Breeam Excellent predicaat voor nieuw distri­butiecentrum Wasco

ekf-20161010-1314Wasco is al ruim 45 jaar als groothandel actief binnen de Nederlandse installatiebranche. Met ruim 30 vestigingen in Nederland en een uitgebreide webshop is een goed functionerend distributiecentrum cruciaal. Daarom werd in 2015 gestart met de plannen voor een tweede distributiecentrum in Apeldoorn, dat inmiddels met verschillende duurzame technieken is gerealiseerd.

Naast het bestaande distributiecentrum in Twello draagt het nieuwe centrum bij aan verdere optimalisatie van de logistieke processen en concepten. Tegelijk biedt het de groothandel de mogelijkheid om het assortiment verder uit te breiden. Klanten kunnen dus rekenen op beschikbaarheid van benodigde sanitaire producten én snelle levering. Hiermee past het technisch ontwerp ook in de lijn die Wasco al in 2014 inzette. Toen voorzag het bedrijf alle service-onderdelen van RFID-chips om het aantal verkeerde leveringen tot een minimum te beperken en eenvoudig inzicht te krijgen in de actuele voorraad in de servicebussen van de monteurs. Dankzij deze technologie kan de inhoud van iedere bestelbus, doos of krat uitgelezen worden, zonder deze uit te pakken.

Interne logistieke setup

Herold van den Belt, Algemeen Directeur van Wasco: “We zien de vraag vanuit de markt veranderen. Ruimere besteltijden en maatwerk in logistiek zijn bij ons aan de orde van de dag. Concreet gaat dat over gecombineerde leveringen voor zowel grootgoed als kleingoed op het gebied van sanitair, verwarming en onderdelen. Vanuit ons bestaande distributiecentrum konden we niet aan die vraag voldoen. Bij het ontwerpen van het nieuwe pand in Apeldoorn hebben we heel bewust rekening gehouden met deze eisen. Daarom hebben we de interne logistieke setup hierop aangepast.”

Breeam Excellent

Toen de keuze was gemaakt voor nieuwbouw, wilde Wasco dit op maatschappelijk verantwoorde wijze realiseren. Daarom is al in een vroeg stadium gekozen voor verschillende maatregelen die het milieu zo minimaal mogelijk belasten. Alleen al de locatie is hier een voorbeeld van. Roy Grob, Directeur IT en Logistiek bij Wasco: “We zijn van drie distributiecentra teruggegaan naar twee. Daarnaast zitten we nu op een ideale geografische positie voor alle transportbewegingen van leveranciers en klanten. Dit scheelt brandstofkosten en dus ook in de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat het zo min mogelijk energie gebruikt en ontwikkeld met duurzame materialen.” De zonnepanelen die nog op het dak van het distributiecentrum gemonteerd moeten worden, voorzien het pand van de benodigde energie.

Geef een reactie