Aanleggen en onderhouden van water- en gas­technische installaties

iz10_t_aanleggen-en-onderhoudenHet aanleggen van water- en gastechnische installaties is een taak waarmee veel installatiebedrijven vertrouwd zijn. Maar de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft aangetoond dat er nogal wat haken en ogen zitten aan het aanleggen en onderhouden van veilige installaties. Om te kunnen beoordelen of een installatie veilig is, zijn vakkennis en het in bezit hebben van de juiste controlemiddelen vereisten.

Natuurlijk werken er meettechnisch prima geschoolde medewerkers bij de meeste installateurs. Maar bij een deel van de installatiebedrijven is het meettechnische deel een ondergeschoven kindje. Niet alle medewerkers en installateurs zijn in staat te bepalen of een installatie goed en veilig geïnstalleerd is. Hierdoor kunnen situaties verkeerd beoordeeld worden en kan de veiligheid in het gedrang komen. Ook Harold Mulder, meetapparatuurspecialist bij MW Instruments, heeft zo zijn bedenkingen over het niveau van sommige installateurs ten aanzien van het uitvoeren van diverse metingen. Dit is volgens hem onder andere te wijten aan een hoge werkdruk, de minimale economische marges waarmee gewerkt dient te worden en de beperkte controle vanuit de overheid.

Stichting Sterkin

Om installateurs de juiste kennis bij te brengen heeft Stichting Sterkin diverse bijscholingsdagen georganiseerd. Sterkin is een onafhankelijke stichting die is opgericht om de aanleg van veilige installaties te bevorderen. De Stichting organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor erkende installateurs, waarbij ze informatie krijgen over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. De bijeenkomsten zijn over het algemeen laagdrempelig. De meest primaire installatievoorschriften en basale veiligheidscontroles worden behandeld.

Geef een reactie