Alles in één

Energieneutraal wordt de standaard. Een woning mag in een jaar niet meer energie gebruiken dan er aan duurzame energie wordt opgewekt. Op de VSK zal menig exposant hieraan aandacht besteden en producten tonen die hieraan bijdragen. Steeds vaker gaat het om alles-in-een-systemen, prefab aangeleverd of naar keuze samen te stellen. Twee voorbeelden.

Duurzaam vanuit één kast

Op de stand van OSH (07.E056) zal speciale aandacht uitgaan naar de
ONE@home (zie grote foto). Dit is een geprefabriceerde behuizing waar de volledige technische installatie van een woning is ingebouwd. De kast is ontwikkeld voor Nul op de Meter-woningen.
In de ONE@home zitten een geothermische warmtepomp, tapwaterboiler, omvormer, verdelerset en balansventilatiesysteem. De energie die deze systeemonderdelen gebruiken wordt opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen. Door toepassing van een bodemwarmtepomp en energieterugwinning door het balansventilatiesysteem, garandeert OSH met de ONE@home een maximale energiebesparing en uiterst duurzame klimaatvoorziening. Bij gemiddeld gebruik (maximaal 21°C in de vertrekken en 180 liter water per dag) heeft de bewoner aan het eind van het jaar letterlijk een nul op de energiemeter.
Het systeem wordt volledig prefab in de werkplaats gefabriceerd. De prefab module hoeft na plaatsing in de woning alleen nog aangesloten te worden. De ONE@home is voorzien van de mogelijkheid om rendementen en opbrengsten op afstand uit te lezen en te controleren. De eindgebruiker kan die opbrengst en het energiegebruik bijhouden in een speciaal hiervoor ontwikkelde app.

Systeemoplossing naar keuze

Ook het WOLF Smarthome concept, dat deze fabrikant op de beurs presenteert (standnr. 7.C072), is een energieneutraal woonconcept. De systeemoplossingen van WOLF kunnen naar keuze afgestemd worden op iedere situatie.
Op de VSK wordt de BWL-1S split lucht/water-warmtepomp gepresenteerd, geschikt voor koelen en verwarmen. Aangesloten op het BSP-W meerlagenbuffervat kunnen nog hogere rendementen worden behaald, aldus de fabrikant.
De BSP-W is verbeterd met een nieuwe isolerende behuizing en het FWS-2-80 verswaterstation met een hogere opbrengst en tapwatercomfort. Het gepresenteerde systeem zal verder zijn voorzien van de hoog rendement TonSon zonnecollectoren. Met de nieuwe mengpompgroepen kan de temperatuur per zone worden geregeld. Het systeem kan worden gecompleteerd met de CWL-T-300 woonhuisventilatie-unit. De totale systeemoplossing kan via WOLF LinkHome bediend worden met de SmartSet App, het SmartSet portal of via de bedienmodule BM-2 