Blockchain

Ook installatiebedrijven ontkomen niet aan allerlei internet gerelateerde toepassingen. Ze krijgen steeds meer informatie en zien, voordat de klant het weet, dat een bepaalde techniek moet worden aangepast of vervangen. Actueel is momenteel een techniek met de naam Blockchain. Deze techniek stelt bedrijven in staat om contracten en betalingsverkeer te waarborgen en te koppelen aan de techniek die ze bij hun klanten installeren. Wat is Blockchain?

‘Blockchain, Cloud en Internet of Things (IoT) zijn verschillende technologieën die steeds meer met elkaar verweven raken. Deze technieken hebben elkaar nodig en gaan onze manier van zakendoen en dienstverlening behoorlijk veranderen.’ Op de InterConnect-Cloudconferentie in Las Vegas van eind maart 2017 was dit één van de belangrijkste uitspraken van de CEO van IBM, Ginni Rometty.

Het nieuwe goud

De vier grootste Cloud aanbieders (Amazon, Microsoft, IBM en Google) zijn het met elkaar eens: data is het nieuwe goud en Blockchain neemt hierbij een prominente plaats in. Volgens de IBM topvrouw krijgen bedrijven met deze technologie inzichten die ze een flinke voorsprong geven op hun concurrenten. Ze zullen zelfs in staat zijn problemen op te lossen, waarvan ze eerst niet wisten dat ze deze hadden. De verschillende Cloud platformen worden steeds meer verbonden en bundelen hun krachten. Blockchain wordt daarbij gebruikt om vertrouwde en gevalideerde acties, al dan niet in combinatie met financieel verkeer, vrij te geven.

Transacties tussen apparaten

Het klinkt misschien nog wat vaag, maar de praktijk is anders. De eerste serieuze toepassingen zijn al in de markt gesignaleerd. Een mooi voorbeeld is het Duitse bedrijf Slock.it dat een applicatie heeft ontwikkeld om apparaten te delen. De techniek is gebaseerd op een slot dat te openen is door een betaling via Blockchain (een smart contract). Gebruik je dit bij het verhuren van een kamer, dan zet je niet alleen het traditionele betalingsverkeer buitenspel, maar ook concepten als Airbnb worden overbodig of kunnen veel eenvoudiger worden opgezet. De techniek staat nog in de kinderschoenen. Maar kan uitgerold worden naar allerlei apparaten die we tegen vergoeding beschikbaar willen stellen aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan het ontgrendelen van vervoermiddelen of het gebruik van parkeerplaatsen en laadstations.

Het nieuwe internet

Volgens IBM is Blockchain het nieuwe internet. Het wereldwijde web maakt verspreiding van informatie mogelijk, terwijl Blockchain veilige transacties mogelijk maakt. De kern van Blockchain is te vinden in betalingsverkeer. De basisgedachte is om zonder tussenpersoon transacties te realiseren en, nog belangrijker, te valideren. Deze piepjonge technologie biedt gigantische mogelijkheden. Alle ICT-grootheden in de wereld spelen hierop in. Ook de ontwikkelaars van IoT-platformen zijn met Blockchain bezig.
Blockchain en de vaak in één adem genoemde Bitcoin bestaan zo’n kleine 10 jaar en zijn een antwoord op de wereldwijde financiële crisis. De Bitcoin is een volledig digitale munt, die alleen in computerland bestaat. Blockchain is de fundering van het Bitcoin betaalsysteem en is zo robuust dat deze, voor zover bekend, nog nooit is gehackt. De enige missers zijn te vinden in beveiligingslekken aan de randen naar ‘echte’ valuta.

Vertrouwen dankzij techniek

Blockchain technologie heeft grootse mogelijkheden die veel verder gaan dan betalingen. Elk eigendom kan digitaal vertegenwoordigd worden met een Blockchain. Klantgegevens kunnen langdurig en fraudebestendig worden bewaard. Contracten kunnen zonder tussenkomst van mensen worden afgehandeld. De IoT-devices doen de rest.
Het mooie van deze technologie is dat twee onbekenden, ondanks het ontbreken van een vertrouwensbasis, gewoon een-op-een transacties kunnen uitvoeren die volledig veilig en vertrouwelijk zijn. De vertrouwensfactor zit in de technologie die grotendeels is gebaseerd op zogenaamde hashwaarden en wiskundige encryptie. Een Blockchain wordt gemaakt door alle relevante informatie met een algoritme, gebaseerd op een hashcode, om te zetten in een blok. Bij een nieuwe toevoeging berekent het systeem een nieuwe hash van de toevoeging én de vorige hash. Dit gaat bij iedere toevoeging zo. Het resultaat is een ketting van blokken met hashfuncties, waarbij nieuwe informatie telkens gecombineerd wordt met de laatst berekende hash. De ketting van blokken (de Blockchain) wordt publiekelijk bewaard.

Fraudebestendig

Een nieuw blok toevoegen aan de Blockchain is een ingewikkeld en intensief proces. Dat is logisch, want dit is immers allesbepalend voor de fraudebestendigheid. Fouten zijn absoluut niet te tolereren, dit zou immers het hele systeem laten omvallen. Om de echtheid van een blok te controleren, wordt een proof of work gemaakt. De proof of work is intensief om te berekenen en is gebaseerd op controle van willekeurige waardes. De computerkracht van heel veel systemen wordt hiervoor ingezet. De computer die de juiste waarde ‘gokt’ wordt hierna razendsnel door alle andere systemen gecontroleerd op echtheid van het resultaat.

Nieuwe manier van zakendoen

Dit bijzonder ingewikkelde proces maakt fraude onmogelijk. Iets wat eenmaal in de Blockchain is opgenomen, kan niet achteraf gewist of aangepast worden. Dan valt namelijk de hele ketting uit elkaar. De Blockchain is dus een mechanisme waarmee informatie, in dit geval certificaten, gecontroleerd worden op authenticiteit. Heel veel technische mogelijkheden en nieuwe inzichten zullen hiermee ontstaan. De slimme contracten in een Blockchain netwerk zijn zonder twijfel de contracten van de toekomst. Dankzij de sterke automatisering zal de manier waarop we nu zaken doen compleet veranderen 

Auteur: Henk Hazeleger: Systeemarchitect, Technologie inspirator, R&D en Innovatie bij Leertouwer B.V. in Barneveld

Heel veel samenwerkende computers

De technologie van Blockchain bestaat uit een gedecentraliseerd database- en verificatiesysteem. De database is verspreid over knooppunten van een peer-to-peer- netwerk. Het rekenwerk dat nodig is voor validatie en samenstelling van de Blockchain wordt door heel veel samenwerkende computers gedaan. Deze computers bewaren allemaal de data (de Blockchain) en controleren ook de blokken en geldigheid daarvan. Door de samenwerking tussen de computers worden gegevens alleen verstrekt door de persoon die eigenaar is. Bovendien kunnen gegevens nooit meer dan één keer uitgegeven worden door die eigenaar. Actoren in een transactie communiceren altijd rechtstreeks met elkaar.