18.000 vierkante meter

Het pand op industrieterrein ´De Ecofactorij´ in Apeldoorn behoort met 18.000 vierkante meter tot de grotere distributiecentra van Nederland. Wasco heeft bewust gekozen voor een groot vloeroppervlak zodat de inrichting ruim opgezet kan worden en toekomstbestendig is. Daarnaast biedt het pand ruimte aan 1.500 vierkante meter kantoorruimte. In totaal beslaat het gebouw zo’n 50 procent van de kavel. De rest wordt gebruikt voor de laadkuil en parkeerterreinen en beplanting. De omringende groene omgeving zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Duurzame installatietechniek

In het hele pand is gebruik gemaakt van duurzame installaties. Dit krijgt concreet vorm door, bijvoorbeeld slimme sensoren op de kranen en waterbesparende kranen op toiletten en de spoelinrichting. Zo krijgen water- en energiebesparing concreet vorm in het nieuwe distributiecentrum. Dankzij de slimme meter en diverse tussenmeters, monitort Wasco de pieken in het energiegebruik om hier ook adequaat op te kunnen acteren.
Zeker zo duurzaam is de efficiënte afvoer van het regenwater. Dit gebeurt via zogenaamde wadi’s, bufferings- en infiltratievoorzieningen die tijdelijk gevuld zijn met hemelwater. Dit water kan hier infiltreren in de bodem of vertraagd worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Een deel van het regenwater dat op het dak valt, wordt overigens intern opgeslagen voor het vullen van de veeg- schrobmachine.

Optimale temperatuur

Het distributiecentrum is zo op de kavel gepositioneerd dat de achterkant op het zuiden ligt. Deze kant van het gebouw is volledig dicht zodat de temperatuur niet onnodig stijgt op warme dagen. In combinatie met de hoge isolatiewaarde van het gebouw is het op warme dagen niet nodig om te koelen en blijft de temperatuur redelijk constant én optimaal tussen de 16 en 17 graden. De expeditiezones in het magazijn worden verwarmd met een warmtepomp. Deze pomp gebruikt wisselaars die water opwarmen met buitenlucht en elektriciteit. Het opgewarmde water verwarmt de zone vervolgens door middel van vloerverwarming. In de kantoren is een VRF-systeem toegepast dat zorgt voor de verwarming, koeling en ventilatie doormiddel van vloerverwarming en plafondventilatie. Om het energiegebruik en daarmee de uitstoot van CO2 verder te verminderen, maakt het VRF-systeem gebruik van de beschikbare restwarmte in het pand voor zowel de verwarming als koeling.