Alleskunner

VAN CASCO NAAR PARADIJS

Bram Tasdelen wist al op jonge leeftijd wat werken was. Met zijn  Turkse roots zat het ondernemen in het bloed. Tegenwoordig heeft hij een bloeiend klusbedrijf, waarmee hij allerhande projecten aanpakt. Ook op het gebied van installatietechniek. Zijn mooiste project aller tijden? “Dat was in Zoetermeer.”

“Ik ben een echte verwesterde Turk”, zegt Tasdelen lachend. Geworteld in twee werelden, met een exotische uitstraling maar een Haags accent, ging deze vakman al op jonge leeftijd aan de slag. “Dat was gewoon bij ons. Leren om je eigen centjes te verdienen. Ik hielp in de bouw, dat vond ik leuk, maar uiteindelijk besloot ik toch om kok te worden.”

Klussen
Toch ging het al snel knagen. Tasdelen besloot om de KOB aannemersopleiding te volgen. “Ik heb nu eenmaal graag zelf de touwtjes in handen. En het verdient ook beter”, vertelt Tasdelen. Sindsdien neemt hij de meest uiteenlopende klussen aan. Van tuinen betegelen, tot schilderwerk, kozijnen zetten en allerhande installatiewerk. Daarbij werkt Tasdelen nauw samen met een team van ZZP’rs. Veelal vrienden, die hij al jarenlang kent.

Duurzaamheid
Hoewel de belangstelling voor duurzame oplossingen toeneemt, staan klanten nog niet te popelen om er geld in te steken. “En dat begrijp ik wel. De terugverdientijden van bijvoorbeeld een warmtepomp zijn gewoon te lang. Ik vind het als vakman niet netjes om iemand een systeem te verkopen, waarvoor hij meer dan 5 jaar terugverdientijd moet uittrekken. Dat kan je gewoon niet maken.”

‘Staycation’
“Kijk, pv-panelen is een ander verhaal. Daarvoor is ook nog een salderingsregeling van kracht, die durf ik dan ook wel te adviseren aan klanten”, vervolgt de dertiger. Maar ja, eigenlijk staat hun hoofd er nu niet echt naar, merkt hij. “Klanten steken nu vooral geld in hun tuin of wat opknapwerk aan het huis, zodat ze thuis vakantie kunnen vieren. Door corona zijn al die tripjes naar het buitenland in het water gevallen.”

Leukste klus
Hoe anders was het in 2017, toen Tasdelen zijn leukste klus tot nog toe mocht doen. In Zoetermeer. “Voor een gezin met 3 kinderen mocht ik met een team een casco woning onder handen nemen.” Tasdelen en zijn collega’s verzorgden onder andere de opbouw van de twee badkamers. “Muren tegelen, waterleidingen aanleggen, dubbele wasbakken monteren, evenals toiletten, douchekranen, drains…”

Vloerverwarming
En dan was er nog de vloerverwarming. “Ik wilde een oplossing met minimale opbouwhoogte en maximale warmteafgifte”, vertelt hij enthousiast. Tasdelen koos voor 11SP 11-laags isolatiefolie. “Dat is heel dun, ongeveer 25 mm dik en dus ruimtebesparend én heeft een hoge isolatiewaarde van 4 kW.” Daar bovenop kwamen elektrische vloermatten te liggen, die hij had betrokken bij Warmteservice. “Ze zijn makkelijk te verwerken, je hoeft ze alleen in te lijmen.” Door er 2 Fermacell platen op te leggen, wist hij zeker dat de warmteafgifte optimaal zou zijn. “Ze zijn namelijk heel dun.”

Doener
Tasdelen koopt zelf geen sanitair of tegels in, dat laat hij de klant doen. “Op die manier heb je nooit gezeur als het van mindere kwaliteit blijkt te zijn.” Al doende heeft hij zijn weg gevonden. Dat is ook zijn levensfilosofie. “Als je iets niet probeert, weet je ook niet of je het kunt.” Bovendien heeft die doe-mentaliteit nog andere voordelen. “Heb je een keer een mindere dag, dan is het heerlijk als je even helemaal kan opgaan in je werk en die afleiding hebt.”