiezones in het magazijn worden verwarmd met een warmtepomp. Deze pomp gebruikt wisselaars die water opwarmen met buitenlucht en elektriciteit. Het opgewarmde water verwarmt de zone vervolgens door middel van vloerverwarming. In de kantoren is een VRF-systeem toegepast dat zorgt voor de verwarming, koeling en ventilatie doormiddel van vloerverwarming en plafondventilatie. Om het energiegebruik en daarmee de uitstoot van CO2 verder te verminderen, maakt het VRF-systeem gebruik van de beschikbare restwarmte in het pand voor zowel de verwarming als koeling.

Seizoenswerk

De herfst en winter zijn het hoogseizoen voor Wasco. Zodra bewoners hun kachels weer aan willen zetten, komen ook de storingen naar boven. Daarom wilde de leverancier na de oplevering op 1 juli 2016 het nieuwe distributiecentrum zo snel mogelijk betrekken. Dankzij slimme afspraken tussen Wasco, VDR Bouwgroep en de installateur over zaken als stellingen, netwerken en belijning, was het logistieke deel van het distributiecentrum al vanaf 11 juli 2016 volledig operationeel.

Recycling tijdens de bouw

Het verminderen van de CO2-uitstoot stond al tijdens de bouw hoog in het vaandel. VDR Bouwgroep uit Deventer ging zeer nauwkeurig om met het scheiden van de afvalstromen. Bennie List, projectleider bij VDR: “Op de bouwplaats hadden we onze afvalstromen goed georganiseerd. In het afvalmanagementplan dat we vooraf maakten was het onze ambitie om minimaal 80% van het afval recyclebaar af te voeren. Daarvoor hadden we aparte containers voor metaal, papier, plastics, hout en beton. Voor het afval dat niet gescheiden of gerecycled kon worden hadden we een aparte container voor bouw- en sloopafval. Onze eigen monitoring en de externe periodieke controles bevestigden onze recycle-ambitie.” In het pand zijn perscontainers opgesteld voor de recycling van papier en karton.

ekf-20161010-1283Vleermuiskelder

Naast het pand is een vleermuiskelder gebouwd. Hier vinden de vleermuizen die van origine de locatie bewoonden een veilige thuishaven. Dit staat symbool voor het natuurlijke karakter van het ontwerp. Daarnaast is het pand onopvallend in de omgeving geplaatst, maakt het geen gebruik van verlichte logo’s en zijn stalen hekken en buitenverlichting zo veel mogelijk geminimaliseerd.

Optimale samenwerking

Zowel Wasco als de leveranciers zijn zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat. De combinatie van alle toegepaste technieken maakt het pand tot één van de duurzaamste projecten die VDR Bouwgroep ontwikkelde. De goede samenwerking zorgde voor een harmonieuze uitvoering. Zo is een duurzaam gebouw volledig volgens contract en planning opgeleverd •