Aanleggen en onderhouden van water- en gas­technische installaties

Installateursavond Gas en Water

Dit jaar organiseert Stichting Sterkin in totaal negen installateursavonden voor het aanleggen en inspecteren van gas- en waterinstallaties. Deze bijeenkomsten, die plaatsvinden door het hele land, zijn bedoeld voor alle gas en water erkende installateurs. Een voorwaarde is wel dat ze lid zijn van Stichting Sterkin. Via een informatieve en interactieve avond worden de installateurs in ongeveer twee uur tijd bijgeschoold. De avond wordt afgetrapt door John Pronk, redactievoorzitter van Gaswijs en voorzitter College van Deskundigen (CvD) van SCIOS. Hij bespreekt uitgebreid het aanleggen en inspecteren van gasinstallaties. Hoewel de normen over gasinstallaties duidelijk zijn (NEN 1078 voor nieuwe installaties en NEN 8078 voor bestaande installaties), zijn veel CV-ketels onveilig door slecht onderhoud. Om dit te verhelpen dienen alle werkzaamheden gecontroleerd te worden door middel van afpersen en diverse lekdichtheidsproeven. Vervolgens krijgen de installateurs meer informatie over het aanleggen en het inspecteren van een watertechnische installatie door een inspecteur van een lokaal waterleiding bedrijf.

Workshop meten in de praktijk

Na de pauze begint het interactieve gedeelte met onder andere een workshop over het meten van gastechnische en watertechnische installaties door Harold Mulder en Masoud Hosseini van MW Instruments. Meten is weten en essentieel om de veiligheid van mensen te waarborgen. Daarnaast gaat meten onnodig energiegebruik tegen waardoor energie kan worden bespaard. De workshop focust zich op het meten en controleren van gas- en waterinstallaties en het meten van rookgassen.

Bijscholing

Tijdens een bijscholingsavond van Stichting Sterkin wordt in een korte tijd belangrijke kennis opgedaan. De kosten zijn laag, maar de impact is groot. Houd de website van de Stichting in de gaten om op de hoogte te blijven van alle bijscholingsmogelijkheden. (www.sterkin.nl)

Koolmonoxidegevaar

Wanneer CV-ketels niet goed onderhouden worden kan er koolmonoxide ontstaan. Dit gas ontstaat door luchtgebrek, slechte menging van brandstof en lucht of door een lage vlamtemperatuur. Koolmonoxide is zeer giftig, onzichtbaar en reukloos. Hierdoor is het gas moeilijk te herkennen. Een groot gevaar, aangezien koolmonoxide bij geringe concentraties al dodelijk kan zijn.

Geef een reactie